Witam
pstrykam zdjęcia od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno zaczęłam używać funkcji dostępnych w moim aparacie (chciałabym po prostu nauczyć się w końcu fotografować, a nie tylko bezmyślnie pstrykać na Auto). Na razie metodą prób i błędów ustawiam ISO i GO, ale chciałabym powoli opanować więcej ustawień.
Problem tkwi w tym, że za bardzo nie wiem, od czego zacząć, nie wiem, czego brakuje moim zdjęciom (proszę się nie dziwić: na zdjęciach jest moja córka, a to mnie, jako matce, często wystarczy by zdjęcie oceniać jako cudne.
Byłabym wdzięczna za ocenę najlepszego z moich zdjęć, które dotąd zrobiłam (bo zapewne jest na nim wiele błędów, których ja nie widzę) i podpowiedź nad czym warto / powinnam popracować w pierwszej kolejności. Wystarczą oczywiście hasła, ale będą wdzięczna jeśli będą one na tyle jasne bym mogła w Google odszukać sobie odpowiednie porady i przyswoić teorię
W obróbce w PS też jestem baaaardzo początkująca, na tym zdjęciu nieco operowałam suwakami + skorzystałam z gotowego wzorca jak poustawiać punkciki na krzywych RGB (wybaczcie, ale nie znam fachowej nazwy tej funkcji).
(od czasu kiedy powstało te zdjęcie nauczyłam się usuwać worki pod oczami, ale na tym je zostawiłam)
Czytałam na forum, że dobrze jest nie usuwać EXIF, jeśli chce się poddać zdjęcie pod ocenę. Odszukałam sobie poradę na ten temat, ale i tak nie udało mi się sprawdzić, czy w udostępnionym zdjęciu to jest (jak klikam prawym przyciskiem, to nie ma opcji "Właściwości", nawet po otworzeniu zdjęcia w nowej karcie). Wklejam więc poniżej to, co wydaje mi się, że jest tym magicznym EXIFem))
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Julka
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami