Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Domyślnie

A mój kuzyn z Krakowa powiedział: jeśli to jest facet z Sulejówka, to i tak nie zrozumie...

Nie powiedziałem, że to jest złe. Zdradziłem co prawda po Boracie swoje odczucia (że to kretyńskie), ale z tobą prowadzę dyskusję nei czy to jest mądre czy głupie, tylko czy tak jest, czy nie. Kumasz? Nie czy to dobrze, czy źle, tylko czy takie są fakty. Nie oceny, a fakty.

Od początku twierdziłeś, że takie nie są (mówiąc, ze mi się wydaje), a ja od początku twierdzilem, że nie tylko mi się nie wydaje, ale że nawet mam na to dowody w postaci plików. Na sieci pełno jest skarg na różnych forach, że tak pliki puchną, więc nie ja jeden to zauwazylem...

Prościej nei potrafię tego wytłumaczyć - ja mówię o faktach, a ty o ocenach... Ale jak twierdzi mój kuzyn z Krakowa, jeśli ten facet jest z Sulejówka, to może nie pojąć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie rozumiem tych idiotycznych argumentów. Worda używacie? Każdy używa, jak nie takiego, to innego. No to niech ktoś napisze w tym edytorze jedno słowo np. "Bombel", zapisze plik i zobaczy ile ten plik zajmie miejsca na dysku. Jeśli będzie miał 6 bajtów, to jest OK, jeśli więcej, to edytor jest do niczego i należy używać Notatnika, bo jest bardziej oszczędny i nie wprowadza zmian w oryginalnym pliku. U mnie wyszło 12.4KB, czyli jakieś 2 tysiące razy więcej niż trzeba. Widzicie jakiś sens w takim rozumowaniu? Ja nie widzę. Nikt się nie zastanawia nad możliwościami CNX2, które biją na głowę konkurencję, nikt nie myśli o tym, że WB jest takie, jak być powinno i nie trzeba kombinować z żadnymi presetami, a ważne jest tylko, że plik jest trochę większy. Mój kuzyn z Krakowa powiedział przed chwilą: jeśli ten facet jest z Krakowa, to wszystko jasne.
    Argumenty z tym wordem z dupy wzięte. A te mityczne możliwości i cuda na kiju CNX bijące konkurencję to mnie osobiści śmieszą.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Jeśli cię śmieszą, to może spróbuj w tych swoich wynalazkach ustawić lokalnie różny balans bieli w kilku miejscach zdjęcia. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie powyciągać cienie i przygasić światła. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie wyostrzyć to co ma być ostre, albo lokalnie rozmyć tło. Też można. I na dodatek na dzień dobry dostajesz wszystkie ustawienia z puszki. Możesz je oczywiście pozmieniać. Tylko po co, jeśli już zostały ustawione w puszce. Wystarczy? Jeśli nie wystarczy, to jeszcze dołóż do tego prawidłowy WB na dzień dobry. A jest tych możliwości sporo więcej. Wszyscy wiemy, że w PS, czy LR można robić różne cuda, ale my tu rozmawiamy o programie do obróbki NEF-ów.
    Jacek

Domyślnie

Jeśli cię śmieszą, to może spróbuj w tych swoich wynalazkach ustawić lokalnie różny balans bieli w kilku miejscach zdjęcia. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie powyciągać cienie i przygasić światła. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie wyostrzyć to co ma być ostre, albo lokalnie rozmyć tło. Też można.
    A co w tych tych funkcjach takiego niezwykłego czy niespotykanego? Korekty lokalne mam w LR. Mogę nawet zrobić HDR czy panoramę złożyć bez dodatkowego oprogramowania.

I na dodatek na dzień dobry dostajesz wszystkie ustawienia z puszki.
    Jak bym chciał mieć tak jak z puszki to bym jpegi robił. Korzystam z rożnych aparatów i nie będę do każdego używał innego programu.

Wszyscy wiemy, że w PS, czy LR można robić różne cuda, ale my tu rozmawiamy o programie do obróbki NEF-ów.
    A czym jest niby Lightroom jak nie programem do obróbki plików raw ?
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 04-11-2015 o 11:54

Domyślnie

Czyli pozostajemy przy swoich zdaniach. Ja wolę CNX2.
    Jacek

Domyślnie

Jeśli cię śmieszą, to może spróbuj w tych swoich wynalazkach ustawić lokalnie różny balans bieli w kilku miejscach zdjęcia. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie powyciągać cienie i przygasić światła. Możesz? Nie możesz. A w CNX2 można. Spróbuj lokalnie wyostrzyć to co ma być ostre, albo lokalnie rozmyć tło. Też można.
    Co prawda pytanie nie było do mnie, i wątek nie jest o tym, ale zanim się coś zacznie mówić, wypadałoby wiedzieć, o czym się mówi. Bo inaczej, to - znów używając poetyki autora tych głupot - tylko mu się wydaje, że wie...

Czy można lokalnie ustawić inny WB w LR? Można. Choć JK twierdzi, że nie.
    Czy można lokalnie powyciągać cienie i przygasić światła w LR? Można, choć JK twierdzi, że nie.
    Czy można lokalnie ostrzyć/rozmywać w LR? Oczywiście że można, choć JK twierdzi, że nie.

To tak gwoli ścisłości, bo jeszcze ktoś mógłby w te głupoty że się nie da uwierzyć.

No właśnie. Czyli jak już nei można zaprzeczyć faktom, to teraz się mówi o ocenach. Przyjmij w końcu do głowy, że tylko ty tu oceniasz programy i mówisz co kto woli, bo ja mówiłem tylko o tym, jak się naprawdę zachowują te programy (np. w kwestii wagi plików, choć jak widać powyżej nie tylko).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ty pozostajesz, przy swoim zdaniu w dodatku opartym o jakieś bzdurne tezy nie mające potwierdzenia w rzeczywistości. LR nie tylko ma wszystkie funkcje, o których piszesz ale znacznie więcej. Tworzenie panoram i rozbudowane narzędzi katalogowania, tagowania, tworzenia kolekcji, rozpoznawanie twarzy umożliwiając tworzenia bazy osób. Możliwość stosowanie setek pluginów, presetów etc.

Dlatego tak śmieszą mnie te cuda na kiju, o których opowiadasz

Domyślnie

To są oryginały. Sama zmiana formatu zapisu danych nie oznacza jeszcze zmiany tych danych. Ale jak nie lubicie CNX2, to wasza sprawa. Ja lubię, bo to jest obecnie najlepszy program do obróbki NEF-ów. Oczywiście moim zdaniem. Jedyną jego wadą jest to, że prawdopodobnie nie będzie dostępny dla nowych puszek Nikona.
    Całkowita zgoda.CNX2 + color efex pro - swietne combo. Mam tez LR ktorego uzywam do canona i czesto po eksporcie do tiffa uzupelniam obrobkę w NX2/Colorefex,być moze dlatego,ze LR5 przy mojej wiedzy nie jest total wykorzystywany Zestaw <komp> tez nie jest z najwyzszej polki:czterordzeniowy dosyc leciwy proc ,win7 pro,8 ramów i... nawet LR nie muli i miele FF canona.Nefy z d7100 idą jak burza."Tyle w temacie" jak mawiał genialny prezydent

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    Całkowita zgoda.CNX2 + color efex pro - swietne combo. Mam tez LR ktorego uzywam do canona i czesto po eksporcie do tiffa uzupelniam obrobkę w NX2/Colorefex,
    No to sobie ręce urabiasz przy obróbce Mi LR w zupełności wystarcza.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seś@ Zobacz posta
    No to sobie ręce urabiasz przy obróbce Mi LR w zupełności wystarcza.
    He he ..CNX2 mam od dawna.LR dostalem razem z canonem,bo pozbylem sie d600 z wiadomych wzgledow;/Masz racje ,program jest swietny,ale niektore efekty osiagam szybciej na poczciwym NX2 Musze po prostu opanowac LR-a,to zupelnie inna filozofia.Pozdro )

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów