Nie kadrowane i nie prostowane![]()
Szukaj
bardzo fajna fotka. wyglada jak prostowana![]()
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
10-tka może nieźle udawać, że nie jest rybim okiem:
2014-05-04_13-44-05_05040042_NX2000
2014-05-04_13-29-50_05040041_NX2000
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Piękne , szczególnie to drugie. Trudno mieć zastrzeżenia do obrazka. Fotograficznie też bym się nie przyczepił.
Gdzie tak ładnie ?
Pałac w Nieborowie.
Dzięki.
Ale to było rok temu i z NX2000.![]()
Nikomu i niczemu to nie ujmuje![]()
A dzięki za dodatkowe informacje.
Pomiędzy wątkowym nx300, nx2000 którego użyłeś , a nx1000 którego posiadam, jakiś większych różnic w jakości obrazka chyba nie ma?
Przy odrobinie szczęścia , pewnej porcji pracy i staranności... Być może i ja kiedyś stamtąd wrócę z takimi zdjęciami![]()
Ma ktoś jakieś zdjęcia z nx-a zrobione przy pomocy obiektywu 135 albo 200 mm manualnego z mocowaniem M42 z adapterem do nx-a ? Zastanawiam się nad kupnem takiego szkiełka i adaptera i ciekaw jestem efektów,czy warto się w to pchać. Jak wygląda sprawa ostrzenia przy takim obiektywie,można wówczas wykorzystać focus peaking ?
FelTom,
Już weź się nie kryguj!![]()
Przy okazji, jeśli spojrzysz powyżej na nazwy moich plików, zauważysz, że mają w sobie datę, godzinę, numer pliku i typ aparatu - stosuję ten schemat nazewnictwa dla utrzymania porządku, mając kilka różnych aparatów, czasem też zdjęcia znajomych i przyjaciół ze wspólnych wycieczek, itp.
Bardzo zasadniczych różnic pomiędzy nimi chyba nie ma (nigdy nie miałem NX1000 ani 1100, więc nie mogę się wypowiadać o nich). W testach DxO Mark NX300 wypadł z nich najlepiej, ale mz. te różnice nie są jakieś bardzo znaczące.
Samsungowa ryba 10 mm to bardzo fajny obiektyw - dobry optycznie, malutki, leciutki, użyty ostrożnie może udawać, że to nie rybie oko, tylko zwykły super-szerokokątny. Jedyną jego wadą jest specjalna pokrywka, przeznaczona do niego i tylko niego, której nie można zastąpić żadną inną, a która, niestety, "spadywuje" i gubi się. W czasie tamtego spaceru i zwiedzania w Nieborowie spadła mi kilkakroć. W końcu przymocowałem ją za pomocą takiej przyklejanej taśmą dwustronną "pastylki" ze sznureczkiem, który przyczepiam do paska aparatu. Nawet jak spadnie, to przynajmniej dynda a nie ginie. A kupić jej nie można.
Valdek,
Tak, mam, choć raczej z 300 a nie 200 (mam firmowego zooma 50-200, więc nie muszę używać pleśniaczej 200), ale teraz na szybko nie znajdę i nie wrzucę - może później.
Korzystać można bezproblemowo, aparaty działają w trybach A i M, bo w nich aparat nie musi sterować przysłoną, natomiast nie działają tryby P, S, i oczywiście wszystkie tematyczne i "kreatywne".
Jako pomoc przy ostrzeniu działa Focus Peaking i/lub powiększenie ekranu - żeby powiększyć ekran trzeba nacisnąć przycisk OK pośrodku przycisków wielokierunkowych.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 20-04-2015 o 17:54
Skontaktuj się z nami