Close

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 182

Domyślnie

- kupując jeden E5 zbliżony wydajnością do i7 zostaje opcja dokupienia drugiego, co można zrobić w dowolnym momencie i dołożyć kolejne 10/12 jaj czy nawet więcej
    W konfiguracjach wieloprocesorowych wszystkie procesory muszą mieć takie same TDP, tyle samo rdzeni, takie same taktowanie, etc., etc. co sprowadza się do tego, że muszą być jednakowe.

Aeon88, cały czas zapominasz o tym, że i7 można podkręcić do 4.0 bez problemu i tutaj już zmieniają się proporcje sporo. W większości testów które widziałem, filtry w PS, akcje, etc. skalują się do 2-4 wątków. 2-4 rdzenie taktowane z prędkością 4.0GHz będą zauważalnie szybsze od 2-4 rdzeni taktowanych 3.1GHz.

Także najpierw poszukaj odpowiedzi jak pinnacle korzysta z nastu rdzeni, bo ich wykorzystanie to obecnie jedyne "za" żeby kupić E5 zamiast i7.
    Nie jedyna. Ilość RAM, ECC i kilka innych bajerów.

Najbardziej racjonalnym wyborem byłby E5-2687W V3 mający zegar 3.1GHz i 10 rdzeni, więc per rdzeń jest szybszy od i7 5960X i ma ich więcej.
    Nie zgodzę się, że najbardziej racjonalnym.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie zgodzę się, że najbardziej racjonalnym.
    Przy zakupie jednego E5, a nie ogólnie to jest wysoko taktowane 10 jaj to optimum dla tego co potrafi wykorzystać PS obecnie, a pozostaje możliwość rozbudowy. Wczoraj czytałem gdzieś artykuł że drugi procek musi być z tej samej linii (serii), nie musi być identyczny, jak znajdę to podeślę.
    ;]

Domyślnie

Masz Wilku:

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    W linku do tego testu są wyniki, które sugerują, że jakoś się to skaluje. Te wyniki są tylko i wyłącznie związane z konkretnym filtrem i to takim, któy na najszybszych komputerach wykonuje się dobre 6sekund. Byłym ostrożny z wyciąganiem bardzo ogólnych wniosków z tych wyników.

http://ksimonian.com/Blog/2010/02/24...r-filter-test/

Intel 2 X 12 Core Xeon E5-2695 2.4 GHz Windows 8.1 Pro CS6 64 bit 6.3 Seconds
    Intel 2 X 8 Core Xeon E5-2470 2.3 GHz Windows 7 CS6 64 bit 8.3 Seconds
    Intel 2 x 2.93 GHz 6 Core Xeon Westmere OS X 10.6 CS5 64 bit 9.3 Seconds
    Intel 2 x Xeon X5690 3.46 GHz 6 Core Westmere Windows 7 CS5 9.7 Seconds
    Intel i7-3930k 3.2 GHz Sandy Bridge overclocked to 4.8 GHz Win 7 64 bit CS5 64 bit 10.8 Seconds
    Może nie będzie tak źle z tym PS Moje propozycje już znasz, pochwal się jak już kupisz co wybrałeś. Pozdrawiam
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    1. Co można hobbystycznie robić w PS'ie?, Co można robić hobbystycznie w Pinacle ? - w pierwszym obrabiać zdjęcia, w drugim montować filmy .
    2. Rola Quadro będzie taka, że ma to być karta nie do gier, a typowa do grafiki i tyle, albo aż tyle
    3. Już wcześniej pisałem - RAID'u nie będzie
    4. Jeżeli podzespoły są piersze lepsze to może napisze; jakie Ty byś wybrał te lepsze
    5. Co do RAM, może nie wykorzystam, ale lepiej go mieć niż ma zabraknąć.
    I typowo hobbystycznie chcesz przeznaczyć 25 kloców na stację roboczą ? Wybacz, ale nie widzę w tym NAJMNIEJSZEGO sensu.
    Aż nadto do takich zastosowań będzie i7 6700k (o ile zamierzasz podkręcać) pod LGA1151, 16GB RAM, SSD i do tego może WD RED 2x2TB w NAS gdzieś w innym pokoju : )
    Nie widzę również zastosowania Quadro. Złożyłeś konfig, który zadowoliłby nie jednego montera filmów.

Propozycja ode mnie
    http://www.morele.net/inventory/info/VFYWpv/

Co prawda RAM brzydki, a kolorystycznie pasowałby tutaj Corsair AX, ale przydałyby się w tym momencie przedłużki w oplotach.
    Oczywiście procesor na 6700k, ale aktualnie nie ma na morele. Do tego NAS z WD RED może w RAID1 ?

Aż mi przykro patrzeć na dwuprocesorowe konfiguracje pod takie zastosowania.
    Rozumiem jeszcze zmianę na E5 i 2011v3 ale niektóre propozycje, które tutaj padły to przegięcie.
    Ostatnio edytowane przez DonFG ; 22-10-2015 o 18:54

Domyślnie

Widzisz, są ludzie którzy wolą Matiza bo i tak szybciej niż 90 na godzinę jeździć nie zamierzają, a są tacy, którzy wolą Nissana GTR.

Gdyby wszystko robić tylko tyle ile 'wystarczy' to byśmy nie latali, bo wystarczy jeździć/pływać, nie fotografowali, bo wystarczy malować, etc.

Kiedyś zrozumiesz, że na miarę to musi być skrojony garnitur a nie sprzęt
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Widzisz, są ludzie którzy wolą Matiza bo i tak szybciej niż 90 na godzinę jeździć nie zamierzają, a są tacy, którzy wolą Nissana GTR.

Gdyby wszystko robić tylko tyle ile 'wystarczy' to byśmy nie latali, bo wystarczy jeździć/pływać, nie fotografowali, bo wystarczy malować, etc.

Kiedyś zrozumiesz, że na miarę to musi być skrojony garnitur a nie sprzęt

No tak, lepiej kupić 64GB RAM, bo może kiedyś się przyda, a wykorzystywać tylko 10-12. To ma sens.
    Quadro, które zapewne nie zostanie użyte też się przyda, a co tam. Niech głuchy kupi sobie sprzęt audiofilski, tak to widzę.

Zestaw, który złożyłem jest moim zdaniem aż nadto do podanych zastosowań.
    WYSTARCZY nawet i5 (6500 Skylake) i akurat to 16GB będzie ok, jeśli dobrze rozumiem amatorskie zastosowania.

Domyślnie

Już w poprzednim komputerze miałem 32GB, teraz też tyle i to tylko dlatego, że 64 nie pociągnie płyta, zdziwiłbyś się ale często mam zużycie na poziomie dwudziestukilku. Ogólnie z RAMem jest niestety tak, że ile jest tyle można wykorzystać.

Obawiam się, że źle rozumiesz amatorskie zastosowanie, bo patrzysz ze swojego fotela.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Już w poprzednim komputerze miałem 32GB, teraz też tyle i to tylko dlatego, że 64 nie pociągnie płyta, zdziwiłbyś się ale często mam zużycie na poziomie dwudziestukilku. Ogólnie z RAMem jest niestety tak, że ile jest tyle można wykorzystać.

Obawiam się, że źle rozumiesz amatorskie zastosowanie, bo patrzysz ze swojego fotela.

Mógłbym wiedzieć, co takiego wykonujesz, że masz zużycie na poziomie 20GB RAM ?
    Być może źle rozumiem, bo nie zostało to sprecyzowane.

Domyślnie

Różne rzeczy, np moja przeglądarka standardowo zużywa minimum 2,5GB RAMu
    poza tym lubię duże zdjęcia, panorama z kilkunastu zdjęć może mieć prawie 2GB, wystarczy kilka warstw i robi się naście giga z PSa
    do tego są przecież inne aplikacje Ty odpalasz PSa wcześniej zamykając wszystkie aplikacje - ja nie.

Dodatkowo mój workflow przewiduje w przypadku szybkich tematów (zdjęcia z wyjazdu a nie z sesji) import do LR, obróbkę w LR, otwarcie w PS, obróbkę i eksport z LR dlatego często mam w PS otwartych kilkanaście/dziesiąt plików.

Domyślnie

Dodatkowo mój workflow przewiduje w przypadku szybkich tematów (zdjęcia z wyjazdu a nie z sesji) import do LR, obróbkę w LR, otwarcie w PS, obróbkę i eksport z LR dlatego często mam w PS otwartych kilkanaście/dziesiąt plików.

Rozumiem, że do zastosowania mocno amatorskie. Profesjonalista zapewne otwiera minimum 80 fotek z PS, tak ?
    Wymagania nie zostały sprecyzowane więc po co drążyć temat ? Zestaw i tak dałem w ciemno.

panorama z kilkunastu zdjęć może mieć prawie 2GB,
    Co to za zdjęcia ?
    Nawet, jeśli dam 32GB RAM do zestawu. Wciąż nie wiadomo, na co reszta, chociażby Quadro czy dwusocketowe kinfoguracje.

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów