Szukaj
Dlaczego ułomną? Czasem trzeba coś poprawić. Nie ma tu wielkiej filozofii. Portret to też nie reportaż na WPF.
D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
http://500px.com/arekkruszka
FB MM
Cieszę się, że mogłam Ci poprawić humor
- - - - kolejny post - - - - - -
A co do kwestii retuszu:
Po chwili przemyślenia doszłam do wniosku, że nie mam racjiniektórych rzeczy nawet dobry fotograf nie ukryje technicznym obyciem (bez dodatkowego sprzętu i wsparcia) i należą do nich worki pod oczami, które u kobiet są ukrywane przez makijaż. U dzieci mogą być nieco wygładzone przez odpowiednie oświetlenie, ale nie znikną.
Pytanie czy fotografia ma tylko pokazywać dwa skrajne bieguny, albo czy Ty widzisz tylko dwa skrajne bieguny. Rzeczywistość - fałsz.
Moze sie z tym nie spotkałeś, ale każdy człowiek odbiera rzeczywistość troszeczkę inaczej. Ludzie widza inne kolory, maja inna percepcję, widza lub nie widza roznych rzeczy.
Czy usuwanie pryszcza czy worków pod oczami, których za dwa, trzy dni by nie było to fałszowanie rzeczywistości? Czy to jest faktycznie coś co definiuje dana osobę? Ot tak, rzucam kilka pytan do zastanowienia sie.
Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
- Czesć! Kto to?
- To mój syn. Janek.
- Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.
Jest wiele powodów dla których na zdjęciach usuwa się niedoskonałości. Tak w skrócie: gdyby na zdjęciu był facet, to bym te niedoskonałości zostawiła. Z kobietami postępuje się inaczej![]()
Skontaktuj się z nami