Szukaj
D700, wersja Lr 5.
Powiedzcie mi jeszcze, jak wygląda możliwość praktycznie edycji zdjęć z lokalnego albumu bez podłączonego dysku wymiennego z oryginałami zdjęć.
Mnie zdjęcia z D700 pięknie działają na wersji dla MAC OS. Sądzę, że masz coś nie tak w systemie (albo dziwną jego wersję nie do końca wspieraną).
Co do edycji zdjęć bez dostępu do oryginałów, robi się to poprzez wygenerowanie ich zastępników, zajmujących stosunkowo mało miejsca na dysku, w miejscu przechowywania biblioteki (katalogu, projektu). LR pokazuje ilość miejsca przez nie zajmowanego itd. Te zastępniki można wygenerować na żądanie i usunąć w każdej chwili, dla dowolnego zdjęcia. Zatem można to wykonać wyłącznie dla wybranych do obróbki fotografii, a zignorować dla pozostałych.
Zdjęcia poddają się normalnej edycji i można je powiększyć również do skali 1:1.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 17-04-2013 o 22:40
Mi też się wywalał ale już się nie wywala. Spróbuj skasować katalog tego nowego LR5 i uruchom ponownie. Może zadziała.
Nazwali to "Smart Preview" - znajduje się pod histogramem.
Zrobilem maly test u siebie
81x RAF+JPG z X-Pro1
Import + podglad 1+1 i eksport z pomniejszeniem do 2Mpix i jakoscia na 60%
System - I5 750 @2.67Mhz + 12GB Ram + SSD
L 5 - L 4.4
Import 2:01 2:02
Podglad 8:00 7:46
Eksport 11:05 6:26
Lacznie ~21min ~16.5min
Zuzycie procka przy obu wersjach na poziomie 75%-100% przy eksporcie.
Ale zupelnie inne zucycie pamieci. 4 trzyma sie na okolo 4.3GB gdzie 5 rosla do 10.5 a pozniej spada do 9.5 i utrzymuje sie pomiedzy 10.5 a 9.5. Niestety po zakonczeniu eksport 5 zostaje z 10Gb zajetego ramu wiec wyglada na to ze to jest problem.
Ogolnie 4 jednak jest szybsza.
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
Poczytałem a teraz ssiemyzobaczymy jak to na Mac-u poleci
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Skontaktuj się z nami