Skoro tak zachwalasz, to może też wypróbuję![]()
Szukaj
A7II + 16-35/4 @35mm
@radeko: Bardzo dramatyczna scenka! Podoba mi się.
A propos 35 / 1.4: kurczę, strasznie duża wyszła. Ja wiem, że światłosiła, silnik autofocusa itepe, ale nie dało się tego upchnąć w mniej formie? Nie podoba mi się.
Spora jest to fakt.
Na chwilę obecną w plecaku mam Rx1 (35 F/2), A7s + 55 1.8 i na jakiś czas 28 F2.
Po "redukcji" może zostać A7s + 35 1.4 + 55 1.8 (którą może kiedyś zamienie na Batisa 85).
Dodatkowo z myślą o 35 zakupiłem gripa.
Wagowo to wyjdzie na to samo co mam
Mój największy dylemat to jak się sprawdzi 35 1.4 w stosunku do 35 z Rx1.
Oba na szczęście dla mnie mają trochę szerszy kąt niż te deklarowane 63 stopnie.
Zmiana głównie z powodu prędkości focusa w RX1, dzieciaki i zwierzaki to nie jest jego mocna strona.
Ostatnio edytowane przez Mkei ; 03-09-2015 o 09:23
FE 1.4/35 jest za duże i za drogie.
Chciałbym aby Sigma wypuściła swoją 35 ART z natywnym mocowaniem FE - mogli by nawet zrobić światło F1.8 koszstem zmniejszenia konstrukcji.
Tamrow wczoraj pokazał dobrze zapowiadającą się 35/1.8 - jak czytałem informację prasową, że będzie wersja pod sony, to już się ucieszyłem ... ale doczytałem że tylko bagnet A ... o FE nic oficjalnego nie potwierdzili.
Czy ktoś miał styczność z obiektywami Sigmy 35/1.4ART i 85/1.4 przez LE-EA4? Taki zestaw chodzi mi po głowie, bo widzę że natywne szkła FE wcale nie są takie małe, a taki komplet jest w cenie jedengo szkła FE.
Tamron zrobił właśnie fajne stabilizowane i uszczelnione 35/1.8 z małą MFD za ok 2500zł. Może być ciekawą pośrednią opcją choć waży z pół kilo (może wersja na A będzie jednak lżejsza bo bez stabilizacji) a i nie wiadomo jak z AFem będzie na LAEA czy adapterami canona.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Raczej wersja A nie będzie lżejsza, bo najprawdopodobniej cała stabilizacja tam jest, tylko zdezaktywowana...
A teraz w ogóle jest trend do robienia większych i cięższych, ale świetnych optycznie obiektywów (pomijając ewentualne wady produkcyjne). Nowy Canon 35/1.4L jest niewiele mniejszy od FE, za to o ponad 100g cięższy. Te Tamrony też lekkie nie są, 35/1.8 jest prawie 200g cięższy od Nikkora - ale pewnie będzie lepszy optycznie i mechanicznie.
Skontaktuj się z nami