Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Domyślnie

Dokładnie Borat opisałeś moje uczucia - to jest jakiś fatalny bezsens. Program nic nei zrobił, nawet wyzerował wszystkie swoje zmiany i nie tylko zapisał sporo więcej danych, to jeszcze samo zapisywanie zajęło mu sporo czasu.

Powtórzę to co powiedziałeś - dla mnie to bezsens totalny, ze tak się dzieje. A dzieje się.

Ale ja - w przeciwieństwie do Jacka - mówię nie tylko ile ma plik po obróbce, ale także ile ma przed wczytaniem do CNX2.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 03-11-2015 o 18:56
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Pompon ma rację
    Tak na szybko bez ceregieli
    NEF z D600 29,9 MB
    po drobnej zmianie (ruszona krzywa) i po zapisaniu waży 37,2 MB

Domyślnie

No i znów w świat pójdzie kolejna głupota, niezgodna z rzeczywistością.

Używam tylko i od zawsze CNX. Przed chwilą, w celach statystycznych, przejrzałem foldery z obrobionymi NEF-ami. Dla D3 wychodzi maksymalnie 18.1MB, a średnio około 16.5MB. Dla D7200 maksymalnie 37.9MB, a średnio około 36.2MB. Chyba rzeczywiście mam jakiegoś innego CNX.
    Jacek

Domyślnie

Nie, nie masz chyba innego CNXa, tylko - używajac twojej stylistyki - chyba ci się tylko wydaje, że wiesz o czym mówisz...

Podajesz uparcie cały czas ile mają twoje NEFy po obróbce - ale nie mówisz ile ma ten NEF przed obróbką, zanim go wczytasz do CNXa. A skoro masz tylko NEFY po obróbce, to nawet nie masz oryginałów, więc nie masz do czego porównać.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

To są oryginały. Sama zmiana formatu zapisu danych nie oznacza jeszcze zmiany tych danych. Ale jak nie lubicie CNX2, to wasza sprawa. Ja lubię, bo to jest obecnie najlepszy program do obróbki NEF-ów. Oczywiście moim zdaniem. Jedyną jego wadą jest to, że prawdopodobnie nie będzie dostępny dla nowych puszek Nikona.
    Jacek

Domyślnie

1. To zapisz sobie na papierku ile ma NEF, który jeszcze ani razu w życiu nie widział CNX2.

ANI RAZU.

2. Potem wczytaj go do CNXa, dokonaj jakiejkolwiek korekty, wyzeruj ją i zapisz plik pod nową nazwą. POD NOWĄ NAZWĄ.

A potem porównaj wagę pliku z punktu 1 z tym z punktu 2. Może wtedy pojmiesz, o czym tu się mówi, bo jak dotąd zdajesz się rozumieć mniej niż na początku.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Zaintrygowało mnie to......przed wczytaniem do CNXa plik z D610 ważył 25,2 MB po kilku korektach, wyzerowany i nie, w obu przypadkach ważył .....25,1 MB. Chyba mam wersje oszczędnościową

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Chyba mam wersje oszczędnościową
    E nie, masz po prostu włączoną kompresję stratną. I tyle.

Sprawdź przy bezstratnej - chyba, że same zdjęcia robisz z kompresją stratną, to wtedy nie musisz się martwić, bo i tak masz już po kompresji - więc jest już po wszystkim i należy zachować spokój...
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Wszystko kompresja bezstratna

Domyślnie

Nie rozumiem tych idiotycznych argumentów. Worda używacie? Każdy używa, jak nie takiego, to innego. No to niech ktoś napisze w tym edytorze jedno słowo np. "Bombel", zapisze plik i zobaczy ile ten plik zajmie miejsca na dysku. Jeśli będzie miał 6 bajtów, to jest OK, jeśli więcej, to edytor jest do niczego i należy używać Notatnika, bo jest bardziej oszczędny i nie wprowadza zmian w oryginalnym pliku. U mnie wyszło 12.4KB, czyli jakieś 2 tysiące razy więcej niż trzeba. Widzicie jakiś sens w takim rozumowaniu? Ja nie widzę. Nikt się nie zastanawia nad możliwościami CNX2, które biją na głowę konkurencję, nikt nie myśli o tym, że WB jest takie, jak być powinno i nie trzeba kombinować z żadnymi presetami, a ważne jest tylko, że plik jest trochę większy. Mój kuzyn z Krakowa powiedział przed chwilą: jeśli ten facet jest z Krakowa, to wszystko jasne.
    Jacek

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów