Close

Strona 374 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2743243643723733743753763844244748741374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 731 do 3 740 z 19131

Domyślnie

Cooder - fota świetna. Wygląda, jakby trochę... leicowata?

wpkx - czy możesz zdradzić sekret, czemu wybierając zuo(m), postawiłeś na większe zuo(m)?
    Pewnie już mówiłeś, ale musiałem przegapić.

Domyślnie

Miło mi, że się podoba
    @Ligo: Bingo! M9 + Super Elmar 18, więc w sumie off topic, ale chciałem pokazać Wojtehowi, że UWA jest jak najbardziej dla ludzi (i do ludzi). I że nie służy do robienia panoram... Nie zgodzę się też z tym, że na tym zdjęciu widać niedoskonałości 18 mm. To nie niedoskonałość, lecz cecha UWA Ludzie z brzegu kadru są jak na taką ogniskową minimalnie zniekształceni (np. taki Nikkor 14-24 porozciągałby gęby znacznie gorzej). Pod tym względem Super Elmar jest można powiedzieć niemal doskonały i pozostaje mieć nadzieję, że - i tu wracamy on topic - nowa Loxia też będzie tak skorygowana.

Nie wiem, czego oczekuje "społeczność a7", ale wydaje mi się, że to właśnie w szerokich kątach jest słabizna. 50-ki są już 2 systemowe, a do tego możliwość podłączenia czegokolwiek - od Heliosa do Noctiluxa. A w szerokich: tylko duży i drogi zoom, 0 stałek systemowych i raptem 2 w miarę działające stałki innych producentów (Voitek 15 i Tri-Elmar).

A przy okazji: czy koledzy słyszeli o takim chińczyku jak Laowa 15 mm, uwaga: MACRO! Jak ktoś lubi takie ogniskowe, to chyba będzie pod wrażeniem:
    https://www.flickr.com/groups/2784583@N25/pool/

Dystorsja oczywiście nie tak ładnie skorygowana jak Tri-Elmarze, alce przy 1/5 ceny Leiki można to przełknąć. Macro 1:1 też pozwala na niekonwencjonalne ujęcia.
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Nie przeczę, ale nie ma obowiązku używać tego trybu w aparacie. Jedyne zalety to jakie widzę to wygoda i czas.
    Jeśli to dla Ciebie jedyne zalety to znaczy że się tym nie zajmujesz. Wciąż jest sporo ograniczeń z trybu panoram - nie złożysz panoramy jak się jednocześnie poruszasz z aparatem, z ruchomymi obiektami są problemy (np. nie zrobiłbyś tak fajnego zdjęcia jak prezentowane przez Coodera z 18mm), masz ogromny problem jak jest bliski albo 'ciężki' pierwszy plan (typu barierki), no i dużo gorzej się kadruje nie wiedząc co z tego wyjdzie. A i wypada mieć wtedy statyw żeby poprowadzić równo panoramę... No i czym szerszy obiektyw tym da większą GO na tej samej matrycy co jest często pożądane przez landszafterów. A i zrobienie stocka aby mieć wszystkie plany ostre jest duuuużo bardziej skomplikowane z węższym szkłem. Bo zamiast ustawić aparat z UWA na statywie i zrobić np. 3 zdjęcia na różnych odległościach ostrzenia musisz zrobić już ze 4-5 panoram (bo masz dłuższe szkło o mniejszej GO więc żeby mieć ostry cały kadr trzeba więcej ujęć), każdą z panoram złożyć z 3-5 zdjęć które następnie musisz złożyć przed złożeniem w zdjęcie o większej GO... A finalnie po zrobieniu tych 3-5razy więcej zdjęć masz i tak 'panoramę' a nie jedno zdjęcie o proporcjach 2:3 (do tego musiałbyś zrobić drugą taką kompilację z 12-25 zdjęć zamiast z 3). Podobna sprawa z HDRami, zamiast zrobić 3-5 zdjęć jednego ujęcia musisz natrzaskać ich kilkukrotnie więcej zależnie od szerokości szkła. I obróbka tego wszystkiego potrwa też kilkukrotnie dłużej.
    Do części mało wymagających amatorskich zadań tryb panoramy czy składanie ręczne panoram (głównie ostrząc na nieskończoność/hiperfokalnąsię bez pierwszego planu) się nada ale po prostu nie daje takich możliwości jak obiektyw UWA i generuje dużo więcej roboty.

Swoją drogą powinniście się cieszyć że szkła Wam nie pasują, kasa zostanie w portfelu;p

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    A przy okazji: czy koledzy słyszeli o takim chińczyku jak Laowa 15 mm, uwaga: MACRO! Jak ktoś lubi takie ogniskowe, to chyba będzie pod wrażeniem:
    https://www.flickr.com/groups/2784583@N25/pool/
    Dystorsja oczywiście nie tak ładnie skorygowana jak Tri-Elmarze, alce przy 1/5 ceny Leiki można to przełknąć. Macro 1:1 też pozwala na niekonwencjonalne ujęcia.
    Voigtlander 15/4.5 z adapterem helikoidalnym robi to samo a jest sam w sobie dobrym szkłem i jest sporo mniejszy
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Czornyj,
    Ponieważ to zdjęcie z kotami, jak zdradza jego exif, robiłeś znów bez obiektywu, to zdradź proszę, bez jakiego obiektywu je robiłeś? Pytam ze względu na jego dość odwlekające wzrok, intensywne "bokie", rozmyciem tła zwane.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Cooder - fota świetna. Wygląda, jakby trochę... leicowata?
    To samo pomyślałem, a poza tym to ten "Chasyd & Co" nawet mnie się podoba.

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    wpkx - czy możesz zdradzić sekret, czemu wybierając zuo(m), postawiłeś na większe zuo(m)?
    Pewnie już mówiłeś, ale musiałem przegapić.
    A sam już nie wiem, tyle się tu pisze i złotych myśli wygłasza...
    Czemu? Ano z desperacji: zoomów nie cierpię, więc uznałem, że ma to być szok i hardkor na maxa, wbrew wszystkiemu. Do tego "teoretycznie" najbardziej uniwersalnie - bo zależało mi też na długiej ogniskowej.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Jeśli to dla Ciebie jedyne zalety to znaczy że się tym nie zajmujesz. Wciąż jest sporo ograniczeń z trybu panoram - nie złożysz panoramy jak się jednocześnie poruszasz z aparatem, z ruchomymi obiektami są problemy (np. nie zrobiłbyś tak fajnego zdjęcia jak prezentowane przez Coodera z 18mm), masz ogromny problem jak jest bliski albo 'ciężki' pierwszy plan (typu barierki), no i dużo gorzej się kadruje nie wiedząc co z tego wyjdzie. A i wypada mieć wtedy statyw żeby poprowadzić równo panoramę...
    Jeśli to dla Ciebie jedyne zalety to znaczy że się tym nie zajmujesz. Wciąż jest sporo ograniczeń w seansach spirytystycznych - nie wywołasz ducha krzycząc na niego i machając rękami, z niektórymi duchami są problemy (np. ektoplazma wymaga specjalnego traktowania), masz ogromny problem jeśli duch Cię nie lubi i chce Ci zrobić na złość (typu zrzucenie wazonu na głowę), no i dużo gorzej się wywołuje nie wiedząc kto tak naprawdę przyjdzie. A i wypada mieć wtedy stolik wirujący żeby poprowadzić równo rozmowę...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Czornyj,
    Ponieważ to zdjęcie z kotami, jak zdradza jego exif, robiłeś znów bez obiektywu, to zdradź proszę, bez jakiego obiektywu je robiłeś? Pytam ze względu na jego dość odwlekające wzrok, intensywne "bokie", rozmyciem tła zwane.
    Zrobił je bez Noktona 1,4/40, podstępnie wysępionego ode mnie lata temu.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    ... ale chciałem pokazać Wojtehowi, że UWA jest jak najbardziej dla ludzi (i do ludzi). I że nie służy do robienia panoram... Nie zgodzę się też z tym, że na tym zdjęciu widać niedoskonałości 18 mm. To nie niedoskonałość, lecz cecha UWA Ludzie z brzegu kadru są jak na taką ogniskową minimalnie zniekształceni ...
    to cecha? ... raczej niedoskonałość, którą chce się podciągnąć pod cechę - oko ludzkie nic nie rozciąga - oczywiście ma inny kąt, ale może dlatego tak, a nie inaczej widzimy. To że inny obiektyw gorzej to robi to nie jest argument. Rzeczywistość się nie rozciąga i tyle.

Domyślnie

Ale fotografia już dawno przestała służyć tylko do odwzorowania rzeczywistości...

Domyślnie

Fotografia nie ma i nigdy nie miała nic wspólnego z rzeczywistością, to wyłącznie luźna impresja na jej temat. To, jakiej stylistyce ją przedstawiamy to wyłącznie kwestia gustu, jedyna zasada to brak zasad. Postulat mimetyzmu sztuki zarzucono jeszcze w Antyku.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

czyli błędy optyki są "art"

Strona 374 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2743243643723733743753763844244748741374 ... OstatniOstatni