Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Domyślnie ultra wolne dyski - problem

Zagwozdka następującego typu. Mam w kompie 3 dyski - plaxtor 128Gb SSD jako system, do tego WD 320Gb i WD 1TB. Kilka dni temu zauważyłem że jakakolwiek praca z dyskami to droga przez męką - otwieranie "mój komputer" 10 sekund. Jakiekolwiek otworzenie folderu też kilka-kilkanaście sekund. Dyski nie są zawalone danymi by tak to miało wyglądać - zresztą ilość danych się nie zmieniła a tydzień temu działało normalnie. Po otworzeniu"mojego komputera" na górze się to wszystko łąduje i po 10 sekundach pasek postępu dolatuje do konca. Myślałem ze to wina dysków WD więc je odłączyłem i odpaliłem kompa z samym SSD - problem pozostał. Co jest grane - dysk najnowszy nie jest - ma z 1.5 roku - ale też nie jest jakoś zażynany - na kompie internet jedynie śmiga bo foty robię rzadko. Są jakieś narzędzia do skanowania ? Obleciałem to HD tune pro i było OK.

Domyślnie

Kilka pytań:
    1. Jak stary jest Twój system, kiedy go instalowałeś?
    2. Czy po odpięciu dostępu do sieci (wypięcie kabla lub wyłączenie WI-FI) problem pozostaje?
    3. Jak stary zasilacz masz w kompie i jaki to model?
    4. Jak wygląda temperatura (C) na CPU i na mobo?

Możliwe że Twój komp został zasyfiony jakimś badziewiem i robi za zombie w sieci - stąd punkt 2. Możliwe też że sypie Ci się np. SSD i to zamula całość. Zawsze możesz sklonować system na jakiś inny dysk i zobaczyć co wtedy...

Domyślnie

Ja bym raczej postawił na problemy z SO ew. jakiś syf Cię się wdarł.

Domyślnie

Przeskanuj go combofix i daj znac ile syfu znalazł
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Domyślnie

Ile masz wolnego miejsca na tym SSD?
    Odpal też menadżera zadań i zobacz co i ile ci żre zasobów kompa.

Domyślnie

Panowie - z tego co pamietam to napisze. Wolnego miejsca jest okolo 56GB. Zasilacz roczny Chieftec (chyba tak to sie pisze). System win7 instalowany na dysku - wiec okolo 1.5 roczny.
    Na chwile obecna jednak problem sie poglebil - odlaczylem pozostale dwa dyski by sprawdzic czy sam SSD zamula. I zamulal. Po czym nie wiem co mnie podkusilo i odlaczylem SSD, poodkurzalem w srodku. Potem cos mnie podkusilo by sprobowac zmienic kable do dysku te SATA zdaje sie. No i finalnie sobie tak namieszalem z kablami ze juz nie ogarniam co gdzie bylo wpiete.. Klasyka tematu. Robilem rozne kombinacje i komunikat jaki widze to:reboot and select proper boot device. Przywrocilem BIOS do ustawien fabrycznych. Wrzucilem w naped plytke z windowsem. Jak mam podpiety SSD i CD to sytuacja: reboot and select proper ... (niezaleznie od ustawien bootowania w BIOSie (robilem rozne kombinacje). Sytuacja sie ciut zmienia gdy podepne dysk HDD 320Gb (na ktorym przed kupnem SSD mialem system). Jak mam ten dysk 320Gb i CD to wtedy pokazuje okno z info ze windows failed to start, wloz plyte isntalacyjna, zrestartuj itp. Po czym na dole status 0xc00000f i the boot selection failed becouse a required device is inaccessible. No wiec jakby stanalem w miejscu .... Jutro poprobuje cos z kablami i na milion kombinacji to jakos popodlaczam - moze ruszy...

Domyślnie

1. Stawiam na robale.
    2. W instrukcji płyty głównej będą ponumerowane złącza SATA. System na 1. Przewody chyba nie maja znaczenia, ale u mnie 1 był czerwony, kolejne pomarańczowe. Jak brak instrukcji to poszukać w sieci. Sprawdzić ustawienia Biosu dla dysku SSD. Niektóre opcje potrafią wyłączyć dysk i cały komputer /u mnie chyba AHCI blokowało start komputera/.
    3. Podpiąć na 1 system, włączyć zewnętrzny antywirus /komputer świat wydał płytę ratunkową chyba styczeń 2016/ jest full wszystkiego do naprawy Windowsa, albo dowolny inny. Bootować najlepiej z CD.
    4. Jak pomoże, podpinać kolejne dyski i ponownie wszystko skanować.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Jaki milion kombinacji jak do każdego dysku idzie tylko jedne kabel sata + zasilanie? Odłącz wszytkie dyski, podłacz SSD do pierwszego gniazda sata na płycie, ustaw w BIOSie bootwanie z dysku twardego.

Sprawdź tą opcję i przełącz na native IDE bo na AHCI u mnie np. wywala bluescreena przy starcie systemu.

Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 03-02-2016 o 23:20
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

robilem tak - podpinalem SSD do sata1, bootowanie z dysku i problem pozostal. Zasadniczo w BIOSie dysk widac. Czy ewentualnie jak jutro zaniose sam dysk do roboty i informatycy go podepna do kompa to beda mogli sprawdzic czy w ogole dziala i nie padl...? I czy takie dzialanie nie bedzie mialo na to wplywu na to ze tam jest zainstalowany system ? I czy ewentualnie informatycy beda mogli sam dysk przeleciec jakims firmowym antyrobactwem ? Pytam lamersko ale juz zdurnialem lekko wiec wole sie upewnic Standardowo mialem ustawione na IDE. Zmienilem tez w ramach testow na AHCI i bez poprawy. Powrocilem zatem na IDE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Czy ewentualnie jak jutro zaniose sam dysk do roboty i informatycy go podepna do kompa to beda mogli sprawdzic czy w ogole dziala i nie padl...? I czy takie dzialanie nie bedzie mialo na to wplywu na to ze tam jest zainstalowany system ? I czy ewentualnie informatycy beda mogli sam dysk przeleciec jakims firmowym antyrobactwem ? .
    Będą mogli jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że po usunięciu syfu system się nie odpali i konieczna bedzie reinstalacja.

Ja bym bardziej niż na robactwo stawiał na problem z samym dyskiem.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni