Close

Strona 174 z 371 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224274 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 731 do 1 740 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Thx koesh. Bawię się odwróconym manualem (Helios 5 bo jest najwygodniejszy. A czy ten zapięty do aparatu powinien być jak najkrótszy, czy jak najdłuższy? Jak rozmontuję obecne, to najłatwiej podłączyć mi odwróconego Heliosa do NX300, a do aparatu zapiąć 50-200 bo mają tą samą średnicę gwintu. Czy ten bezpośrednio w aparacie lepszy 50-200 czy np 12-24?
    pzdr zyggy
    NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Przyszedł czas na to, by nieużywany już od prawie 2 lat NX11 powędrował w świat. Jeśli ktoś coś, to proszę o pm.
    FELTOM, pisałem, że 57 mm z groszami to średnica ZEwnętrzna obiektywu 10mm. Zmierzona "sófmiarką".
    Dzięki wielkie.
    Znalazłem coś takiego:
    http://www.afe.pl/791.html?soteshop=...7aff44e7789283
    Nie wiem tylko, czy te 58 to średnica gwintu, czy nakładki z białą powierzchnią? Zapytam, bo może akurat będzie dopasowany do 10mm NX.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Do fisza musi byc specjalny dekiel. Z wycieciem. I faktycznie latwo go zgubic.

Domyślnie

Ten ze zdjęcia nie ma szans pasować? Wycięcie mogę zrobić?
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Feltom,
    Ta podana średnica tej nakładki do WB to typowy rozmiar gwintu filtra, więc 58 mm nie będzie pasowała, będzie za duża. Jeśli już, to 55 mm - wtedy ta część nakładana może miałaby szansę pasować. Kiedyś miałem niemal pod nosem sklep z akcesoriami foto (jeden z dużych sklepów głównie wysyłkowych w Łodzi), to bym poszedł sprawdzić, ale niestety wyprowadzili się.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Mam ten sklep z linka, tak powiedzmy "po drodze", a jednocześnie umawiam się na oglądanie obiektywu...
    Myślę, czy kupić na spokojnie drozej z dekielkiem, czy szukać? Ciężko szukać bez obiektywu. Myślę, czy nie kupić z tego linka 3ech rozmiarów w ciemno, spróbować najbliższy dopasować. Gdyby któryś pasował, inni mieliby już łatwiej XD
    Ewentualnie, coś prowizorycznego dorobię.
    Dzięki wielkie za pomoc.
    Pozdrawiam
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Na alle masz fisza za 300 ... narazie

Domyślnie

Zyggy, doczepiany z przodu obiektyw pełni po prostu rolę silnej soczewki skupiającej do zdjęć z bliska, z grubsza takiej jak soczewki makro, które można kupić w sklepach, tyle, że o większej mocy i o wiele lepiej skorygowanej optycznie. Zwykłe sklepowe soczewki to pojedyncze soczewki, a więc obarczone wszelkimi wadami (aberracjami) soczewki pojedynczej: chromatyczną, sferyczną, komą, dystorsją, krzywizną pola, astygmatyzmem. Niektóre drogie soczewki to układy dwu- lub trzysoczewkowe, a obiektyw taki jak Helios to skorygowany układ sześciosoczewkowy o mocy 1/58 mm czyli ok. 17 dpt. Najlepiej użyć go z nizbyt skomplikowanym obiektywem stałoogniskowym, np. 30 albo 45 mm, a jeśli zoom, to 18-55 albo 50-200. Z krótszym obiektywem teoretycznie da silniejsze powiększenie, ale kosztem pogorszenia jakości obrazu. Im dłuższa ogniskowa obiektywu podstawowego, tym osiągane powiększenie słabsze.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 14-12-2015 o 09:38

Domyślnie

Dzięki puch24, pobawię się w wolnej chwili.
    pzdr zyggy
    NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów

Domyślnie

Jeszcze żeby postawić kropkę nad i: soczewki nasadkowe (czy cały obiektyw w tej roli) działają na zasadzie skracania ogniskowej obiektywu podstawowego: po dołączeniu soczewki skupiającej ogniskowa całego zespołu jest krótsza, niż obiektywu podstawowego. Ponieważ jednak cały zespół pozostaje w tej samej odległości od matrycy, uzyskuje się ostre obrazy obiektów położonych bliżej, kosztem możliwości wyostrzenia na nieskończoność.
    Przy okazji, na tej samej zasadzie działa ostrzenie przez obrót samej przedniej soczewki (spotykane np. w starszych zoomach, czy choćby w NX 20-50), albo wewnętrzne ogniskowanie: skraca się efektywna ogniskowa obiektywu, więc można ostrzyć bliżej. Ale efektem tego jest to, że obiektywy takie mają nominalną ogniskową tylko przy ustawieniu na nieskończoność. Np. klasyczny mega-zoom Tamrona 28-200 przy 200 mm i najbliższej odległości ostrzenia ma rzeczywistą ogniskową zaledwie ok. 110-120 mm. Tamron 24-135 przy 135 mm i najbliższej odległości ok. 40 cm ma wg moich szacunków ogniskową ok. 60-65 mm. Widocznym w wizjerze czy na ekranie efektem jest poszerzanie się obrazu (zwiększanie kąta widzenia) przy ostrzeniu na bliższe odległości.
    W przypadku klasycznych obiektywów stałoogniskowych, którymi ostrzy się przesuwając cały obiektyw w przód i w tył, efekt w wizjerze jest odwrotny: ostrzeniu na bliższe odległości towarzyszy zwężanie się kąta widzenia.
    Skończyła się encyklopedia...

Strona 174 z 371 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184224274 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów