Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Sympatyczny portrecik. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to trochę za bardzo obcięłaś górę głowy. Ale wyszło fajnie.
    Dziękuję takie kadrowanie było jak najbardziej celowe. Wiem, że do takiego sposobu ucinania głowy zdania są podzielone, choć chyba częściej pokrywają się z tym co napisałeś. Kadrowałam pod IG, ale moim celem było zwrócenie uwagi na spojrzenie córki. Porównałam dwie wersje i ta wydała mi się realizować ten cel. Choć wiem, że sporo osób może stwierdzić, że ucięta głowa ich rozprasza i efekt jest odwrotny, bo odciąga uwagę od spojrzenia

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Zdjęcie jest bardzo dobre. Jedyne czego brakuje, to może jakieś umiejetnej obróbki. Zajrzyj tutaj: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=55105
    Warto też przejrzeć bloga tego gościa.
    Dziękuję Za link w szczególności. Przestudiuję go z uwagą, choć od zawsze się zastanawiam, czy można uzyskać ładne zdjęcie, tylko minimalnie je przerabiając?

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Mnie trochę jednak razi kolor skóry i tła. Raczej z tych mniej przyjemnych w odbiorze.
    Dziękuję za Twoją opinię. A czy poza kolorem skóry i tła coś jeszcze Cię razi? Czy bez obróbki uznałbyś je za poprawne pod względem technicznym?

Będę też wdzięczna za ocenę drugiego portretu córki.

Na tym zdjęciu nie robiłam absolutnie nic, wszystko jest tak jak wyszło z aparatu, nie przesuwałam suwaczków ani o punkt, nie kadrowałam. Jedyne co, to próbowałam (bardzo nieumiejętnie) usunąć worki pod oczami (i wyszła mi masakra pod lewym okiem).

Jestem ciekawa Waszych opinii

PS. Wybaczcie córce lekki grymas na twarzy, ale trochę jej świeciło w oczy, a przy takim właśnie ustawieniu twarzy światło najkorzystniej oświetlało jej twarz.

Domyślnie

Nie miałam do czynienia wcześniej z Lightroomem i tak na szybko (trochę posiłkując się tutkiem z linka) taki portret mi wyszedł:

Tło nie jest jeszcze takie jak w rzeczywistości, ale muszę najpierw posiedzieć trochę w tym programie by dowiedzieć się jak je poprawić

Domyślnie

Balans bieli taka pipetką ustawiasz. Ja bym rozjaśnił (zwłaszcza twarz).

Domyślnie

Anie zastanawia jedno po co usuwać worki pod oczami? Chyba fotografia i jej nauka polega na tym aby robić zdjęcia tak aby jak najmniej ingerować potem w zdjęcie? To jest dopiero kunszt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Balans bieli taka pipetką ustawiasz. Ja bym rozjaśnił (zwłaszcza twarz).
    Dziękuję za Twoją uwagę!
    Właśnie do mnie doszło, że pewnie większość z Was ma super skalibrowane monitory pod obróbkę fotograficzną właśnie, a ja oglądam moje zdjęcie na starym zdezelowanym laptopie (i pewnie stąd twarz mojej córki wydała mi się odpowiednio jasna).

Cytat Zamieszczone przez dariusz.osiecki.1 Zobacz posta
    Anie zastanawia jedno po co usuwać worki pod oczami? Chyba fotografia i jej nauka polega na tym aby robić zdjęcia tak aby jak najmniej ingerować potem w zdjęcie? To jest dopiero kunszt.
    Moim celem jest właśnie robienie fotografii, w które trzeba jak najmniej ingerować. Ale dopiero zaczynam i takie rzeczy jeszcze przede mną. Pierwszy z pokazanych portretów zrobiłam w najlepiej oświetlonym miejscu w naszym mieszkaniu (pozostałe albo mają nieodpowiednie tło albo są zbyt ciemne/jasne), a mimo tego worki i tak były widoczne (nie doświetlałam blendą ani niczym innym, bo nie mam takiego sprzętu).
    Mimo że dążę do robienia jak najlepszych fotografii, to chyba nie zaszkodzi nauka obróbki zdjęć? (z tego co widzę chyba rzadko pokazywane są tutaj zdjęcia bez obróbki jakiejkolwiek, każdy mniej lub bardziej ingeruje w swoje zdjęcia?)

Domyślnie

W dzisiejszych czasach ludziom myli się pojęcie grafik komputerowy i fotograf. Ten pierwszy potrafi 'cuda' zrobić ze zdjecia. Dobry fotograf nie potrzebuje ingerować za pomocą programu komputerowego. Oczywiście nie oceniam tego. Takie czasy. To trochę tak jak że sztukami walki. Można być mistrzem w grze komputerowej ale aby być mistrzem w realu trzeba ćwiczyć. I tak jest z fotografią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz.osiecki.1 Zobacz posta
    W dzisiejszych czasach ludziom myli się pojęcie grafik komputerowy i fotograf. Ten pierwszy potrafi 'cuda' zrobić ze zdjecia. Dobry fotograf nie potrzebuje ingerować za pomocą programu komputerowego. Oczywiście nie oceniam tego. Takie czasy. To trochę tak jak że sztukami walki. Można być mistrzem w grze komputerowej ale aby być mistrzem w realu trzeba ćwiczyć. I tak jest z fotografią.
    Pozwolę sobie się z kolegą nie zgodzić. Fotografie są retuszowane od zarania dziejów. Zmieniło się tylko narzędzie. Obróbka i retusz to część tej całej zabawy.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Pozwolę sobie się z kolegą nie zgodzić. Fotografie są retuszowane od zarania dziejów. Zmieniło się tylko narzędzie. Obróbka i retusz to część tej całej zabawy.
    Masz rację tylko ze retusz fotografii czyni zeń ułomną. Chociaż jak najbardziej to tez jest sztuką.

Domyślnie

Dlaczego ułomną? Czasem trzeba coś poprawić. Nie ma tu wielkiej filozofii. Portret to też nie reportaż na WPF.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zona Zobacz posta
    ...Właśnie do mnie doszło, że pewnie większość z Was ma super skalibrowane monitory pod obróbkę fotograficzną właśnie...
    Żart roku

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów