Szukaj
Co do makro i odwrotnego mocowania obiektywów, widziałem kiedyś gościa co miał zamontowane do sony obiektyw 200mm i odwrócony 28mm, dawało mu to podobno jakieś 3:1 makro, nie siedzę w temacie ale jest to dość duże powiększenie.
Obiektyw o ogniskowej 28 mm ma moc 35,7 dpt, więc jest bardzo silną soczewką skupiającą. Nie próbowałem takiej kombinacji, ale prawdopodobnie faktycznie dałaby silne powiększenie. Pytanie, z jaką jakością.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
do wyjscia poza 1:1 najlepiej kupic obiektyw mikroskopowy 2x, 4x lub 5x. Jakosc najlepsza jaka sie da osiagnac.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Jakość szkieł szajsunga jest jeszcze przyzwoita, natomiast body lubią się psuć i to często niestety. Ja omijam produkty z Korei czy Chin szerokim łukiem. Na podstawie doświadczenia wiem że z elektroniki / AGD / RTV z Azji (nie wliczam tu Japonii) sprawdzają się właściwie nieliczne produkty (np. laptopy Lenovo, drony DJI czy Samsunga dyski SSD, szczególnie na M.2 - nowa seria super szybkich). Na pewno pominąłem jeszcze parę dobrych produktów (ale chyba niewiele), ale generalnie Azja (poza Japonią) to jedna wielka tandeta.
oj oj, ale to sa gusta twoje, a nie fakty
Dyski ssd opierają się na jak się nie mylę na pięciu producentach kości pamięci, każda z nich to giganty.
Fabryki konkretne robiące dla nikon, canona, apple, samsunga, lg i wielu wielu firm podzespoły, moduły i często gotowe rzeczy sa ulokowane w wielu krajach, chiny, malezja, taiwan, korea, indie, wietnam, japonia itd.
Mam zmywarkę indesit, która przeżyła bosha, mam monitor LG, który przeżył pro Nec-a, odkurzacz elektroluxa padł na gwarancji, myjka karcher podobnie, a za to chińska aeg działa, można tak wymieniać że ho ho...
Obecnie marka nie jest gwarantem małej awaryjności, dobre firmy robiące trwałe rzeczy i chcące konkurowac cenowo na rynku juz zostały dawno wykupione lub ich nie ma na rynku, zasada jest jedna, trzeba produkować i sprzedawać, albo wymuszać to postępem technologicznym albo kontrolowanym postarzaniem.
W tej chwili większość firm japońskich też przeniosła produkcję do Chin, Tajlandii, Wietnamu, itd. Np. Nikon większość aparatów robi w Tajlandii, Pentax robi aparaty i obiektywy w Wietnamie, itd. Z Japonii nadal pochodzą już tylko obiektywy Sigma (a pewnie część ich komponentów też wywodzi się z Chin, pewnie elektronika), i najdroższe, profesjonalne modele Nikona, Canona, itd. Nawet koreański Samsung przeniósł już większość produkcji NX-ów z Korei do Chin (starsze aparaty i obiektywy NX były Made in Korea, nowsze Made in China).
I pamiętajmy, że 60-70 lat temu napis Made in Japan albo MIOJ (Made in Occupied Japan) był oznaką najgorszej taniutkiej tandety, jaką można było wyobrazić.
wlasnie sobie sprawilem NX500. przyszedl czas zmienic NX200, ktorym sie bawilem od chyba 5 lat. Jak dorwe NX1 za 3 tysie to podmienie NX500. poki co nie moge sie doczekac na paczke![]()
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
No to będziesz tym jednym posiadaczem NX500 w Polsce...![]()
Skontaktuj się z nami