klimczok i okolice
Szukaj
Testy mają to do siebie, ż e uwzględniają 1 posiadany egzemplarz a w życiu nie ma identycznych rzeczy.
Obiektywy zdarzają się różne lepsze i gorsze.
Na przykład moje 16/2,4 wydaje mi się dużo lepsze niż kilka innych z których widziałem zdjęcia.
Natomiast moja sztuka 50-200 jest znośna ale nie wybitna. Uznaję ją za miękko rysujące szkło - nie nieostre tylko miękko rysujące ot takie odpowiednie do portretu
Ostrość można podbić w pp wyostrzaniem. Co do zakresu 200 mm moja sztuka w zasadzie nie ma problemu o ile obiekt nie jest za daleko.
Dalsze obiekty szczególnie krajobrazowe sceny na 200 mm czasem wychodzą gorzej niż na krótszych ogniskowych.
Dużo zależy od warunków atmosferycznych i oświetleniowych. 200 mm jako ekwiwalent 315 mm jest wrażliwe choćby na przejrzystość powietrza i fluktuacje termiczne.
Poza tym przysłona te ma wpływ. Do Nikona nie mam porównania bo mam tylko 18-105 - w pokrywającym się zakresie są to podobne obiektywy
W sumie byłby skłonny zamienić go razem z kitem 18-55 na jeden 18-200 ale ten obiektyw akoś tak znikł z polskich ofert. Amazon ma coś na stanie no ale to już import...
- - - - kolejny post - - - - - -
A ja tak blisko mieszkam i nie mam kiedy się wybrać...
Chciałbym podłączyc do mojego nx300 mikrofon, oczywiście oryginalny EM10 nie jest osiągalny. są jakieś podróbki/zamienniki?
Próbowałem podłączyć typowy mikrofon elektretowy, korzystając z typowej przejściówki 3,5 mm -> USB audio, ale nie działa. Widocznie inny jest pinout. Dalszych prób nie robiłem.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
z drugiej strony pisza na dpreview, ze juz lada chwila ma byc w sprzedazy nowy 300mm f2,8, wiec albo rzeczywiscie Samsung zwija zagle, albo to celowe dmuchanie balonika przed jakims wejsciem z mega impetem w rynek foto.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
To, co tam na DIYP napisano o sytuacji w Portugalii i Hiszpanii jest bardzo podobne do tego, co dzieje się w Polsce. NX1 nigdy do nas nie dotarł, a ze sklepów praktycznie zniknęły kompakty.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Obecnie w Nowym Yorku jest wystawa sprzętu foto, na której Samsung jednak jest obecny z dużym stoiskiem. Nie wiem jak to interpretować...
Kompakty mogą zniknąć całkowicie - krążą plotki o przeniesieniu działu inżynieryjnego od kompaktów do rozwoju aparatów w smartfonach -
kto wie czy nie ma w tym ziarna prawdy w sumie to logiczne.
Świetny kompakt Samsunga EX2F bardzo szybko zniknął a konkurencyjny Lumix LX-7 dalej jest w sprzedaży.
Ja korzystam z zamieszania i mam już obiektywy 16-50, 16, 20, 45 i jak będę miał czas to po testuje, ogólnie teraz po sezonie dość łatwo kupić obiektywy.
Skontaktuj się z nami