Close

Strona 244 z 371 PierwszyPierwszy ... 144194234242243244245246254294344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 431 do 2 440 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Nie chodziło mi o styki łączące obiektyw z aparatem (choć te oczywiście warto poczyścić delikatnie), tylko styki kodera pod kółkami sterującymi czy pierścieniem na obiektywie. Tych się oczywiście samemu nie wyczyści, nie rozbierając aparatu czy obiektywu.
    Przyznam się, że do górnego pokrętła NX100 wpuściłem kroplę czy dwie izopropanolu, a pierścień na obiektywie 2,8/20 po prostu jakoś rozruszałem, kręcąc nim długo w jedną i drugą stronę, i w końcu zaczął "łapać".
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Nie chodziło mi o styki łączące obiektyw z aparatem (choć te oczywiście warto poczyścić delikatnie), tylko styki kodera pod kółkami sterującymi czy pierścieniem na obiektywie. Tych się oczywiście samemu nie wyczyści, nie rozbierając aparatu czy obiektywu.
    Przyznam się, że do górnego pokrętła NX100 wpuściłem kroplę czy dwie izopropanolu, a pierścień na obiektywie 2,8/20 po prostu jakoś rozruszałem, kręcąc nim długo w jedną i drugą stronę, i w końcu zaczął "łapać".
    Dzięki za rady. Styki łączące obiektyw i body są OK. Rozruszenie nic nie daje niestety.
    Dzwoniłem do kogoś to ma NX-a z olx na sprzedaż i pomoże mi gościu, w przyszłym tygodniu sprawdze co jest padnięte ale obstawiam jak wiekszosc z was obiektyw i ten koder ( enkoder na pierścieniu.) Zastanawuam sie czy nie rozebrać obiektywu ale to dopiero jak bede na 100% pewny że to on jest winny braku MF. Może macie jeszcze jakies rady albo schemat jak rizkrecic obiektyw. Kiedys zkrecałem obiektyw kit z e-pl3 i powiem szczerze ze rozłożyć spoko ale złożyć to sie troche pomęczyłem.
    I jeszcze jedno, nie wiecie gdzie mozna oddac obiektyw zeby naprawili usterke. Dodam ze AF działa perfekt. I obrazek jest taki sam jak był nowy.

Domyślnie

No właśnie nie wiem, a sam mam 45-tkę do naprawy (zaolejona przysłona), ale nie mogę się jakoś za to zabrać. Pewnie teoretycznie powinien być jakiś serwis Samsunga...

Domyślnie

Zaolejona 45ka? A jak to możliwe?
    Moja jest sprawna więc wybrałem się dziś na portretowanie ale wyszła mi z tego grzybnia

Domyślnie

No możliwe, jak widać. Olej na listkach skleja je i powoduje, że nie przymyka się, a raczej, przymyka się tylko czasami i nie do końca. W związku z tym zdjęcia muszę robić praktycznie tylko na pełnym otworze, bo inaczej wychodzą prześwietlone.

Domyślnie

Samsung NX 1
    NX 60 mm
    f/2.8
    ISO 160
    1/200 sec
    AWB
    RAW
    Lightroom

Domyślnie

Obcy w ciele kota!

Domyślnie

NX10
    NX 50-200 mm
    150 mm
    Ostatnio edytowane przez mrawi ; 23-10-2016 o 22:58

Domyślnie

Ten fryz i wyraz dzioba wymiata!!! Rewelacja.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Bardzo fajne! I w dodatku z aparatu, który z racji wieku nie ma już prawa robić zdjęć!

Strona 244 z 371 PierwszyPierwszy ... 144194234242243244245246254294344 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów