Close

Strona 105 z 110 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

NEFów z D7200 nie obsługuje LR 5.x, dopiero LR 6 - aktualizacja Camera Raw nic nie da. Polecam tabelkę, zwłaszcza ostatnią rubryczkę - Minimum Lightroom version required. Jeśli chce się w niższej niż wymagana wersja otworzyć pliki z aparatu umownie mówiąc 'nowszego' - nie pozostaje nic innego jak skonwertowanie do DNG, lub dłubanie w hexedytorze (bez gwarancji co do rezultatów). Konwersja jest najprostsza, najwygodniejsza i w dodatku za darmo...

No chyba, że nie chodziło o to, jaka wersja LR otwiera pliki z D7200 - to przepraszam za zamieszanie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

aaa, widzisz tego ograniczenia nie znałem, wydawało mi się, że CameraRAW decyduje, w sumie minusa im (adobim) za to 'w pamięci' przyznaję...

Dziękować.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Przecież to firma Adobe! Myślałeś, że powstanie im w ogóle w głowie, żeby właściciele niższej wersji ich produktu mogli sobie obsłużyć nowszą puszkę?

Jak już bez większych oporów wdrożyli system dojenia abonamentowego niezależnie od tego, czy coś robią, czy nie - nie mogli dopuścić, żeby posiadacze LR 5 poczuli się lepiej niż pozostali - neich przynajmniej wyskoczą z kaski za wersję minimum 6.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

akurat jeśli chodzi o abonament to jestem zdecydowanie ZA, ale niech tam będzie, za tego minusa ich nienawidzę
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Witam. Myślę, że nie odbiegnę za bardzo od tematu z pytaniem. Na allegro można kupić dość tanio klucze do lightroom np 5 czy 5,7 (29,99 i 199,99 zł) to jakaś ściema / pirat czy to tak potaniało? Pytam bo myślę że ver 5 by mi wystarczyła a nie chciałbym kupować pirata. Linków nie wklejam, żeby nie reklamować sprzedawców. Ok 600zł za soft na np komputroniku a 200 u sprzedawcy który sie chwali, że "Bezpośrednio z oficjalnej dystrybucji polskiej ADOBE" to dla mnie różnica a pewnie póki co i tak bym nie wykorzystał tego co jest w 6 a nie ma w 5.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    akurat jeśli chodzi o abonament to jestem zdecydowanie ZA, ale niech tam będzie, za tego minusa ich nienawidzę
    Ja jestem przeciw, bo nie wymusza poprawy, tylko promuje bylejakość (ostrzegałem, ale nikt nie wierzył, ze do tego dojdzie). Niech za przykład posłużą ostatnie 4 podwersje LR CC (czyli abonamentowej szóstki):

a. 6.0 była krokiem w tył jeśli idzie o wydajność i szybkość działania względem 5.x, ale ludzie byli zachłyśnięci nowością, a poza tym jak byli w CC i tak nie mieli innego wyjścia
    b. 6.01 i 6.1 nie wniosła nic, była maskowaniem co większych błędów poprzedniczki, dalece zresztą niewystarczającym
    c. 6.2 okazała się takim niewypałem, że po raz pierwszy od lat Adobe za to przepraszało
    d. 6.3 jest powrotem do wersji 6.1 - z tym, że nie usuwa błędów tej wersji, a tylko wycofuje się z fatalnych pociągnięć 6.2...

Reasumując - userom to buksowanie w miejscu przedstawia się jako progres i cały czas udostępnianie aktualnej wersji, podczas gdy naprawdę mamy do czynienia z progresem wyłącznie numerkowym, ale regresem samego produktu. Łącznie trzy podwersje ich kosztował powrót do tego, co było już w wersji 6.1, a i to z bólem i nie usuwając w ogóle błędów szóstki, bo nei było po temu czasu, możliwości, ani chęci.

Ostatnie takie olewanie wersji pudełkowej pamiętam przy Quarku, o którym dziś już nawet nie wiadomo do czego służył, a jak był na tapecie mienił się być przemysłowym standartem całej branży. No ale wersji pudełkowej nie można było tak traktować - bo nikt by jej po prostu nie kupił. Wersje abonamentowe można tak traktować z całkowitym spokojem, bo kleint nie ma innego wyjścia i musi płacić, niezależnie jakie g...o mu się podsunie. Jedyne do czego klient ma prawo (jeszcze) to nie updateować ze strachu, żeby się nie pogorszyło...

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Fagot Zobacz posta
    Witam. Myślę, że nie odbiegnę za bardzo od tematu z pytaniem. Na allegro można kupić dość tanio klucze do lightroom np 5 czy 5,7 (29,99 i 199,99 zł) to jakaś ściema / pirat czy to tak potaniało? Pytam bo myślę że ver 5 by mi wystarczyła a nie chciałbym kupować pirata. Linków nie wklejam, żeby nie reklamować sprzedawców. Ok 600zł za soft na np komputroniku a 200 u sprzedawcy który sie chwali, że "Bezpośrednio z oficjalnej dystrybucji polskiej ADOBE" to dla mnie różnica a pewnie póki co i tak bym nie wykorzystał tego co jest w 6 a nie ma w 5.
    Różnicy cenowej pomiędzy 5 a 5.7 nie ma, bo mając legalną 5 dociągasz sobie ze stron Adobe legalną 5.7 i spokojnie dokonujesz update'u. Czy za 29 złotych kupisz legalną 5 - wątpię, ale to mój domysł, a nie pewność.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 08-01-2016 o 22:59
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Ja jestem przeciw, bo nie wymusza poprawy, tylko promuje bylejakość (ostrzegałem, ale nikt nie wierzył, ze do tego dojdzie). Niech za przykład posłużą ostatnie 4 podwersje LR CC (czyli abonamentowej szóstki)
    Popieram w całej rozciągłości

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    LR używa się z reguły kilka lat i na ogół zachodziła konieczność zmiany dopiero po wymianie aparatu. Płaciłeś raz te 5 stówek i miałeś z bani a zakupiony LR powiedzmy ver. 3 ma do dzisiaj pełną funkcjonalność. Subskrypcję możesz płacić i 20 lat ale jak przestaniesz to już nie możesz korzystać nawet z funkcji, za które zapłaciłeś już ze sto razy. Mimo to po zrezygnowaniu z subskrypcji zostajesz z bezużytecznym softem.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Mam LR 5.7.1 - co zrobić zeby otwierał nefy z d7200? Będę wdzięczny za pomoc,dzięki
    Możesz spróbować tej metody
    dpreview.com

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Fagot Zobacz posta
    Na allegro można kupić dość tanio klucze do lightroom np 5 czy 5,7 (29,99 i 199,99 zł) to jakaś ściema / pirat czy to tak potaniało?
    Szukałem. Na stronach adobe pisali, że to piraty. Zobacz, że z polskiej dystrybucji, a dostawa z zagranicy. Jak chcesz, to czwórki mogę się pozbyć.

Domyślnie

Taa, to dłubanie w HexEdytorze (wspominałem, że bez gwarancji na jakikolwiek sukces) ma jeden, za to zasadniczy minus: zamiast korzystać z oprogramowania nowej matrycy, usiłuje w miejsce nowego profilu podstawić stary profil...

Innymi słowy - nawet jak się uda oszukać LRa i zaimportować plik z nowszej puszki, mówimy jednocześnie LRowi: wywołaj go profilem jakiejś starszej puszki, bo starsze profile masz, a nowszych nie. Trzeba mieć tego świadomość. Konwertowanie do DNG nie tworzy tego typu problemów, ale jeśli ktoś woli wywoływać plik z D7200 profilami ze starczych matryc - czemu nie?
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Nowe profile można wydłubać z DNGconvertera. Działają.

Strona 105 z 110 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów