Moja prawie nieużywana. Jak niektóre obiektywy NX na portalu aukcyjnym![]()
Szukaj
Moja prawie nieużywana. Jak niektóre obiektywy NX na portalu aukcyjnym![]()
Dotarła do mnie lampka Metz 26AF-1 - cudowne mobilne maleństwo więc nie mogę się doczekać sprawdzenia jak działa.
Zapomniałem już jak się fotografuje z flashem będzie trzeba sobie przypomnieć nieco w tej kwestii.
Doszedłem do wniosku ze kita nie używam często z uwagi na brak światła i w pewnych sytuacjach kiedy potrzebuję jednak zooma to taka lampeczka może pomóc.
Poza tym bywa potrzebne jakieś doświetlanie itp. z wbudowanej bywa problem bo osłona obiektywu generuje cienie.
Jestem ciekaw czy da się odpalić 2 lampy jednocześnie tzn wbudowaną z NX30 i tego Metza bezprzewodowo do doświetlenia tyłu..
Używacie jakichś lampek? Macie jakieś dopracowane metody?
Ta lampka jest w pełni dedykowana do nx-a tzn. ma TTL itd czy działa tylko w manualu ? Ja błyskam ze swoimi nx-ami przy pomocy Lampki YN460-II działającej tylko w manualu co w moim przypadku nie jest problemem. Ostatnio wyczaiłem,że z nx20 działa na stopce lampa z nx300,daje troche lepsze światło niż ta wbudowana bo jest trochę wyżej.
wlasnie dostalem w lapy mojego NX1. musze 2 godziny odczekac az sie akumulator naladuje, ale juz widze, ze sie zaprzyjaznimy![]()
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Wczoraj robiłem próbne błyski - pracuje tak samo jak wbudowana czyli w TTL reaguje na auto ISO przysłonę i ma korekcję a nawet symuluje naświetlenie więc raczej trudno spartolić focię
Każda opcja tj wypełnienie redukcja czerwonych oczy 1 i 2 kurtyna są dostępne.
Dodatkowy plus to dioda wspomagania AF w ciemności super sprawa. Poza tym ten ledzik przyświeca przy filmowaniu.
Nie udało mi się jeszcze rozgryźć jak ja uruchomić w trybie slave. Przeszukałem instrukcję nie wiem czy uda się uruchomić bezprzewodowe sterowanie wewnętrzne.Jakby się udało to wbudowana jako master a Metz jako slave dałyby większe możliwości.
Niemniej już to maleństwo w górnym położeniu daje lepsze efekty "cieniowe" niż błysk na wprost. O ominięciu tuby obiektywu szczególne z założoną osłoną przeciwsłoneczną nie wspominając.
Ma wysuwany rozpraszacz dla szerokiego kąta i nakładkę na zakres tele.
Możliwe jest wgrywanie firmware po podłączeniu kablem USB do komputera ale póki co wersja Samsung nie ma nic nowszego.
Możliwe 3 rodzaje zasilania: 2x akumulatorki AAA 1,2V lub alkaliczne AAA 1,5V i jakieś tam drogie baterie też.
W dolnym poziomy położeniu nawet nie powiększa zbytnio aparatu. Czegoś takiego szukałem.
Włożyłem ją do torby i nawet nie poczułem że coś dołożyłem
Kiedyś chciałem zamówić to była niedostępna.
Ale 3 dni temu dostałem maila, że mają no to decyzja była szybka
- - - - kolejny post - - - - - -
Pozostaje pogratulować (jakże zazdroszczę ale w pozytywny sposób)
Czekamy na wrażenia i prezentację "killerowatości" - sądząc po ostatnich premierach powiedzmy sobie szczerze rozczarowujących
ten model jeszcze długo będzie atrakcyjny technicznie.
Tak, ale zauważcie, że w zasadzie jedynym systemem bezlusterkowym APS-C, który pozostał i jest dynamiczny, jest Fuji. Sony straciło impet.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Sony właśnie zaprezentowało model A6300, kilka nowych obiektywów plus telekonwertery, a system m4/3 radzi sobie całkiem dobrze z nowymi matrycami, więc konkurencja jest.
Jest jeszcze canon z bezlustrami aps-c i radzi sobie bardzo dobrze bo ma trzecie miejsce w sprzedaży po Sony i Olympusie, a Fuji dopiero na piątym miejscu.
Nadal pozostaje pytanie co z systemem NX tzn czy ktoś to kupi lub przejmie.
Ostatnio edytowane przez ksh ; 06-02-2016 o 00:57
Szkoda tego systemu ... żona pożegnała się z Samsungiem w grudniu, w zamian jest Nikon D3300 z kitem.
Jak na razie jest zadowolona, m.in. z użytecznego AF przy fotografowaniu dzieci.
Jak coś to zostały mi dwie redukcje M39 i M42 do tego systemu.
A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85
Skontaktuj się z nami