Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Portret amatorski

Witam

pstrykam zdjęcia od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno zaczęłam używać funkcji dostępnych w moim aparacie (chciałabym po prostu nauczyć się w końcu fotografować, a nie tylko bezmyślnie pstrykać na Auto). Na razie metodą prób i błędów ustawiam ISO i GO, ale chciałabym powoli opanować więcej ustawień.

Problem tkwi w tym, że za bardzo nie wiem, od czego zacząć, nie wiem, czego brakuje moim zdjęciom (proszę się nie dziwić: na zdjęciach jest moja córka, a to mnie, jako matce, często wystarczy by zdjęcie oceniać jako cudne.

Byłabym wdzięczna za ocenę najlepszego z moich zdjęć, które dotąd zrobiłam (bo zapewne jest na nim wiele błędów, których ja nie widzę) i podpowiedź nad czym warto / powinnam popracować w pierwszej kolejności. Wystarczą oczywiście hasła, ale będą wdzięczna jeśli będą one na tyle jasne bym mogła w Google odszukać sobie odpowiednie porady i przyswoić teorię
    W obróbce w PS też jestem baaaardzo początkująca, na tym zdjęciu nieco operowałam suwakami + skorzystałam z gotowego wzorca jak poustawiać punkciki na krzywych RGB (wybaczcie, ale nie znam fachowej nazwy tej funkcji).

(od czasu kiedy powstało te zdjęcie nauczyłam się usuwać worki pod oczami, ale na tym je zostawiłam)

Czytałam na forum, że dobrze jest nie usuwać EXIF, jeśli chce się poddać zdjęcie pod ocenę. Odszukałam sobie poradę na ten temat, ale i tak nie udało mi się sprawdzić, czy w udostępnionym zdjęciu to jest (jak klikam prawym przyciskiem, to nie ma opcji "Właściwości", nawet po otworzeniu zdjęcia w nowej karcie). Wklejam więc poniżej to, co wydaje mi się, że jest tym magicznym EXIFem))

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
    Julka

Domyślnie

Moim zdaniem przyjemny portret. Szkoda, że córka patrzy gdzieś poniżej obiektywu, ale to taki szczegół. Oglądaj po prostu dużo zdjęć, może też jakaś książka by się przydała (mnie dała dużo "Fotografia bez tajemnic" Petersona, a do obróbki miałem chyba "Fotografię cyfrową" Kelbyego i prenumerata Practical Photoshop Polska).
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Portret bardzo przyjemny.

Jeśli chodzi o porady - najpierw zapoznaj się za co odpowiadają podstawowe parametry w aparacie i jak się tym sprzętem posługiwać żeby nie było sytuacji, że automat zgłupieje a Ty na manualu nie będziesz potrafiła zrobić zdjęcia. Jakaś książka może być dobrą opcją.

A w kwestii obróbki to absolutnie nie bierz gotowych ustawień z internetu tylko próbuj sama osiągnąć zamierzony efekt nieco eksperymentując.
    lustra-brak

Domyślnie

no właśnie książki... Mam parę pozycji (Petersona też), ale od lat leżą bezużyteczne, bo ja nie znoszę uczyć się z książek (taki typ od zawsze). Nauczyłam się szyć bez nich (i bez kursów) korzystając na początku z podpowiedzi koleżanek i paru tutoriali, a potem po prostu próbowałam różnych rzeczy, i łudziłam się, że z fotografowaniem też tak się da. Że ktoś mi powie tak jak w szkole "Julka, masz problemy z "rz" i "ż", poczytaj sobie stosowne zasady ortograficzne", a nie jak na studiach "Tu macie zbiór wszystkich zasad ortografii. Na poniedziałek wszystkie mają być opanowane"

Ned Stark, dziękuję za podpowiedź, zwrócę na to uwagę przy następnej okazji (to moja wina, bo jej mówię "patrz na mnie", zamienię to na "patrz w obiektyw"). Staram się sporo zdjęć oglądać, te na forum też, szczególnie uwagi innych użytkowników są cenne, choć nie zawsze wszystko rozumiem. Czy będzie wielkim nietaktem, jeśli w innych wątkach będę pytać o to, czego nie zrozumiałam?

lucek92, również dziękuję, spróbuję przełamać opór przed książkami. Gotowca znalazłam, bo szukałam, czy można zrobić w PSie coś podobnego jak filtry z Instagrama. I w sumie cieszę się, że szukałam, bo dzięki temu dowiedziałam się, że takie rzeczy można w ogóle zmieniać (a to otwiera pole do eksperymentów, o których napisałeś). A jakbyś musiał wymienić 3 najważniejsze rzeczy, które fotograf powinien ustawić w aparacie, to co to by było?

Domyślnie

Standardowo są to:

- czas otwarcia migawki,
    - wartość przysłony
    - czułość ISO

Na początek możesz pracować na trybach preselekcji, A (przysłona) lub S (czas migawki) - te tryby automatycznie dopasowują trzeci parametr aby odpowiednio naświetlić zdjęcie. Należy przy tym pamiętać o wyborze trybu pomiaru światła, bo inna będzie "poprawność" naświetlenia dla pomiaru matrycowego a inna dla punktowego na twarzy modela. Jeśli uznamy, że chcemy mieć zdjęcie nieco jaśniejsze/ciemniejsze to stosujemy korektę ekspozycji. Do całkowitego panowania nad sceną używamy trybu M, posiłkując się drabinką światłomierza tak dobieramy te 3 podstawowe parametry aby zdjęcie wyglądało tak jak sobie życzymy.
    lustra-brak

Domyślnie

Książkę przeczytaj Jest strasznie nudna, ale teoria się przydaje i potem łatwiej niektóre rzeczy zrozumieć. Na spojrzenie dziecka w obiektyw jest sposób - powiedzieć, żeby dało radę zobaczyć przez szkło kolor twojego oka I pytaj o wszystko. Nie bój się krytyki (trzeba się bać tych, którzy głaszczą i klepią po plecach). To tak moim amatorskim okiem.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

lucek92, to ja przeczytam najpierw o tych trzech rzeczach teorię, a potem postaram się zrozumieć resztę. Dzięki!

Ned Stark, krytyki się nie boję, ale tych wszystkich regulaminów, które na każdym kroku tutaj straszą. I nieprzyjaznych komentarzy, na które się natknęłam czytając forum. Nie żebym była jakaś wrażliwa, ale lepiej unikać potencjalnych docinków

Domyślnie

Sympatyczny portrecik. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to trochę za bardzo obcięłaś górę głowy. Ale wyszło fajnie.

Domyślnie

Zdjęcie jest bardzo dobre. Jedyne czego brakuje, to może jakieś umiejetnej obróbki. Zajrzyj tutaj: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=55105
    Warto też przejrzeć bloga tego gościa.

Domyślnie

Mnie trochę jednak razi kolor skóry i tła. Raczej z tych mniej przyjemnych w odbiorze.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów