Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Pomoc na start

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    ile kosztuje PS/LR z licencją na firmę?
    Podobno są jakieś abonamenty miesięczne/roczne/dożywotnie. Może lepiej mieć licencję miesięczne bo wtedy mniejsze straty w przypadku braku klientów ślubnych
    Mam LR/PS za 12,99 euro miesięcznie, ale... Jeśli nie jesteś płatnikiem VAT i nie posiadasz międzynarodowego numeru NIP nie dostaniesz faktury na firmę. Ja podałem swoje dane firmowe i dostałem fakturę z cenną netto oraz informacją, że VAT muszę zapłacić w kraju. Nie jestem Vatowcem więc sporo czasu mnie kosztowało odkręcenie tego. Zadałem pytanie i zgodnie z odpowiedzią konsultanta Adobe na Polskę płacisz jako osoba fizyczna ale możesz używać komercyjnie.

Domyślnie

Nie chce oceniać ani hejtować itp Tylko pytam:

Ilu masz umówionych klientów na zdjęcia ślubne w sezonie 2016?
    Pieniądze własne czy z dofinansowania ze środków UE lub UP ?
    Na jakim oprogramowaniu pracujesz teraz? Jak teraz obrabiasz zdjęcia? Na jakim komputerze?
    Na jakich szkoleniach byłeś do tej pory?

Nic więcej nie chce wiedzieć
    Kolega zapytał o słuszne rzeczy (ważne z punktu widzenia pytania, bo bez tego ciężko doradzać). Kolega autor wątku odpowie czy to typowy temat "rzucam kości niech psy się zlecą"?
    ;]

Domyślnie

Płacę 9,99 euro za PS - faktura na firmę (mam EuroNIP - bez najmniejszych problemów do uzyskania trzeba złożyć dwa formularze - dodaje się tylko PL przed NIP i można swobodnie dokonywać transakcji z podmiotami w UE, które też muszą mieć "literki" przed cyframi).

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Dziękuję bardzo za "POMOC" oraz pozdrawiam wszystkich którzy zamiast pępowiny mieli pasek nikona i dzięki temu są "NAJLEPSI"
    Zrobiłem już kilka imprez na D90 (SZOK !!!!!!) i obrobiłem je na .............UWAGA.......... KOMPUTERZE który jest nieco lepszy od COMMODORE dzięki temu chcę zacząć działalność zgodnie z maksymą "Od zera do milionera" wiem że jeśli nie mam D5 i szklarni większej niż ma sąsiad na pomidory to pi...da ze mnie a nie fotograf ale od czegoś trzeba zacząć. Nie znam nikogo kto ma taki sprzęt jak napisałem w pierwszym poście dlatego skierowałem się tutaj. Widzę że forum znacznie się zmieniło od momentu mojej pierwszej rejestracji i nie mówię tutaj o walorach estetycznych. Temat do zamknięcia !!!
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

To typowe dla dzieci ... Obrażają się bo ktoś zadał kilka pytań... Ok wiemy że Masz komputer i sprzet ale dalej nie wiemy ilu masz klientów ślubnych na obecny sezon oraz ile ślubów do tej pory fotografowales jako pierwszy fotograf?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Heh no to może ja też zostanę w końcu "fotoziutkiem", te kłótnie są mocno zachęcające.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za "POMOC" oraz pozdrawiam wszystkich którzy zamiast pępowiny mieli pasek nikona i dzięki temu są "NAJLEPSI"
    Zrobiłem już kilka imprez na D90 (SZOK !!!!!!) i obrobiłem je na .............UWAGA.......... KOMPUTERZE który jest nieco lepszy od COMMODORE dzięki temu chcę zacząć działalność zgodnie z maksymą "Od zera do milionera" wiem że jeśli nie mam D5 i szklarni większej niż ma sąsiad na pomidory to pi...da ze mnie a nie fotograf ale od czegoś trzeba zacząć. Nie znam nikogo kto ma taki sprzęt jak napisałem w pierwszym poście dlatego skierowałem się tutaj. Widzę że forum znacznie się zmieniło od momentu mojej pierwszej rejestracji i nie mówię tutaj o walorach estetycznych. Temat do zamknięcia !!!
    Szok? Ja swój 1 ślub zrobiłem analogową minoltą i zdjęcia pierwszy raz zobaczyłem dopiero po wywołaniu. Ciul że nie wyszły, czegoś się człowiek nauczył. Za to Ty przychodzisz po rady na forum i zamiast odpowiadać na normalne pytania to się oburzasz i chcesz wszystko na gotowo.

Nie chce oceniać ani hejtować itp Tylko pytam:

1. Ilu masz umówionych klientów na zdjęcia ślubne w sezonie 2016?
    2. Pieniądze własne czy z dofinansowania ze środków UE lub UP ?
    3. Na jakim oprogramowaniu pracujesz teraz? Jak teraz obrabiasz zdjęcia? Na jakim komputerze?
    4. Na jakich szkoleniach byłeś do tej pory?

Nic więcej nie chce wiedzieć
    1. Być może pytający chce wiedzieć czy musisz kupić zestaw na już bo masz zaraz wesela czy nie i możesz składać komplet kupując od razu bdb szkła, droższe ale lepsze?
    2. Być może pytający chce wiedzieć czy może doradzać Ci używki czy tylko nowy sprzęt wchodzi w grę?
    3. Być może pytającemu nie chce się strzelać i doradzać Ci coś co być może już masz więc pyta na czym pracujesz żeby podpowiedzieć CI co może Ci się jeszcze przydać?
    4. Być może pytający ma coś ciekawego do zaoferowania (książki/kursy) ale jak wyżej nie chce strzelać więc pyta co masz/gdzie byłeś żeby wiedzieć co polecić?

Forum się nie zmieniło. To użytkowników leniwych do bólu nasrało pełno. Może wpadnę na forum mechaników, walnę temat "jak naprawiać samochody, jakie klucze kupić, gdzie szukać klientów, z góry dzienx" i wrócę za tydzień po gotowy biznesplan? Zawsze marzył mi się własny warsztat...
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    Masz Nikkora 50/1.8G i SB-700, dokup D750 + D610 + Sigma 35/1.4 + Nikkor 85/1.8G + 4x 16GB SD, + 4x EN-EL15 + 4x Eneloop R6 + Lightroom/Photoshop + blenda, w 20 000zł powinieneś się zmieścić. Zakładam, że komputer i jeden zestaw 4x Eneloop R6 już masz
    To chyba dość konkretna i życzliwa odpowiedź, więc nie ma co się aż tak denerwować można pewnie polemizować czy 3 stałki / 2 zoomy itd, jeszcze kwestia światła ale to już koledzy na pewno dobrze doradzają bo mają doświadczenie w temacie. Było o oprogramowaniu, cenach, papierach ... Na Twoim miejscu mill bym się z jednym body z 24-70 nie wybrał focić komuś tego jednego jedynego dnia w życiu bez żadnego backupu bo zwyczajnie licho nie śpi a ta chwila się nie wróci. Poza tym na jednym body masz zapięte jedno szkło na drugim kolejne i jest łatwiej a przede wszystkim szybciej zmieniać w razie potrzeby. Co do pytających założyciel wątku podał konkretną kwotę i sugestię sprzętu a że planuje firmę to zapewne zależy mu na fakturze VAT. Kasa moim zdaniem może być nawet od babci ważne ile jej jest i co ma za nią kupić, nawet jeżeli nie ma jeszcze żadnego zlecenia,zakres prac też określił. Tak sobie myślę, że to nawet lepiej kupić i spraktykować trochę niż biec do foto coś tam w przeddzień pierwszej komercji. Nie ma co się unosić lepiej zdjęcia robić
    NIKON ENTRY LEVEL D 810 + N 24-70 II VR

Domyślnie

To co, schowasz honor w buty i dasz sobie pomóc czy strzeliłeś focha jak baba i porzucasz temat?
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Płacę 9,99 euro za PS - faktura na firmę (mam EuroNIP - bez najmniejszych problemów do uzyskania trzeba złożyć dwa formularze - dodaje się tylko PL przed NIP i można swobodnie dokonywać transakcji z podmiotami w UE, które też muszą mieć "literki" przed cyframi).

Pozdro
    Wiesiek
    Ale co z Vatem ? Ja też dostałem fakturę na 9.99 ale VAT musiałbym zapłacić sam a nie jestem płatnikiem vatu.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni