Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Żart roku
    Cieszę się, że mogłam Ci poprawić humor

- - - - kolejny post - - - - - -

A co do kwestii retuszu:

Po chwili przemyślenia doszłam do wniosku, że nie mam racji niektórych rzeczy nawet dobry fotograf nie ukryje technicznym obyciem (bez dodatkowego sprzętu i wsparcia) i należą do nich worki pod oczami, które u kobiet są ukrywane przez makijaż. U dzieci mogą być nieco wygładzone przez odpowiednie oświetlenie, ale nie znikną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zona Zobacz posta
    Cieszę się, że mogłam Ci poprawić humor

- - - - kolejny post - - - - - -

A co do kwestii retuszu:

Po chwili przemyślenia doszłam do wniosku, że nie mam racji niektórych rzeczy nawet dobry fotograf nie ukryje technicznym obyciem (bez dodatkowego sprzętu i wsparcia) i należą do nich worki pod oczami, które u kobiet są ukrywane przez makijaż. U dzieci mogą być nieco wygładzone przez odpowiednie oświetlenie, ale nie znikną.
    To zależy czy fotografia ma odzwierciedlać rzeczywistość czy ja 'falszować'. Wszystko zależy od tego jaki jest cel wykonanej fotki.

Domyślnie

Jest wiele powodów dla których na zdjęciach usuwa się niedoskonałości. Tak w skrócie: gdyby na zdjęciu był facet, to bym te niedoskonałości zostawiła. Z kobietami postępuje się inaczej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz.osiecki.1 Zobacz posta
    To zależy czy fotografia ma odzwierciedlać rzeczywistość czy ja 'falszować'. Wszystko zależy od tego jaki jest cel wykonanej fotki.
    Pytanie czy fotografia ma tylko pokazywać dwa skrajne bieguny, albo czy Ty widzisz tylko dwa skrajne bieguny. Rzeczywistość - fałsz.

Moze sie z tym nie spotkałeś, ale każdy człowiek odbiera rzeczywistość troszeczkę inaczej. Ludzie widza inne kolory, maja inna percepcję, widza lub nie widza roznych rzeczy.

Czy usuwanie pryszcza czy worków pod oczami, których za dwa, trzy dni by nie było to fałszowanie rzeczywistości? Czy to jest faktycznie coś co definiuje dana osobę? Ot tak, rzucam kilka pytan do zastanowienia sie.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Usuwając owe niedoskonałości zawsze można zmniejszyć krycie w okolice 40-60% ( zwłaszcza "worki") myślę, że będzie odrobinę subtelniej i naturalniej. A zdjęcia moim zdaniem świetne
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Pytanie czy fotografia ma tylko pokazywać dwa skrajne bieguny, albo czy Ty widzisz tylko dwa skrajne bieguny. Rzeczywistość - fałsz.

Moze sie z tym nie spotkałeś, ale każdy człowiek odbiera rzeczywistość troszeczkę inaczej. Ludzie widza inne kolory, maja inna percepcję, widza lub nie widza roznych rzeczy.

Czy usuwanie pryszcza czy worków pod oczami, których za dwa, trzy dni by nie było to fałszowanie rzeczywistości? Czy to jest faktycznie coś co definiuje dana osobę? Ot tak, rzucam kilka pytan do zastanowienia sie.
    Wiesz masz rację odbieranie rzeczywistości to kwestia indywidualna. Słynne Gombrowicza "jak zachwyca jak nie zachwyca" w każdej dziedzinie sztuki jest aktualne. Osobiście nie widzę "dwóch skrajnych biegunów" tylko chciałem przez tą moją wypowiedź pokazać że albo uczymy sie robić i robimy dobre zdjecia albo robimy byle jakie zdjęcia a potem siedzimy godzinami przed komputerem i staramy się z tego wycisnąć coś co ma tylko namiastkę dobrego zdjęcia. Często do tego by zrobić dobre zdjęcie trzeba odpowiednich warunków zewnętrznych ale też i odpowiedniego miejsca, krajobrazu czy też osoby. Wszystkie te parametry muszą należycie pasować aby wyszło dobre zdjęcie. Kwestią otwartą pozostaje jeszcze pojęcie "dobre zdjęcie" ale to już temat na odrębną dyskusję.

Domyślnie

Przede wszystkim żaden aparat nie dorównuje rozpiętością tonalną, kolorami etc. ludzkiemu oku. Obróbka to niestety konieczność, jeśli ktoś się chce w fotografii rozwijać. Widać też po wątku z innego forum, który podlinkowałem, jak wiele potrafi ona dać.

Domyślnie

Z "technicznego" punktu widzenia lepiej jest osiągnąć maksymalną ilośc efektów już przy zdjęciu.
    Łatwiej ( jak się umie zrobić i ma się "środki "), lepszy końcowy efekt ( jak się "umie patrzeć ") itd.
    Pózniej retuszować, czy nie, podkreślać strukturę cery czy nie, to osobiste wybory. Są przykłady w fotografii i malarstwie, gdzie np. Panie ( Panowie też!!!) płacili(słono), godzili się itd na mało "korzystną" prezentacje.... I są "przykłady" odwrotne" .......
    Najlepiej jest wybrać własną drogę...
    Wszystkie są dobre !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    Usuwając owe niedoskonałości zawsze można zmniejszyć krycie w okolice 40-60% ( zwłaszcza "worki") myślę, że będzie odrobinę subtelniej i naturalniej. A zdjęcia moim zdaniem świetne
    Dziękuję za radę (i oczywiście za miłe słowa!). Na kolejnych zdjęciach próbowałam nieco mniej mazać dotychczasowym sposobem, ale metodę podpowiedzianą przez Ciebie też chętnie wypróbuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zona Zobacz posta
    Nie miałam do czynienia wcześniej z Lightroomem i tak na szybko (trochę posiłkując się tutkiem z linka) taki portret mi wyszedł:
    Mając porównanie na skalibrowanym monitorze (u Ciebie brak według tego co przeczytałem), osobiście wybieram jednak wersję pokazaną jako pierwszą, tj. z tymi "nieprawdziwymi" kolorami. Mnie się ta kolorystyczna stylizacja podoba

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów