Close

Strona 346 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2462963363443453463473483563964468461346 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 451 do 3 460 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    [Że sobie pozwolę na odrobinę czarnego humoru...] To w porę ten batis przyszedł, stabilizacja przy chodzeniu z uszkodzoną nogą się powinna przydać;p
    Ha. Ha. Ha.

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Taaa, na kliszy w leice zapewne Z soniaczem szerokie szkła do dalmierzy to - szczególnie z jasnym tłem - chyba jednak głównie do B&W albo do edycji w cornerfixach czy innych. Szkoda... Choć z drugiej strony Cichy pokazuje, że można i w kolorze.
    Eeee, Voitek 40/1.4 był spoko, nawet na "starej" A7. Żadnych zafarbów nie stwierdziłem. Zresztą Voitek 35/1.2II też sobie dobrze radzi.

Jeszcze kilka szybkich testowych z Batisa - nadal ledwie chodzę, wiec domówki. Podoba mi się to szkło, będę miał dylemat z wyborem Batis vs SEL 90 Macro...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Superia 400, Voigtlander 35/1.4 MC, nie Sony, bo Sony nie robi analogów
    Miło, że podziękowałeś skanującemu.
    A tak poza tym, muszę rzec, że ta klatka to mój faworyt z Twojej ostatniej porcji, z której poskanowałem na razie 11 filmów.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Dziękuję skanujacemu. Zdjęć nie miałem czasu jeszcze obejrzeć, rano ściągnąłem, zauważyłem to i wysłałem je koleżance.

Co do obiektywów 40mm - z pełną odpowiedzialnością polecam summicrona 40.

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Taaa, na kliszy w leice zapewne Z soniaczem szerokie szkła do dalmierzy to - szczególnie z jasnym tłem - chyba jednak głównie do B&W albo do edycji w cornerfixach czy innych. Szkoda... Choć z drugiej strony Cichy pokazuje, że można i w kolorze.
    No ale niby czemu na filmie scena z jasnym tłem nie miałaby mieć zafarbu? Pytam poważnie, nie znam się.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 16-09-2015 o 16:39

Domyślnie

No ale niby czemu na filmie scena z jasnym tłem nie miałaby mieć zafarbu? Pytam poważnie, nie znam się.
    Ze względu na różnice w tym jak matryca a jak klisza "łapie" światło. Kliszy wszystko jedno pod jakim kątem pada światło. Matryca ma dużo większe wymagania, bo wiązka światła musi padać w miarę prostopadle do sensora. Dlatego cyfra może mieć dużo większą winietę albo zafarby.

Domyślnie

Jak napisał kolega powyżej.
    Zafarbu na szerokich dalmierzowych szkłach nie ma też na cyfrze - w Leice. Leika ma na matrycy mikrosoczewki, które dość skutecznie (choć nie we wszystkich szkłach całkiem) redukują ten zafarb. Resztę robi soft - po to m.in. kod 6-bitowy w obiektywach L. Sony gorzej sobie z tym poradziło. Większość szkieł dalmierzowych o ogniskowej poniżej 50 mm daje na A7 w mniejszym lub większym stopniu purpurową winietę (fenomen szeroko opisywany w internetach). Wyjątek stanowi optyka z retrofokusem. Możemy więc śmiało używać np. Leiki WATE, którą można nabyć używaną okazyjnie za jakieś 17 tys. złociszy
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 16-09-2015 o 18:12
    N -> L -> S

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Ja nieśmiało poproszę więcej zdjęć z Batisa Na przyszły sezon mam zamiar dokupić FE55 lub FE85 i nie mogę się zdecydować. Może ktoś się podejmie małego porównania tych szkieł jeśli chodzi o portret.

Domyślnie

Nie no batis na pewno na więcej pozwoli, przy tej samej przysłonie dłuższa ogniskowa jednak w portrecie będzie brać górę. Do tego batis jest stabilizowany.
    Główna zaleta 55tki to chyba gabaryty i waga czy bardziej uniwersalny kąt widzenia. Oba to sonnary więc ogólnie powinny podobnie rysować.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Zeiss jest dla mnie bardziej uniwersalny. Finalnie chce miec 2 szkla - FE28+UWA ... i wlasnie co jeszcze. 55 obecnie wygrywa ze wzgledu na gabaryty i jednak obledna jakosc obrazka. Do portretu tez da rade, chociaz 85 jest lepsza ogniskowa. Nie wiem czy 85 uzywal bym tak czesto jak 55, a oba szkla nie wchodza w rachube.

Domyślnie

Wybierając ze względu na ograniczone finanse pomiędzy Sony 55/1.8 i Batisem 85, warto sobie uświadomić, że w cenie Batisa można mieć i Sony i 85-kę: Samyanga. Opninie chodzą o nim niezłe, autofocusa wprawdzie nie ma, ale wg testów w Batisie AF działa ponoć bez szczególnych rewelacji. Nie ma też stabilizacji, ale ta na przykład użytkownikom Sony Mark II nie jest specjalnie potrzebna. Można więc uznać, że do okazjonalnych portretów Samyang jest bardziej niż wystarczający, a Sony 55 to niemalże obowiązkowe szkło w tym systemie

A jeśli finanse nie grają roli, to oczywiście nie bawimy się w kompromisy - bierzemy 55, Batisa i na dokładkę FE90

Domyślnie

A oto moje wypociny z sonego 70-300. Co ciekawe miał być do fotografii ptaków i dalszych obrazków ale standardowo wyszło jak wyszło i okazało się że całkiem nieźle sprawdza się w makro. Podoba mi się w jaki sposób rysuje i rozmywa w taki spokojny sposób tło. Wszystkie robione na f5.6. Przy fotkach nic nie kombinowane nawet nie przycinałem pierwszej 2 aby było widać jak wygląda cały kadr.
    Tu mam dylemat czy lepiej tak wygląda czy może lepiej by je scropować..hmm/?

Tutaj już uciąłem niepotrzebny nadmiar...

I żeby nie było to jakaś mewa też się napatoczyła

Strona 346 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2462963363443453463473483563964468461346 ... OstatniOstatni