Szukaj
Właśnie spojrzałem na ceny i trochę mi to zamieszało w głowie, bo SEL35F18 w dalszym ciągu oscyluje w granicach 1600 zł, natomiast Touit 32F18 jest do dostania nowy za 2000 zł. Wcześniej w ogóle nie wchodził w grę z uwagi na dwukrotnie wyższą cene, ale teraz...
Znowu z porównania wychodzi, że sony to lepszy AF (szybszy, pewniejszy i cichszy), i stabilizacja, natomiast touit to lepsza ostrość, kontrast, bokeh, znaaacznie mniejsza CA, lepsza budowa (chociaż tutaj ciężko się przyczepić do sony)... i bądź tu mądry? Optycznie i pod względem tego 'czegoś co szuka się w fotografii'wybór padłby na Touit'a, ale... no właśnie często używam tego typu obiektywy w słabych warunkach oświetleniowych i do fotografii dzieci - gdzie szybki i celny AF jest bardzo ważny, stabilizacja również...ehh, Chyba zostanę jeszcze jakiś czas przy swojej Sigmie 30
Pytanie do zdyboo: jak wygląda obróbka zdjęć z S12/2 w LR - chodzi mi głównie o korektę geometrii zdjęcia. Jest dostępny gotowy profil do tego obiektywu, czy samemu trzeba się bawić?
Tomku, bardzo mi się podobują Twoje zdjęcia. Przez dłuższy czas zastanawiałem się, czy odpowiada mi ich obróbka kolorystyczna, no bo są przez nią nienaturalne, i drażniło mnie to do niedawna, aż zauważyłem, że choć odejmuje ona zdjęciu trochę realności (co brałem za wadę), to bardzo dodaje im siły wyrazu. Widocznie po prostu musiałem do nich "dorosnąć". Bo generalnie wolę "realizm" i zbyt silną obróbkę uważam za grafikę komputerową, a nie fotografię...
puch24 - czy słyszysz świst kluczy?
Bo ja się z Tobą zgodzę. Dla mnie też agresywna obróbka to nie jest remedium na wszystko.
zdyboo - fotki ciekawe, tylko trochę mnie zaskakuje brak koloru żółtego na zdjęciach w Świecie Żółtych Ludzi.
Nie obawiasz się zostać zakładnikiem kolorystyki, którą przyjąłeś?
Dziękuję. Ja się obróbką lubię bawić, co zapewne widać. Mam świadomość, że efekty tej zabawy nie wszystkim mogą się spodobać, ale nie przeskakuję z kwiatka na kwiatek i każdy ma czas przywyknąć lub nadal ostentacyjnie niemalże omijać moje zdjęcia.
Miejski świat żółtych ludzi jest szary. Tak było w Seulu, tak było w Szanghaju, tam to nawet bardziej. Żółte to są taksówki w Nowym Jorku.
Niespecjalnie. Mnie się to zmieni, pod wpływem jakiegoś impulsu, choć z lenistwa może i zostać. Przez rok po powrocie do cyfry niemal w ogóle nie publikowałem kolorowych zdjęć. W tej chwili nie podobają mi się efekty presetów, które sobie wtedy zapisałem w SEX2, choć nadal się podoba to co wtedy sobie wydumałem.
Mnie się taka obróbka podoba. A możesz napisać jak osiagasz takie efekty i wrzucić zdjęcie "przed" i "po"? Dla celów edukacyjnych![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Skontaktuj się z nami