Close

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 182

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Mam do czynienia (pobieznie) ze stacjami CAD/graficznymi od Della i moim zdaniem, jak ktos potrzebuje komputera do pracy a nie zabawy, to pieniadze nie maja znaczenia. Montaz filmow fullHD czy 4k, rendering w CAD/3D Studio wymaga poteznych mocy obliczeniowych.

Dla niedowiarka ile kosztuje sprzet profi, poszukaj uzywanego Maca Pro z 2011/2012. Zdziwisz sie ile one sa nadal warte. To samo tyczy sie stacji graficzych innych producentow.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 20-10-2015 o 09:50

Domyślnie

Starczy popatrzeć na ceny kart graficznych Nvidia Quadro nowych, używanych, starych modeli, etc. Również ceny topowych procesorów wcale nie spadają tak szybko.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Niestety z moim kompem coś nie halo, więc przyszedł pomysł na nową stację graficzną . Komp ma służyć tylko do pracy w PS, i Pinacle Studio; odłączony od internetu - to będzie stacja robocza a nie rozrywka .
    No i pytanie do Tych co siędzą w kompach, bo niestety mam dylemat; czy iść w Mac Pro z konfiguracją:
    6-rdzeniowy 3,5 GHz z 12 MB pamięci podręcznej L3
    64 GB (4 x 16 GB) pamięci DDR3 ECC 1866 MHz
    Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
    Dwa procesory GPU AMD FirePro D700, każdy z 6 GB pamięci VRAM GDDR5
    Mam 2 "japka" w wersji PRO - jeden z końca 2013r (srebrna wieża) i najnowszą "popielniczkę"
    W tym nowym (popielniczka) jest konfiguracja podobna do Twojej:
    2.7GHz 12-core with 30MB of L3 cache
    64GB (4x16GB) of 1866MHz DDR3 ECC
    1TB SSD
    Dual AMD FirePro D700 GPUs with 6GB of GDDR5 VRAM
    Sprzęt używany wyłącznie do pracy - pakiet Adobe Cs6, Phase One, DxO Optics Pro 10.
    Obrabiam na tym często bardzo duże pliki - skany 4x5" ze slajdów na Hasselblad Flex X5, pliki z Hassela H5D-60, pliki z D3X i Leica Monochrome (24Mpx).
    W Photoshopie na kilku warstwach robią się to bardzo duże pliki - wszystko płynnie działa.
    Nigdy nie miałem problemów ze sprzętem, nigdy nic mi się nie zawieszało nie było żadnych "error" itp.
    Moim zdaniem jeśli chcesz sprzęt do pracy i masz na to 30 tys. PLN to kup Apple.
    Będziesz zadowolony i nie bój się przesiadki - przyzwyczaisz się w tydzień do tego systemu
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Mam 2 "japka" w wersji PRO - jeden z końca 2013r (srebrna wieża) i najnowszą "popielniczkę"
    W tym nowym (popielniczka) jest konfiguracja podobna do Twojej:
    2.7GHz 12-core with 30MB of L3 cache
    64GB (4x16GB) of 1866MHz DDR3 ECC
    1TB SSD
    Dual AMD FirePro D700 GPUs with 6GB of GDDR5 VRAM

Wszystko fajnie, tylko że w PL taki sprzęt to już 46.000PLN a nie 30.000.
    Za 46.000 To bym brał Xeona 2699 V3 z 18'stoma wątkami

Domyślnie

Niestety, tanio nie jest
    Dlatego tyle przemyśleń i czytania, czytania i coraz głupszy jestem. Jedno co wiem, to że ma być jeden procek;
    ale płyta się już zmieniła na ASRock X99 Extreme11 bo ona obsługuje zarówno i7 jak i Xeon. Będę miał wtedy możliwość wymiany procka, a to się również wiąże z ilośćią pamięci; bo o ile przy i7 max to 64G Ramu to przy Xeonie 128G Ramu.

Domyślnie

Jakiś czas temu złożyłem sobie taki zestaw i do tej pory jedyne zauważalne spowolnienie (kilkadziesiąt sekund) zauważyłem w przypadku składania panoram (4 rzędy po 4 zdjęcia). Poza tym wszystko płynnie i miodnie.

Mocno zastanawiałem się nad X99 ale okazało się, że w praktyce różnica jest kilku procentowa a nowe procesory znów będą podobno miały inne podstawki, więc to też ślepa ścieżka (bo nad możliwością upgrade'u w przyszłości się zastanawiałem) dlatego zostałem przy 4790 i wodzie, dzięki czemu w teście jakiś czas temu do 5GHz bez problemu dobiłem - na razie nie potrzebuję ale za jakiś czas najwyżej przekręce procka i dokupię drugą kartę co za dwa lata da mi dwa kolejne spokojnej pracy.

Zapłaciłem połowę Twojego budżetu, powyżej tej kwoty zmiany są niestety rzędu procentów na każde 10% wydanej kwoty - odpuściłem bo uznałem, że nie warto (przy założeniu, że nie robię wideo - jak jest Z montażem niestety nie wiem)

MSI Z97A GAMING 6, USB 3.1
    i7-4790K
    Corsair Hydro Series H110
    EVGA GTX980Ti S.C.+ ACX+
    HyperX DDR3 Savage 32GB/2400 (4*8GB) CL11
    2x Crucial MX200 500GB
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Tak sobie mysle, ze jakbym mial babrac sie w budowe komputera od zera, wolalbym kupic Maca Pro (5.1) w najtanszej kofiguracji (oby tylko dwuprocesorowej) i rozbudowal go do granic mozliwosci. Ale lubie czasem pogrzebac w bebechach i moglaby to byc fajna zabawa.

Albo nawet taniej MacPro 4.1 i flash to 5.1 a potem reszta zabawy. Co prawda, nie potrzebuje maszyny co porafi policzyc molekuly bialka w 2 sekundy a bylby to projekt ot tak dla zabawy.

Domyślnie

yy... babranie ograniczyło się do telefonu do sklepu i odbioru osobistego bo to w Warszawie było...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Robert, ja muszę złożyć zestaw od nowa ( reanimacja starego do poziomu użytkowego jest bez sensu bo: wymiana płyty to LGA 1366 ciężko znaleźć coś poniżej 1800PLN, grafikę też muszę kupić nową bo padła. ). Dlatego ze starego po jakiś cienkich kosztach sprawi się pudło do netu; a nowy chcę zrobić już na jakiś czas i ma być to tylko i wyłącznie maszyna do grafiki i obróbki video bez zbędnych dupereli; ale ma być szybka i stabilna .
    Stary mi służył 5 lat i nie narzekałem; do teraz .
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 20-10-2015 o 14:06

Domyślnie

Tak, tak ja też od nowa, stary stoi w piwnicy, ktoś chce? Dalej czas w teście PSa ma na pudle...
    całość

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów