Close

Strona 104 z 110 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Chłopaki mam mały problem z którym nie umiem sobie poradzić - wczoraj klikam w Ikonę LR na pulpicie a tu nic, odistalowałem, zainstalowałem i dalej nic. W procesach pojawia się na sekunde, tak jakby chciał się odpalić i znika. Chodzi o CC, sprawdzałem stary 5.6 działa normalnie. Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić?
    Mam CC też na drugim kompie, odpaliłem dzisiaj w celu sprawdzenia - działa normalnie tylko nowe warunku umowy wyskoczyły do zaakceptowania i tak sobie myślę, że może w tym też próbują tylko coś je blokuje?
    5D MKII, 100mm f2.8, 50mm f1.8, 24-70mm f2.8, 70-200mm F4, SB-800

Domyślnie

Spróbuj odinstalowac łącznie z syfem w rejestrze... np. Za pomocą total unistall. Później uruchom konsole... i chkdsk /R ... jak to przeleci.... Jeśli możesz sobie pozwolic to usun catalog Lr lcat jak zostanie. Restart kompa... sprawdz czy nie ma LR w programach. Jeśli nie ma... wyłącz antywirusy i zainstaluj od nowa lr cc.

Jeśli nie pomoże wybierz start narzędzia systemowe przywracanie systemu
    ... wybierz datę kiedy Ci działało.

Być może aktualizacja dała w dope albo zainstalowałeś jakiś programik co syfii.
    "Nikon"

Domyślnie

Wie ktoś jak dokładnie działa Embed Fast Load Data?
    W praktyce wygląda to tak, że z 5,5MB 'z Embed Fast Load Data ' , a bez 'Embed Fast Load Data' 3,3MB.

Czytając dokumentację czy fora doszedłem tylko do tego, że przyśpiesza to ładowanie pierwszego podglądu. Użyteczne tylko i wyłącznie w LR w zakładce DEVELOPE.
    Przy pierwszym załadowaniu .dng LR tworzony podgląd do cache. W przypadku braku tej opcji, czekamy chwile, aż LR utworzy sobie podgląd i wrzuci go do cache.
    Jeśli .dng jest wygenerowany z opcję 'Embed Fast Load Data', podgląd ściągany jest bezpośrednio z .dng i wrzucany do cache tylko i wyłącznie przy pierwszym podglądzie. Czyli LR nie generuje podglądu, który zabiera czas, a bezpośrednio z pliku przerzuca dane do cache. Stąd bierze się zysk czasowy.... Twórca twierdzi o 8-krotnym przyśpieszeniu ładowania pliku. Przy ponownym podglądzie opcja jest bezużyteczna, ponieważ LR zaciąga już dane z swojego cache.

W praktyce ludzie którzy kompresują stratnie z tą opcją, nie widzą różnicy ładownia... ja tak samo. Różnica natomiast występuje w kompresji bezstratnej i da się odczuć różnicę ładowania, na wolniejszych maszynach, bo plik .dng waży sporo więcej niż wersja skompresowana stratnie.

Dla mnie różnica 2.2MB na pliku ważącym 5.5MB jest bardzo duża. Jest to zysk na poziomie ~45%. Może dla 100 plików jest to ok..., ale już przy 200 tyś plików, jest to bardzo duża strata miejsca, przez opcję która tak na prawdę nic nie daje.

Pytanie do kogoś kto wie, stosował czy faktycznie tak to działa jak wywnioskowałem czy robi to coś jeszcze?
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 28-12-2015 o 10:20
    "Nikon"

Domyślnie

Bardzo możliwe, że chodzi właśnie o to okienko z powiadomieniem; Miałem kiedyś podobną sytuację - program nie chciał się uruchomić, bo okienko z pytaniem o zgodę na nowe warunki, pojawiało się jako zminimalizowane i nie wiedziałem, że muszę kliknąć OK. Irytującym było, że nie mogłem wywołać tego okienka, w jakiś złośliwy sposób ukryło się na pasku i klikanie weń wcale nie pomagało. Nie pamiętam, jak sobie z tym poradziłem :-/
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    Nie pamiętam, jak sobie z tym poradziłem :-/
    Alt-TAB?
    Albo Manager Zadań i Maksymalizuj program.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Mam LR 5.7.1 - co zrobić zeby otwierał nefy z d7200? Będę wdzięczny za pomoc,dzięki
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Skonwertować pliki NEF do formatu DNG za pomocą darmowej aplikacji udostępnianej przez Adobe pod wiele mówiącą nazwą DNG Converter i dopiero te pliki DNG importować do LRa. Jak konwersję przeprowadzisz z głową, nie stracisz korzyści płynących z NEFa.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

A aktualizować camera Raw już się nie da?
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

2pompony
    sprobuje - tylko czy znajde głowę
    RobertMiernik - ściągnę z neta
    serdeczne dzięki ...
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

tzn ja serio pytałem czy to się płatne zrobiło czy coś, bo jak ostatnim razem aktualizowałem to na stronie po prostu do pobrania była aktualna wersja i z tego co pamiętam była darmowa, dlatego się zdziwiłem, że pompon jakieś ewolucje z DNGami proponuje, może się coś zmieniło, może źle pamiętam...
    ?
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 104 z 110 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów