Close

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 182

Domyślnie

Wilk chce kupić najszybszy sprzęt przy założonym budżecie.
    No właśnie, jaki jest ten założony budżet? Na początku było to 23k za komputer z tym i7. Rozwiązanie z Xeonami o którym mówisz, to dołożenie ok 9K PLN na same procesory ( 7K PLN sztuka, vs 4.5k PLN ) do tego budżetu . Jasne wzrost wydajności ( CPU ) będzie ok x2 ( pi razy oko, bez wdawania się w szczegóły, jak to, że zrównoleglenie też kosztuje programistycznie ). Jeżeli rozmawiamy o całości i budżecie na całość, to patrzmy na komputer jako całość. Może zamiast podbijać koszt stacji CPU, lepiej dodać mocniejsze GPU ? Podbicie 2x mocy GPU da sporo więcej ( w aplikacjach które dobrze wykorzystują GPU ) niż podbicie mocy CPU x2. Czemu w którymś momencie nastąpiła zmiana na niższą kartę Quadro ?

Ja się staram trzymać początkowego budżetu, dla teraz teraz jestem za opcją z 1 procesorem ( a obracam się w rynku serwerów, więc naturalne jest dla mnie podejście "MOAR Cores! MOAR CPUs!" :P ). I nie, nie będzie wygrywał tylko w grach, których nie brałem nawet pod uwagę. Inna sprawa, że w grach będzie definitywnie lepszy.

Najpierw piszesz o założonym budżecie, a później mówisz jak by go nie było. Dla tego doradzanie innym w sprawie sprzętu komputerowego jest ciężkie - perspektywa opłacalności i znaczenia wydatków jest dla każdego zupełnie inna. Ja staram się postawić mniej więcej w perspektywie Wilka, ekstrapolując z własnych doświadczeń, ale zakładam, że budżet też ma znaczenie - takie odniosłem wrażenie z tego wątku. Gdyby budżet był tak bardzo z gumy i takie małe miał znaczenie, to Wilk kupiłby popielniczkę od Apple i nawet nas nie pytał o zdanie, choćby po to, żeby ją wypróbować, a potem sprzedać i kupić normalny komputer :P
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 21-10-2015 o 11:58
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Budżet jaki by nie był zakładał zakup procka za 13k (E5 2697 V3) i płytę za około 2k. Proponowane dwa xeony są w tej samej cenie lub tysiak droższe. Reszta bebechów pozostaje w kompie taka sama, więc tu nie ma nad czym debatować i straszyć, że komputer to nie tylko CPU, bo to każdy wie.

Niech Wilk sam zdecyduje, więcej opcji niż wymieniono w tym wątku w tej kasie za bardzo nie ma.
    ;]

Domyślnie

Budżet jaki by nie był zakładał zakup procka za 13k (E5 2697 V3) i płytę za około 2k.
    No właśnie zastanawiam się czemu ten CPU się po drodze pojawił, bo to było zwiększenie budżetu właśnie o 9-10k.

Niech Wilk sam zdecyduje, więcej opcji niż wymieniono w tym wątku w tej kasie za bardzo nie ma.
    Jest. Słabszy CPU, mocniejsze GPU, może nawet 2 sztuki. W wielu zastosowaniach będzie nieporównywalnie szybszy.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Mac Pro 5.1 to Westmere albo Nehalem. Modernizacja do bólu to 2x X5670. Nie uważam, że to były złe procesory, wręcz przeciwnie, ale ich epoka już minęła. Ciekaw jestem, ile Cię wyniesie maszyna taka jak MAc Pro 5.1 z 64GB RAM ( Przypominam, DDR3 1333Mhz ), 2x 6 rdzeni + Quadro.
    Wlasnie sprawdzilem, MacPro4.1 jakies 600 funciak, X5670 jest po 80-90 funtow za sztuke, Qiadro w zaleznosci od wersji od 60 do 200 funtow, pamieci 64GB do 300 funtow. W sumie daje to jakies 1300 funtow w sumie.

Domyślnie

W wielu zastosowaniach będzie nieporównywalnie szybszy.
    W foto i filmie nie będzie. W filmie wystarczy jedna mocna karta z CUDA/OpenCL żeby programy nakładały efekty w czasie rzeczywistym, z możliwością ich edycji również w czasie rzeczywistym nawet podczas płynnego odtwarzania. Mój R7870 2GB za 350zł to potrafi. To samo PS, to do czego jest wykorzystywana karta nie wymaga sli/crossfire, nie będzie 2x szybciej. SLI się przydaje kiedy exportujesz wideo ze zmianą rozdzielczości, klatkarzu czy innych ustawień wymagających konwertowania. To jest jedyny moment kiedy skorzysta z SLI. Samo nakładanie efektów wykorzystujących grafikę jest błyskawiczne już na jednej dobrej karcie.
    ;]

Domyślnie

To nie do końca jest SLI czy Xfire. Przypominam, że karty nie są wykorzystywane do wyświetlania grafiki, ale do wykonywania mocno zrównoleglonych obliczeń. Poza tym, nie musi to wcale być druga karta, może to być po prostu mocniejsza karta, niż ta która została wybrana.

W foto i filmie nie będzie.
    Przecież sam to za chwilę podważasz. Eksportowanie dużego materiału video w 4K wykorzysta tyle mocy ile będzie. Rendering do Video też, ale przyjmijmy, że to jest grafika 3D. W foto - przy exporcie batchowym, o ile wspiera to program również będzie różnica.

Nie mówimy tutaj o prostym nakładaniu efektów na jednej warstwie, bo to obsłuży każdy sensowny komputer szybko. Mówimy o sprzęcie o wydajności która o kilka rzędów wielkości wychodzi poza tego typu zadania. Np. praca z bardzo złożonymi efektami i dużą ilością warstw na dużych plikach. Może panoramy ?

Starasz mi się udowodnić, że więcej mocy obliczeniowej GPU nie jest potrzebne, a doradzasz więcej rdzeni które mają mieć większą moc CPU - nie do końca rozumiem czemu. Wnioskuję z tego, że uważasz, że więcej wolniejszych rdzeni ( vs mniej szybszych ) jest ważniejsze niż szybsza GPU ?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

No to wróćmy do przemyśleń.
    Na początku był pomysł i jakiś założony budżet; ale to są zmienne więc budżet trochę urósł.
    Podstawowe wątpliwości były odnośnie procka - jeden czy 2; i7 czy Xeon. To się wiązało z ilością RAM'u. No i pytanie powstało czy przypadkiem 128 w pewnych sytuacjach nie spowolni kompa w stosunku do 64. Bo opróżnienie jego to też czas.
    Najważniejsze dla mnie jest stabilność, awaryjność i prostota. Co do prostoty - dlatego upadł pomysł na MAC'a bo nie chcę się uczyć kompa od nowa.
    Co do gier-nie rozważamy całkowicie tego tematu. Skończyłem gry na poziomie Commodore 64 .

Co do karty - zamiana - pomysł na ewentualne wstawienie 2x4200 ( w przyszłości ) zamiast jednej 5200 za to cenowo i tak na + dla 2 kart.
    No to załóżmy budżet 25.000PLN - taki logiczny.

Domyślnie

Starasz mi się udowodnić, że więcej mocy obliczeniowej GPU nie jest potrzebne, a doradzasz więcej rdzeni które mają mieć większą moc CPU - nie do końca rozumiem czemu. Wnioskuję z tego, że uważasz, że więcej wolniejszych rdzeni ( vs mniej szybszych ) jest ważniejsze niż szybsza GPU?
    Tak. Bo GPU przyda się przy eksporcie, czyli renderze, czyli raz na kilka dni. Podczas odtwarzania i nakładania efektów program daje radę robić to szybko na jednej dobrej karcie, nawet jak jest tych efektów dużo. Zresztą premiere pro np nie potrafi wykorzystać 2 kart graficznych przy nakładaniu efektów, tylko eksport korzysta z mocy wszystkich kart w systemie (przynamniej tak było do niedawna, może coś się zmieniło). Za to jest masę rzeczy, np w premiere, które nie wykorzystują karty graficznej a będą używane częściej niż raz na parę dni. Dlatego więcej rdzeni zrobi robotę bardziej odczuwalną, niż słabszy procek z mocniejszą kartą. Tym bardziej że premiere do wszystkiego co ma w ofercie potrafi zaciągnąć wszystkie proce i wszystkie rdzenie.

Ja znam premiere, nie pinnacle. Wilk sobie sprawdzi jak program wykorzystuje proca a jak grafikę i co mu się bardziej przyda, w końcu wie najlepiej nad jakimi plikami pracuje, z jakimi efektami, i najlepiej sprawdzi co mu się przyda. Być może i7 + 2GPU będą lepsze, dla mnie na premierze niekoniecznie, stąd dążenie do jednej mocnej grafiki + max wydajny procek/dwa.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 21-10-2015 o 12:50
    ;]

Domyślnie

Mam i używałem do niedawna stacji roboczej HP z dwoma Xeonami, mimo że taktowanie niższe niż aktualne procesory i7 w teście PSa (a do tego chcesz używać) wypadł dużo lepiej niż szybsze maszyny.
    Do PSa dwa wolniejsze procesory są zdecydowanie i bez wątpliwości lepsze niż jeden.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Do PSa dwa wolniejsze procesory są zdecydowanie i bez wątpliwości lepsze niż jeden.
    dzięki - to lubię

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów