Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Domyślnie

Tak z ciekawości ilu z Was na służbowego laptopa opartego o i7 i 16GB ram
    Samozatrudnienie się liczy? Akurat spora część osób które znam i pracują w sensownych firmach mają komputery z i7. Co więcej, nie znam nikogo z żadnej normalnej firmy kto miałby jakikolwiek sprzęt z XP.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Samozatrudnienie się liczy? Akurat spora część osób które znam i pracują w sensownych firmach mają komputery z i7. Co więcej, nie znam nikogo z żadnej normalnej firmy kto miałby jakikolwiek sprzęt z XP.
    Jasne, ze liczy sie. Patrzysz z punktu widzenia Polski i cieplego biura, globalnie jest troche inaczej, migracji nie wykonuje sie z dnia na dzien, chocby dlatego, ze wiele sterownikow do sprzetu labolatoryjnego, urzadzen pomiarowych, sterownikow przemyslowych nie jest uaktualniana tak czesto jak MS wypuszcza Windowsa. W zwyklym biurze przerabiajacym papierki i grajacym w pasjansa, upgrade z 7 na 10 moze byc bezbolesny. Przemysl, rzadzi sie troche innymi prawami, nie ma zmiluj sie, ze cos nie ruszy, a wymowka nie bedzie "bo mam nowego Windowsa".

Ostatnio jeden z klientow z ktorym wspolpracuje dosc scisle, na kazdym nowym laptopie (zwykle i5 oraz 4GB ram) ma Win10 ALE tez VMware i maszyny wirtualne z DOS, Win XP, Centosem ze wzgledu na kompatybilnosc wsteczna ze sterownikami przemyslowymi. A jaja sa niezle, bo malo ktory soft firm trzecich chce pojsc w maszynie wirtualnej, szczegolnie jak komunikacja odbywa sie po RS232. Konwertery USB-RS + maszyna wirtualna mozna potluc o kant d..., komunikacja jest tracona co 10sekund i tyle. Aby nie bylo, nie jest to firma kogucik, a jeden z operatorow systemu elektroenergetycznego w Europie.

Sam mam tez laptopa testowego, na ktorym jest XP, aby mozna bylo skomunikowac sie ze sterownikiem. Pod Win7 nie ma bata, o Win10 zapomnij, bo maszyna wyzionie ducha.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    jak W10 taki bee to po ki diabeł go instalować? Aby narażać się na inwigilację... permanentną?
    Jeśli W10 taki wspaniały, to po ki diabeł tak nachalnie go wciskać?
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Mnie tam nikt nie wciska... hehe. Za optimum uważam W7 lub ewentualnie 8.1 z nakładką zastępującą słynne kafle. Za jakiś czas programy zewnętrzne typu antispy ujarzmią w10 i może wtedy będzie się to nadawać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Mnie tam nikt nie wciska...
    Znaczy się albo już wcisnął, albo używałeś jakiegoś softu third party do blokowania tego wku^H^H niebieskiego popupu krzyczącego za każdym razem: "Pobierz mnie! ZA DARMO!".
    Bezczelnego podwójnie, raz że popup wyskakuje po kilka razy dziennie, ale również dlatego, że zazwyczaj ma tylko dwa przyciski: "Zainstaluj teraz" i "Zainstaluj później".

Gdzie do jasnej ciasnej jest przycisk "Nie instaluj nigdy i nie przypominaj więcej"?
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jasne, ze liczy sie. Patrzysz z punktu widzenia Polski i cieplego biura, globalnie jest troche inaczej, migracji nie wykonuje sie z dnia na dzien, chocby dlatego, ze wiele sterownikow do sprzetu labolatoryjnego, urzadzen pomiarowych, sterownikow przemyslowych nie jest uaktualniana tak czesto jak MS wypuszcza Windowsa. W zwyklym biurze przerabiajacym papierki i grajacym w pasjansa, upgrade z 7 na 10 moze byc bezbolesny. Przemysl, rzadzi sie troche innymi prawami, nie ma zmiluj sie, ze cos nie ruszy, a wymowka nie bedzie "bo mam nowego Windowsa".

Ostatnio jeden z klientow z ktorym wspolpracuje dosc scisle, na kazdym nowym laptopie (zwykle i5 oraz 4GB ram) ma Win10 ALE tez VMware i maszyny wirtualne z DOS, Win XP, Centosem ze wzgledu na kompatybilnosc wsteczna ze sterownikami przemyslowymi. A jaja sa niezle, bo malo ktory soft firm trzecich chce pojsc w maszynie wirtualnej, szczegolnie jak komunikacja odbywa sie po RS232. Konwertery USB-RS + maszyna wirtualna mozna potluc o kant d..., komunikacja jest tracona co 10sekund i tyle. Aby nie bylo, nie jest to firma kogucik, a jeden z operatorow systemu elektroenergetycznego w Europie.

Sam mam tez laptopa testowego, na ktorym jest XP, aby mozna bylo skomunikowac sie ze sterownikiem. Pod Win7 nie ma bata, o Win10 zapomnij, bo maszyna wyzionie ducha.

Ale Ty mówisz o dość rzadkich specjalistycznych przypadkach gdzie nie da się zmienić systemu bo oprogramowania już nie ma, a przepisanie kosztowałoby krocie, a przynajmniej firma nie chce softu przepisywać. Zazwyczaj takie komputery pełnią określoną rolę, często nie mają swobodnego dostępu do sieci i na pewno nie są komputerami ogólnego użytku. Ja wypowiedziałem się w kontekście sprzętu do codziennej pracy, a to jest zupełnie inna sprawa.
    Duże firmy migrację z XP na 7/8.1 robiły od kilku lat, kiedy wiadomo już było że kończy się wsparcie dla XP.

Za jakiś czas programy zewnętrzne typu antispy ujarzmią w10 i może wtedy będzie się to nadawać.
    Co za bzdura.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jeśli W10 taki wspaniały, to po ki diabeł tak nachalnie go wciskać?
    A kto komu wciska W10?? I, w którym miejscu?? Możesz wskazać??

Dla jasności... wyrażam tylko, jako kilkudziesiecioletni użytkownik systemów MS (od DOSu począwszy, poprzez wersje serwerowe, aż do W10), swój punktu widzenia. Trochę o tych systemach wiem jako... choćby MSCE...

Ja akurat najmniej problemów miałem z W10. A że system ten jest stabilny, wydajny etc oraz, że ma dużo fajnych rozwiązań to nie widzę powodów by źle o nim pisać. Gdyby stwarzał mi problemy czy mnie zawiódł to pewnie bym płakał i psioczył jak ty. Ze starszymi systemami miewałem atrakcje więc nie widzę powodów, żeby o tym milczeć.

Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 12-02-2016 o 15:52

Domyślnie

A kto komu wciska W10?? W którym miejscu??
    Microsoft. Kampania marketingowa i skierowana do użytkowników Win 7 jest dość agresywna..
    Ty nie miałeś problemów, inni mieli. Win10 ciągle jest we wczesnym stadium rozwoju, jest z nim sporo problemów i błędów.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456