Close

Strona 1784 z 2397 PierwszyPierwszy ... 7841284168417341774178217831784178517861794183418842284 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 17 831 do 17 840 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

To zapytam z drugiej strony - po co wchodziłeś w nexy?
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

A ja idę w drugą stronę. Postanowiłem sprzedać po świętach moje 5D i kupić Touita 12/2.8 bo żadne lustro nie zastąpi histogramu nawet w kiepskim wizjerze
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Z ciekawości, przed nexem miałem m4/3 i też coś mi nie pasowało.
    -------------------
    www.marianduda.pl

Domyślnie

To samo pytanie mógłbyś zadać osobom, które mają za sobą zmianę systemu a jest ich miliony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    To samo pytanie mógłbyś zadać osobom, które mają za sobą zmianę systemu a jest ich miliony
    Pytam bo nexy są dość specyficzne i gdyby nie moje specyficzne potrzeby to nie wchodziłbym w nie i średnio rozumiem po co się ludzie z lustrzanek na to przesiadają jeśli nie potrzebują mniejszych rozmiarów/dostępu do manuali które to zalety muszą okupić wyższymi cenami
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ale niektórzy się nie przesiadają, tylko się dosiadają, bo potrzebne im są właściwości bezlusterkowców, ale z lustrzanki nie chcą/nie mogą rezygnować. Niektórzy też stwierdzili, że bezlusterkowce to jednak nie to (ślepa uliczka? a może coś, co służyło do sprzedawania?), i się przesiedli, a teraz przesiadają się z powrotem.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Każdy kto bardziej interesuje się fotografią szuka sobie właściwego miejsca (systemu) a jak wiadomo do pewnej sporej sumy pieniędzy trzeba iść na kompromisy stąd poszukiwanie właściwej drogi. Druga strona medalu to marketingowe kreowanie ludzkich potrzeb poprzez nowe produkty.

Domyślnie

Wydaje mi się, że największy BS, jaki próbowano wcisnąć nabywcom, to przekonanie, że bezlusterkowce są dobre do wszystkiego i zastąpią lustrzanki. I ludzie rozczarowali się, kiedy okazało się, że nieprawdą jest, jakoby.
    Do tego jeszcze doszła dość ograniczona, w porównaniu do lustrzanek, oferta obiektywów - choćby na przykład przekraczających 200 mm. Nawet głupiego zooma w rodzaju 55-300 czy 70-300 nie zdołali wyprodukować. Ani Sony, ani Fuji, ani Samsung. Więc część użytkowników pewnie poczuła się zrobiona w bambuko, że całe te systemy bezlusterkowe w ogóle w zamiarze producentów służyły wyłącznie do sprzedawania i zarabiania pieniędzy, a nie do jakiegoś tam zaspokajania potrzeb, i ostatecznie okazały się jakąś tam ślepą uliczką.

Domyślnie

Pytam bo nexy są dość specyficzne
    Lechu, co jest takiego specyficznego w NEXach? Serio pytam.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że największy BS, jaki próbowano wcisnąć nabywcom, to przekonanie, że bezlusterkowce są dobre do wszystkiego i zastąpią lustrzanki. I ludzie rozczarowali się, kiedy okazało się, że nieprawdą jest, jakoby.
    Raczej, że są w stanie zastąpić. To nie to samo co zastąpią. MZ są w stanie zastąpić i nie traktuję tego jak BS. Choć mają ograniczenia i w związku z tym nie zawsze, nie wszędzie i nie w każdym rodzaju zdjęć są w stanie zastąpić. Choć u mnie akurat zastąpiły. Pozbyłem się cyfrowego lustra zaraz po zakupie NEXa. Nawet analogowe mam tylko manualne korpusy.
    Ja z tele wyleczyłem się za czasów lustra i to jeszcze cyfrowego. W analogu najdłuższe szkło jakie woziłem to 50 mm. Zatem w ogóle nie odczuwam braku takich szkieł w systemie. W razie czego mam w szufladzie kultowego Nikkora 105/2.5, ale jeszcze się nie zdarzyło żeby był naprawdę potrzebny, choć kilka fotosów z niego nawet w tym wątku prezentowałem.

Największymi atutami bezluster są ich gabaryty i niewielki ciężar, to chyba nie ulega wątpliwości. Wypadałoby zatem żeby rozmiary i ciężar szklarni korespondował z korpusem. W przeciwnym przypadku traci się największą zaletę lub nawet zmienia ją w wadę. Wiadomo, że do trzymania zestawu z dużym i ciężkim obiektywem bardziej nadaje się większy aparat. Jak się okazuje największy zysk na rozmiarze szkieł APS-C jest w okolicach umiarkowanego kąta szerokiego. Naleśniczane konstrukcje zarówno w Sony jak i w Fuji czy w Samsungu raczej to potwierdzają. Niewielki zysk jest w przypadku UWA, choć nadal zysk. Natomiast im dłużej tym różnice się bardziej zacierają. Stąd być może braki, bo dotyczą wszystkich systemów APS-C.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zgoda. Ale nie mówię o ekstremalnych telezoomach w rodzaju 150-600. Raczej o czymś jak 70-300, 100-400 max. Niektórym by się takie przydały. A nie każdy system ma możliwość podłączenia obiektywów lustrzankowych z połączeniem elektroniki, itd.

Strona 1784 z 2397 PierwszyPierwszy ... 7841284168417341774178217831784178517861794183418842284 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów