Close

Strona 106 z 110 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

I co zrobisz z tym profilem, nawet jak będziesz wiedzieć skąd go wyciągnąć (w co mocno wątpię) i w jakiej postaci ma być? Gdzie go zaimplementujesz? Wiesz gdzie twórcy LRa zaszyli profile demozaikowania? Czy może prostolinijnie myślisz, że wrzucisz coś do jakiegoś folderu, a program sam się zorientuje i pociągnie dalej?

Idąc tym tropem można sobie w Hex Edytorze przerobić LR 5 na LR 6, też wystarczy sobie podłubać z profilami...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Tak dla sportu próbowałem zmusić LR4 do wołania nefów D750.
    Miał chęć, ale dawał w wyniku cropa 20Mpix.
    Zarzuciłem zabawę i zamierzam kupić szóstkę.

Domyślnie

Trzeba było w ramach sportu 'wydłubać' sobie oprogramowanie matrycy D750* i włożyć to sobie do LRa - bo jak twierdzisz dwa posty wcześniej, działa.

A potem pochwalić się na forum, że zrobiłeś to jako pierwszy w tej galaktyce.

* Uwielbiam, jak się opowiada takie brednie, zaznaczając jednocześnie bardzo mądrze, że to działa.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JA06 Zobacz posta
    Nowe profile można wydłubać z DNGconvertera. Działają.
    Serdeczne dzięki. Właśnie męczę się
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Niestety wyniki finansowe Adobe jasno pokazują, że nie ma odwrotu do modelu abonamentu , obawiam się że za jakiś czas ten model będzie dominujący, wliczając w to system operacyjny (Microsoft już parę grubych lat temu opowiadał się za systemem jako usługą..... pewnie się doczekamy abonamentu na windows, jak tylko 10 wciśnie się na większość maszyn.)

Domyślnie

Wytłumaczcie mi Panowie. Jak kupię pudelkowego Lightroom 6, to będę mógł go dowolnie aktualizować do "końca obowiązywania" ver. 6 Czy aktalizacje należą się tylko dla wersji CC?
    NIKON forever

Domyślnie

Już od dawna prorokuję, że niestety nie jest to nawet najgorsze, co nas - konsumentów - czeka. Adobe i ich programy, a do czorta z nimi! Ale taki Windows 10, na przykład samodzielnie kasuje programy z dysku userów bez pytania ich o zgodę - i nikomu nie wpada do głowy, żeby podnieść larum... Co jest do cholery, to mój komputer, czy już ich, że sobie poczynają jak ze swoim?

Powoli może się okazać, że jedynie Chiny sobie poradzą z problemem, podobnie jak poradziły sobie z Nikonem D600 - pokazały mu palca, powiedziały 'wykonać', i stało się.

A co będzie, jak następna generacja urządzeń (pralek, telefonów, samochodów, obiektywów) będzie miało firmware jako usługę? Płacisz - działa, nie płacisz - dup... To będzie dopiero fajne przeżycie, ta ujmująca świadomość, że cię konsumencie trzymają tak przepięknie na smyczy, że nawet wierzgnąć się nie da bez zapłącenia za to...

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez bradley Zobacz posta
    Wytłumaczcie mi Panowie. Jak kupię pudelkowego Lightroom 6, to będę mógł go dowolnie aktualizować do "końca obowiązywania" ver. 6 Czy aktalizacje należą się tylko dla wersji CC?

Jak dawniej: wersje numerowane są upgrade'owane tylko w zakresie swojego numerka: 6.1, 6.2, 6.3 i tak dalej. Niestety wbrew temu jak wyglądały update'y poprzednich wersji, które dostawały nowe funkcje nawet w zakresie poszczególnych numerków, tutaj Adobe jasno mówi: żadnych nowych funkcjonalności w zakresie numerka. Znaleźli nawet prawo, które im tego zabrania.

Chodzi tak naprawdę o to, żeby skłonić userów do przejścia na abonament, bo wersje CC oczywiście nie mają tych ograniczeń o jakich mówię wyżej.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Taa, to dłubanie w HexEdytorze (wspominałem, że bez gwarancji na jakikolwiek sukces) ...
    Innymi słowy - nawet jak się uda oszukać LRa i zaimportować plik z nowszej puszki, mówimy jednocześnie LRowi: wywołaj go profilem jakiejś starszej puszki, bo starsze profile masz, a nowszych nie. Trzeba mieć tego świadomość. Konwertowanie do DNG nie tworzy tego typu problemów, ale jeśli ktoś woli wywoływać plik z D7200 profilami ze starczych matryc - czemu nie?
    Poszedłem najprostszą drogą - zassałem za free NX-D i mam "firmowo" wywołany nef.Potem mogę sie bawic tiffem w LRze. Mozliwe ze to bez sensu ale narazie działa.Zobaczymy.Chcialem uniknąć szóstki & abonamentu.
    Dzięki za posty
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Poszedłem najprostszą drogą - zassałem za free NX-D i mam "firmowo" wywołany nef.Potem mogę sie bawic tiffem w LRze. Mozliwe ze to bez sensu ale narazie działa.Zobaczymy.Chcialem uniknąć szóstki & abonamentu.
    Dzięki za posty
    Tyle roboty... A można było ściągnąć DNG Convertera i obrabiać RAWy prosto w LR....
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    A co w takim wypadku archiwizujesz? Rawy, tify, czy jedno i drugie? Jak chcesz mieć zarchwizowaną całą obróbkę, to jeszcze musisz pomyśleć jak zarchiwizować obróbkę w NX-D, a potem obróbkę tifów w LRze...

Zresztą jak sam widzisz jest cała masa pomysłów, jedne lepsze, drugie gorsze - i każdy sam sobie musi wybrać co mu pasuje.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 10-01-2016 o 19:24
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 106 z 110 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów