Jasne, rozumiem, tylko informuję. Niestety, chłodzenia closed loop tego typu ( corsair H100i, etc. ) są zauważalnie głośniejsze, ze względu na wiatraki z wysokim ciśnieniem statycznym przepychającym duże ilości powietrza przez wąskie piny radiatora. Musisz być na to przygotowany. Pamiętaj też o dźwięku pochodzącym od pompy.Chcę uniknąć wielkiego "śmiglaka" wypełniającego połowę pudła i zasłaniającego radiatorami pamięć
Na płycie nie ma kontrolera RAID. To co masz na płycie to ciągle software RAID - wszystkie obliczenia będą realizowane w software. To atrapa RAID, która głównie służy do tego, żeby OS widział dyski w RAID i nie musiał sam ich składać ( co się przydaje przy korzystaniu naraz z linuxa i windowsa na maszynie z software RAID... kto tak robi? nie wiem :P ). No może nie tylko do tego.
RAID nie służy zabezpieczeniu danych przed awarią - RAID służy zabezpieczeniu ciągłości pracy ( Pomijam RAID 0 ). Nie traktuj tego jako backupu. RAID 1 przetrwa awarię 1 dysku, więc jeżeli 1 Ci się wysypał, to 5, złożony z 3 dysków też by się wysypał.
Nie jestem zwolennikiem software RAID, zdarzyło mi się, że dysk odmówił współpracy, system się za późno zorientował ( i to dużo za późno ) i cały system padł.
6 Dysków w RAID 5? Nie lepiej 50? ;P
A Backup przy takich ilościach danych... może streamer? Ultrium5 da Ci 1.5GB na taśmę, tasmy wytrzymują długo i zawsze możesz zrobić kilka kopii danej taśmy ( taśmy są tanie ), jedną w domu, jedną w skrytce bankowej, jedną zakopaną w ogródku...![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami