Close

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 182

Domyślnie

Co za różnica czy profesjonalista czy amator, nie chcę na potrzeby obrabiania zdjęć zamykać wszystkiego co mam aktualnie otwarte - Outlooka, przeglądarki, spotify, Worda, OneNote ani TotalCommandera.

Chcę sobie kliknąć minimalizuj i przejść do zdjęć. Otworzyć LR i PSa z taką ilością zdjęć jaką potrzebuję a nie jaką mi łaskawie zezwoli laptop. Szczególnie, że jak coś pójdzie nie tak, to PS nie pozwala zapisać pliku i tyle - wtedy już można sobie zamykać pozostałe programy ale PS i tak mówi, że nic z tego i nie da się zapisać - a wtedy kilka godzin majstrowania idzie w kosmos - i najlepszym dowodem na to, że 16 GB to za mało jest właśnie to, że takie komunikaty parę razy miałem... Właśnie dlatego w stacjonarce mam więcej.

A zdjęcia to jak pisałem panoramy - różne, krajobrazy, architektura - różne (mam na przykład koloseum z 4 rzędów po 8 zdjęć)
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Outlooka, przeglądarki, spotify, Worda, OneNote ani TotalCommandera.
    Oprócz przeglądarki to nie widzę, żeby jakakolwiek z tych aplikacja zjadała RAM.
    Poczekajmy na wypowiedź autora tematu, może nieco rozjaśni się cała sytuacja.

Domyślnie

Word aktualnie 300 MB, podobnie Outlook i OneNote - razem kolejny GB...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

DonFG, ale czego Ty chcesz od autora tematu? Chce kupić kompa to sobie może nawet stację za 280 000 kupić, akurat jest na allegro. Jak go stać i chce mieć błyskawiczny sprzęt na lata to jego sprawa. To tak jak bym Ci powiedział nie kupuj ferrari mimo że Cię stać, bo 340km/h i tak nim pojedziesz może 2-3 razy w życiu, a pewnie i w ogóle. Kup sobie Matiza, bo średnio jeździ się 3x wolniej, a Matiz temu podoła przecież prawda?

Przecież było napisane w wątku już że takie ma hobby, takie ma ambicje, taki sprzęt chce, i tak naprawdę nic nikomu do tego.
    ;]

Domyślnie

@DonFG

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. U mnie 24GB RAM rzadko kiedy starcza, nim jeszcze otworzę PS. Wilk jest zdecydowany na 64GB+ RAM i przy tym pozostańmy.

PS.

O ile nie cierpię porównań komputerów z samochodami i wydajności z prędkością, to niestety ale muszę się z nimi w dużym, jak na mnie, stopniu zgodzić. Odpuść. Wiemy, że i7 będzie bardziej cost effective. Mustang też mniej pali z silnikiem eco boost...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonFG Zobacz posta
    I typowo hobbystycznie chcesz przeznaczyć 25 kloców na stację roboczą ? Wybacz, ale nie widzę w tym NAJMNIEJSZEGO sensu.
    Aż nadto do takich zastosowań będzie i7 6700k (o ile zamierzasz podkręcać) pod LGA1151, 16GB RAM, SSD i do tego może WD RED 2x2TB w NAS gdzieś w innym pokoju : )
    Nie widzę również zastosowania Quadro. Złożyłeś konfig, który zadowoliłby nie jednego montera filmów.
    Zaczynając ten wątek szukałem porady odnośnie sprzętu i nadspodziewanie dużo ich otrzymałem za co bardzo dziękuję . Sam też dzięki temu się wiele dowiedziałem w temacie oprogramowanie-sprzęt . Co do wydawania pieniędzy, nie szukałem rad w stylu "jest sens czy go nie ma" - uważam, że pieniądze są po to aby je wydawać; każdy za to ma prawo tak je wydawać jak chce. Bez komentarza .

Co do karty graficznej - mam już dosyć stosowania typowych i wcale nie tanich kart "dla graczy" do zastosowań zupełnie innych. Do tego potrzebuję karty o rozdzielczości 4096 x 2160 at 60Hz .

No to czas podzielić się z Wami moim wyborem:
    1.Obudowa - Lian Li PC-B16B
    2. Zaszilacz - Corsair Professional Platinum Series AX860i 80+ Platinum Fully Modular
    3. Płyta główna - Asus X99-E WS / USB 3.1, X99, DDR4, SATA3, USB 3.1, CEB
    4. Procesor - Intel Core i7-5960X Extreme Edition, socket LGA2011-V3, 64bit, 3.0GHz, 20MB, 140W, TRAY
    5. Chłodzenie procesora - NZXT KRAKEN X61 - 280mm chłodzenie wodne
    6. Pamięć - Kingston ValueRAM DIMM 32GB DDR4-2133 Quad-Kit REG ECC X 2 komplety = 64GB
    7. Wentylatory na chłodzenie pamięci - DOMINATOR CMXAF2 - akurat mam
    8. Karta graficzna - Karta graficzna PNY NVIDIA Quadro M4000, niestety K4200 nie obsługuje rozdzielczości 4K
    9. Chłodzenie karty graficznej - Lian Li BS-08A PCI Cooler 2x 120mm
    10. Dysk twardy na system - gdyby był dostępny, chyba że się pojawi wkrótce Samsung 950 PRO M.2, 512 GB, Czytanie: 2500 MB/s, Pisanie: 1500 MB/s; jeżeli nie to będzie SSD Samsung M.2 2280 512GB PCI-e, Szybkość odczytu [MB/s]: 2150-Szybkość zapisu [MB/s]: 1550
    11. Dysk twardy na cache PS'a i Pinacla - SSD Samsung 850 PRO ASAP 512GB SATA3
    12. Magazyn dyskowy - 3 x Western Digital 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache - w RAID 5
    13. Napęd optyczny - Pioneer BLU-RAY RECORDER WEW x16 SATA
    14. Wbudowany czytnik kart pamięci - NZXT Aperture M, czytnik do zatok 5,25
    15. Mysz - Logitech MX Master
    16. Klawiatura i podkładka pod mysz
    17. Regulator obrotów wentylatorów - NZXT Sentry 3 panel kontrolny dotykowy

No a teraz wyjaśnienie końcowe dotyczące rozdzielczości karty graficznej . Ktoś wcześniej wspomniał o kupnie drugiego monitora , nie chcę drugiego za to wymienię wysłużonego CG301W na CG318-4K.
    To na tą chwilę tyle . Jak coś zapomniałem albo jeszcze nie tak wymyśliłem (rozmawiamy o sprzęcie - tylko ) to proszę o uwagi .

Domyślnie

Pomijam RAM, ale na co Quadro i 2TB SSD, gdzie pojedynczy (zakładam, że na system) jest wolniejszy niż ten, który podałem w zestawie ?
    Dwusocketowce do amatorskiej obróbki foto to jest zwyczajnie głupota.

Jak go stać i chce mieć błyskawiczny sprzęt na lata to jego sprawa.
    Stać mnie na trzy rolexy. Dwa na jedną rekę, a ostatnia sztuka na drugą. Jeden będzie mi służyć do sprawdzania godziny, drugi do minut, a trzeci będzie wskazywał sekundy.
    Nie mam pomysłu na inne porównanie.

Istnieje pewna granica, po której przekroczeniu nie widać większego wzrostu wydajności.

Tyle ode mnie. W takim razie życzę miłego użytkowania, jeśli decyzja i tak zapada na tak drogie workstation .
    Ostatnio edytowane przez DonFG ; 22-10-2015 o 22:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonFG Zobacz posta
    Nie mam pomysłu na inne porównanie.
    a po co ludzie kupują: ferrari, lamborghini, aston martin - skoro nie wykorzystają ich możliwości. Owszem są tacy co sobie pośmigają - za to większość się tym buja - no, ale kto im zabroni.

Prosiłem, co by skończyć temnat kasy; tematem jest sprzęt a nie fanaberie kupującego .

Domyślnie

Dwusocketowce do amatorskiej obróbki foto to jest zwyczajnie głupota.
    To czy amatorskiej czy profesjonalnej, nie ma najmniejszego znaczenia, a określanie tego głupotą świadczy o Tobie. Możesz powiedzieć o zmniejszającym się przyroście mocy w stosunku do ceny, ale ocenianie czyichś wyborów w ten sposób jest co najmniej nieeleganckie.

5. Chłodzenie procesora - NZXT KRAKEN X61 - 280mm chłodzenie wodne
    Będzie głośno.

11. Dysk twardy na cache PS'a i Pinacla - SSD Samsung 850 PRO ASAP 512GB SATA3
    Przy tym rzędzie wydatków brałbym tylko dyski SSD na PCIe.

12. Magazyn dyskowy - 3 x Western Digital 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache - w RAID 5
    RAID5 ? Po co ? Poza tym, nie widzę w tym zestawie kontrolera HW RAID
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Będzie głośno.
    Chcę uniknąć wielkiego "śmiglaka" wypełniającego połowę pudła i zasłaniającego radiatorami pamięć

Przy tym rzędzie wydatków brałbym tylko dyski SSD na PCIe.
    O tym nie pomyślałem; ale faktycznie dobre rozwiązanie

RAID5 ? Po co ? Poza tym, nie widzę w tym zestawie kontrolera HW RAID
    To ma być taki chwilowy ( roczny magazyn ). Już mi się parę dysków w życiu wysypało w RAID 0 i RAID 1 - zdjęcia poszły do ... z dwóch lat . Teraz w NAS'e mam 6 dysków w RAID 5 i wysypał mi się jeden; szybka wymiana i wszystko biega jak należy . Myślałem o kontrolerze "płytowym".

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów