Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Odnośnie książeczki, ja kupowałem upgrade CNX2 do CNX i w tym zestawie instrukcji nie było. Musialem ją sobie wydrukować i oprawić sam, ale jest w jezyku polskim jeżeli to jest dla Ciebie istotne.
    Odnośnie wydajności komputera, to powiem tak: CNX2 ma już swoje lata więc był projektowany w ten sposób żeby komputery sprzed kilku lat były w stanie go obsłużyć. Ja też mam starego dwurdzeniowego PhenomaII 550 i działa to swobodnie. Chociaż przed dwoma laty kupiłem SSD i zainstalowałem na nim Win8.1 - wcześniej NX2 pracował pod XP zainstalowanym na zwykłym HDD i też było dobrze.
    CNX2 jest zainstalowany na dysku systemowym, zarówno pod Win XP jak i pod Win8.1 (mam równolegle dwa systemy, a nawet trzy), natomiast bufor roboczy CNX2 jest obecnie na innym dysku HDD. Zrobiłem to ze względu na szybkie zapychanie systemowego SSD plikami roboczymi CNX2, ktory ma tylko 128Gb.
    Na koniec dodam tylko, że aktualnie pod CX2 obrabiam pliki z D7100 więc trochę ważą.
    A to dziwny upgrade kupiłeś, bo ja tak samo przechodziłem z NXa i książeczka była. A Capture NX2 zdecydowanie polecam. IMO najlepszy program do Nikonowskich Nefów. U-pointy bardzo przydatne, szybciej się na nich pracuje niż na zaznaczeniach w PSie.

Domyślnie

Upgrade NX2 kupiłem przed kilkoma laty w "fizycznym" sklepie i oryginalnie zapakowany, a książeczki nie było, więc pomyślałem trudno i musiałem ją sobie wydrukować sam. Zresztą podobnie było przy zakupie D7100, a kiedy zapytałem w naszym ulubionym serwisie o możliwość zakupu to dowiedziałem się, że mogą ją sprowadzić za jakieś 100 czy 150 PLN. Wiec specjalnego szczęścia do instrukcji marki Nikon jak widać nie mam, chociaż tą drugą kupiłem ostatecznie bez czekania na znanym portalu zupełnie nową chyba za 10 PLN.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    1. To się możesz zdziwić, jak spore mogą być różnice w wadze pliku po korekcie w CNX, a potem nawet jej wyzerowaniu. Nie używam CNXa (lub raczej wyjątkowo sporadycznie u kogoś), ale są meldunki tu na forum, że różnice są nawet 100 procentowe. ......
    Ale wiesz, czy ci się tylko wydaje? Bo jeśli tylko ci się wydaje, to przyjmijmy, ze masz rację.
    Jacek

Domyślnie

Przyjmijmy, że mi się nie wydaje, i że mam rację, bo wiem co mówię. Tak po prostu.

Przeprowadziłem eksperyment: wziąłem NEFa, otwarłem w CNX2, a następnie wykonałem jedną operację na krzywych. Zapisałem pod nową nazwą. Następnie nie zamykając pliku wyzerowałem wszystkie zmiany (w zasadzie to tylko tą jedna, ale istotne jest, ze zrobilem oryginał) i zapisałem pod druga, nową nazwą. Tym sposobem mam 3 pliki:

1. oryginalny RWA z aparatu,
    2. obrobiony i zapisany w CNX2,
    3. Obrobiony, ale wyzerowany w CNX2.

Dla D80 odpowiednie wagi są takie:
    1. 10,3 mega
    2. 17,6 mega
    3. 17,4 mega

Dla D7100:
    1. 38 mega
    2. 50,3 mega
    3. 47,4 mega

Niech teraz każdy wyliczy sobie ile procentowa jest zmiana. U mnie plik 38 megowy po otwarciu w programie, wyzerowaniu wszystkich zmian i zapisaniu urasta do 47 mega - o tym pisałem, że można się zdziwić, jeśli się uważa, ze zapisanie obróbki będzie zajmowało mało.

I tak, nie wydało mi się, na ogół po prostu wiem, co mówię (piszę).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

....... na przykład masz klatkę, z której robisz 3 zdjęćia: kwadrat, cropowany poziom i trzecie całe, ale czarnobiałe. Jeśli chciałbyś mieć za każdym razem obróbkę zapisaną w pliku, musiałbyś mieć już 3 kopie tego samego, co przy dzisiejszych matrycach zwiększa znacząco wagę archiwum. Dlatego trzymanie osobno nienaruszalnego pliku negatywu i trzech (lub więcej) malusieńkich pliczków z obróbką ma swoje zalety. A backupować i tak trzeba, wszystko... .......
    No teraz to już jestem pewien, że tylko ci się wydaje. CNX2 pozwala na zapisanie w pliku NEF wielu różnych wersji obróbki tego NEF-a. Można nawet tym wersjom obróbki nadać własne nazwy, żeby się później nie myliły. Jeśli wybierzesz jedną z tych swoich wersji (takie specjalne menu tam jest) to ją widzisz i możesz ją swobodnie edytować, a żeby przełączyć się na inna wersję, trzeba ja tylko wybrać z menu i już jest. A na dodatek, te działania nie powodują konieczności kopiowania oryginalnego obrazu matrycy, który znajduje się w pliku NEF od samego początku. No, ale nie ma o czym gadać. Ja wiem, a tobie się wydaje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przeprowadziłem eksperyment: wziąłem NEFa, otwarłem w CNX2, a następnie wykonałem jedną operację na krzywych. Zapisałem pod nową nazwą. Następnie nie zamykając pliku wyzerowałem wszystkie zmiany (w zasadzie to tylko tą jedna, ale istotne jest, ze zrobilem oryginał) i zapisałem pod druga, nową nazwą. Tym sposobem mam 3 pliki: ....
    A zapisałeś NEF-a z kompresją, bez kompresji, czy jak samo wyszło?
    Jacek

Domyślnie

Zrobiłem (dla własnej ciekawości) jeszcze jeden eksperyment. Wziąłem NEFa z D7100, zrobiłem 3 różne wersje obróbki (nazwane Version 1, Version 2 i Version 3), a potem zapisałem ten plik pod nową nazwą. Obróbka ograniczała się do ruszenia nieznacznie krzywymi raz w górę, raz w doł.

Oryginał: 38 mega
    z trzema wersjami obróbki: 63,3 mega

czyli program na 3 manipulacje krzywymi potrzebował zapisać 25 mega (obliczone w pamięci).

Tak - używałem kompresji, identycznej jak w pliku oryginalnym.

Nie - nie wydaje mi się, to co piszę sprawdziłem. Jak mnie zmusisz (nie chce mi się, ale to zrobię), to nawet znajdę serwer i powieszę te pliki, żeby ci udowodnić, że się mylisz. I wyjdzie wtedy komu się wydaje, a kto wie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Chyba nie do końca tak jest, jak piszesz.

Mam przykładowego NEF-a z puszki i ma on 13 155 942 bajtów. Po zapisie, bez żadnej obróbki (funkcja save as) plik ma już 17 448 558 bajtów. Najprawdopodobniej podczas tego zapisu obraz w pliku jest konwertowany do postaci 16-to bitowej, bo tak łatwiej go obrabiać na komputerze. I jest to pierwszy i zarazem ostatni duży przyrost rozmiaru pliku. Te pliki są zresztą w różny sposób rozpoznawane przez Windows, wyraźnie widać, który był obrabiany, a które nie.

Otwieram ten nowy plik i robię coś na krzywych, a po zapisie (funkcja save) plik ma 17 463 756 bajtów - przybyło 15198. Po ponownym otwarciu pliku, wywaleniu tych krzywych i zapisie plik ma także 17 463 756 bajtów. Oznaczać to może, że podczas zapisu nie jest zwalniane dodatkowo przydzielone miejsce, najprawdopodobniej z powodu możliwości stosowania funkcji UNDO. Miejsce to jest wykorzystywane ponownie, po kolejnym otwarciu pliku, bo po jakiejś tam kolejnej obróbce i zapisie jest to 17 461 366 bajtów - przyrost 12708 względem rozmiaru początkowego, bez obróbki, czyli plik się zmniejszył. Trzeba jednak pamiętać, ze podczas zapisu NEF-a generowana jest nowa postać JPEG-a BASIC, która też jest zapisana w pliku NEF, a rozmiar tego JPEG-a też ma prawo się zmieniać.

Czyli po obróbce niewiele przyrasta, albo niewiele ubywa, a jedynym znaczącym "przyrostem" jest początkowa konwersja obrazu do postaci 16-to bitowej.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Chyba nie do końca tak jest, jak piszesz.

Cieszy mnie, że zrezygnowałeś z tego uśmieszku, że mi się wydaje, a ty wiesz lepiej, i z tego typu wieśniaczego protekcjonalizmu. Teraz jest wersja że chyba nie jest tak jak mówię...

Otóż rzeczywiście nie chyba, a na pewno jest właśnie tak jak mówię. Mam na to dowód, bo mogę te wszystkie pliki powiesić.

Nie twierdzę, że wszystkie pliki na świecie z D7100 mają równo 38 mega i że wszystkie urastają az do 62,3 mega. Mówię (i nei wydaje mi się, tylko wiem co mówię), że właśnie tak bywa, i u mnie tak właśnie się dzieje, a nawet gdy ten przyrost nei jest tak gigantyczny, jest wystarczająco duży, skoro plik otwarty i zapisany bez żadnych zmian przyrasta z 38 do 47 mega.

To zresztą dość znana sprawa. Pliki urastają więcej niż znacznie, zwłaszcza jak się wie, ile Lightroom zabiera na opisanie obróbki: parę kilo w porównaniu do kilkunastu Mega. I o tym właśnie powiedziałem Mmlutemu, że może się zdziwić, na co wpadłes i zaczałeś wymyślać, że najwidoczniej mi się wydaje.

Powtarzam jeszcze raz - jeśli komuś się wydaje że to nieprawda, to najwyraźniej tobie. Czemu tak się dzieje nie dociekałem, bo nie używam tego programu. Po prostu zauważam fakty.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Jakieś dziwne rzeczy piszesz. U mnie NEF z D7200 po obróbce zajmuje 38.5MB. Jak zrobię trzy wersje i mocno w tym pogrzebię, to jest 38.6MB. Udało mi się przekroczyć 38.7MB po zapisaniu 5 wersji obróbki. No ale ja mam jakiegoś innego CNX2.
    Jacek

Domyślnie

skoro plik otwarty i zapisany bez żadnych zmian przyrasta z 38 do 47 mega.
    Coś pięknego program, który nie zrobił nic zmarnował na to nic 9MB
    Powinni dać programistom jakąś nagrodę, że ich program zrobił coś z niczego

Dla mnie to jest absurd żeby zdjęcia "puchły" niemal dwukrotni mimo, że ani jeden obrobiony plik nie został nawet wyeksportowany. A to, że nawet po zresetowaniu tej obróbki plik nie wraca do oryginalnego rozmiaru to jakieś kuriozum. Zgrywasz na dysk 30 GB a tracisz 60 GB. Bezsens totalny.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów