Cooder - fota świetna. Wygląda, jakby trochę... leicowata?
wpkx - czy możesz zdradzić sekret, czemu wybierając zuo(m), postawiłeś na większe zuo(m)?
Pewnie już mówiłeś, ale musiałem przegapić.
Szukaj
Cooder - fota świetna. Wygląda, jakby trochę... leicowata?
wpkx - czy możesz zdradzić sekret, czemu wybierając zuo(m), postawiłeś na większe zuo(m)?
Pewnie już mówiłeś, ale musiałem przegapić.
Miło mi, że się podoba
@Ligo: Bingo! M9 + Super Elmar 18, więc w sumie off topic, ale chciałem pokazać Wojtehowi, że UWA jest jak najbardziej dla ludzi (i do ludzi). I że nie służy do robienia panoram... Nie zgodzę się też z tym, że na tym zdjęciu widać niedoskonałości 18 mm. To nie niedoskonałość, lecz cecha UWALudzie z brzegu kadru są jak na taką ogniskową minimalnie zniekształceni (np. taki Nikkor 14-24 porozciągałby gęby znacznie gorzej). Pod tym względem Super Elmar jest można powiedzieć niemal doskonały i pozostaje mieć nadzieję, że - i tu wracamy on topic - nowa Loxia też będzie tak skorygowana.
Nie wiem, czego oczekuje "społeczność a7", ale wydaje mi się, że to właśnie w szerokich kątach jest słabizna. 50-ki są już 2 systemowe, a do tego możliwość podłączenia czegokolwiek - od Heliosa do Noctiluxa. A w szerokich: tylko duży i drogi zoom, 0 stałek systemowych i raptem 2 w miarę działające stałki innych producentów (Voitek 15 i Tri-Elmar).
A przy okazji: czy koledzy słyszeli o takim chińczyku jak Laowa 15 mm, uwaga: MACRO! Jak ktoś lubi takie ogniskowe, to chyba będzie pod wrażeniem:
https://www.flickr.com/groups/2784583@N25/pool/
Dystorsja oczywiście nie tak ładnie skorygowana jak Tri-Elmarze, alce przy 1/5 ceny Leiki można to przełknąć. Macro 1:1 też pozwala na niekonwencjonalne ujęcia.
N -> L -> S
Jeśli to dla Ciebie jedyne zalety to znaczy że się tym nie zajmujesz. Wciąż jest sporo ograniczeń z trybu panoram - nie złożysz panoramy jak się jednocześnie poruszasz z aparatem, z ruchomymi obiektami są problemy (np. nie zrobiłbyś tak fajnego zdjęcia jak prezentowane przez Coodera z 18mm), masz ogromny problem jak jest bliski albo 'ciężki' pierwszy plan (typu barierki), no i dużo gorzej się kadruje nie wiedząc co z tego wyjdzie. A i wypada mieć wtedy statyw żeby poprowadzić równo panoramę... No i czym szerszy obiektyw tym da większą GO na tej samej matrycy co jest często pożądane przez landszafterów. A i zrobienie stocka aby mieć wszystkie plany ostre jest duuuużo bardziej skomplikowane z węższym szkłem. Bo zamiast ustawić aparat z UWA na statywie i zrobić np. 3 zdjęcia na różnych odległościach ostrzenia musisz zrobić już ze 4-5 panoram (bo masz dłuższe szkło o mniejszej GO więc żeby mieć ostry cały kadr trzeba więcej ujęć), każdą z panoram złożyć z 3-5 zdjęć które następnie musisz złożyć przed złożeniem w zdjęcie o większej GO... A finalnie po zrobieniu tych 3-5razy więcej zdjęć masz i tak 'panoramę' a nie jedno zdjęcie o proporcjach 2:3 (do tego musiałbyś zrobić drugą taką kompilację z 12-25 zdjęć zamiast z 3). Podobna sprawa z HDRami, zamiast zrobić 3-5 zdjęć jednego ujęcia musisz natrzaskać ich kilkukrotnie więcej zależnie od szerokości szkła. I obróbka tego wszystkiego potrwa też kilkukrotnie dłużej.
Do części mało wymagających amatorskich zadań tryb panoramy czy składanie ręczne panoram (głównie ostrząc na nieskończoność/hiperfokalnąsię bez pierwszego planu) się nada ale po prostu nie daje takich możliwości jak obiektyw UWA i generuje dużo więcej roboty.
Swoją drogą powinniście się cieszyć że szkła Wam nie pasują, kasa zostanie w portfelu;p
- - - - kolejny post - - - - - -
Voigtlander 15/4.5 z adapterem helikoidalnym robi to samo a jest sam w sobie dobrym szkłem i jest sporo mniejszy![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Czornyj,
Ponieważ to zdjęcie z kotami, jak zdradza jego exif, robiłeś znów bez obiektywu, to zdradź proszę, bez jakiego obiektywu je robiłeś? Pytam ze względu na jego dość odwlekające wzrok, intensywne "bokie", rozmyciem tła zwane.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To samo pomyślałem, a poza tym to ten "Chasyd & Co" nawet mnie się podoba.
A sam już nie wiem, tyle się tu pisze i złotych myśli wygłasza...
Czemu? Ano z desperacji: zoomów nie cierpię, więc uznałem, że ma to być szok i hardkor na maxa, wbrew wszystkiemu. Do tego "teoretycznie" najbardziej uniwersalnie - bo zależało mi też na długiej ogniskowej.
Jeśli to dla Ciebie jedyne zalety to znaczy że się tym nie zajmujesz. Wciąż jest sporo ograniczeń w seansach spirytystycznych - nie wywołasz ducha krzycząc na niego i machając rękami, z niektórymi duchami są problemy (np. ektoplazma wymaga specjalnego traktowania), masz ogromny problem jeśli duch Cię nie lubi i chce Ci zrobić na złość (typu zrzucenie wazonu na głowę), no i dużo gorzej się wywołuje nie wiedząc kto tak naprawdę przyjdzie. A i wypada mieć wtedy stolik wirujący żeby poprowadzić równo rozmowę...
![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Fotografia nie ma i nigdy nie miała nic wspólnego z rzeczywistością, to wyłącznie luźna impresja na jej temat. To, jakiej stylistyce ją przedstawiamy to wyłącznie kwestia gustu, jedyna zasada to brak zasad. Postulat mimetyzmu sztuki zarzucono jeszcze w Antyku.
czyli błędy optyki są "art"![]()
Skontaktuj się z nami