Szukaj
Tak nie w temacie wymiany plastikowo-metalowych bagnetów,
miał ktoś już do czynienia z FE 35 1.4?
Chodzi mi w szczególności:
- porównanie kolorystyki i ostrości w stosunku do 55
- szybkość i celność AF-u
- pojawiające się problemy z ostrością w prawej części zdjęcia (można to zobaczyć na większość sampli w necie).
Lloyd Chambers również miał ten przypadek w dwóch egzemplarzach.
Pozdrawiam,
Michał
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Pewnie gość ma nawet rację. Można sobie ewentualnie zadać pytanie, na ile takie mankamenty odkryte w warunkach "laboratoryjnych" mają znaczenie w realnym fotografowaniu. Dopóki nie zacząłem czytać jego wywodów, niczego mi nie brakowało w moim Summiluksie 35. Może dlatego, że nie fotografuję samochodów na półce
Ale rozumiem, że przed wydaniem 6000 chciałoby się mieć pewność, co się kupuje
A jak się ma ta 35tka do innych systemów?
Na którym aparacie była testowana?
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
no tak, ale co ? mam przekręcać bagnety co chwilę, żeby robić sample ? chyba letko sensu bzz.
poza tym, wygląda na to, że każdy ma "inne luzy" obawiam się, że ta inność powstała z powodu wyrobienia tego plastiku przy częstych zmianach szkieł.
kolejny raz napiszę, iż moim zdaniem, relatywnie ten zamiennik kosztuje naprawdę niewiele i można rozważyć jego wymianę.
Jeden zauważy różnicę w ostrzeniu, drugi nie, jak w życiu, jeszcze się taki nie urodził , który wszystkim dogodził.
ps
choć się taka urodziła, co wszystkim dogodziła![]()
Baaardzo często zmieniam szkła i się nic nie wyrobiło dlatego mnie to dziwi. Nex 5n miał chyba identyczny bagnet (na pewno nie był lepszy) i przez 2 lata się nie wyrobił ten plastik. Był trochę starty ale nie było luzów a już na pewno nic co by wpływało na ostrzenie. Z wieloma przejściówkami. To samo z A6000.
A test prosty - aparat na statyw, na bagnecie zapiąć szkło, zrobić kilka zdjęć na różnych ustawieniach i resecie ostrości za każdym razem aby móc wybrać najlepsze. Potem drugiemu i trzeciemu szkłu/adapterowi. Potem przekręcić adapter i zrobić to samo, te same ustawienia i sekwencja szkieł/adapterów. I porównać zdjęcia.
Skontaktuj się z nami