Close

Strona 324 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2242743143223233243253263343744248241324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 231 do 3 240 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    ciagle zastanawiam się jednak czy warto wymienić ... nie przeszkadza mi to zupełnie - gdy zrobiło się o tym głośno zerknąłem i zapomniałem ... używam tylko plastikowych małych FE .. teraz wraca sprawa Tu ..
    Chyba szkoda sobie zawracać głowę.

Domyślnie

Tak nie w temacie wymiany plastikowo-metalowych bagnetów,
    miał ktoś już do czynienia z FE 35 1.4?

Chodzi mi w szczególności:
    - porównanie kolorystyki i ostrości w stosunku do 55
    - szybkość i celność AF-u
    - pojawiające się problemy z ostrością w prawej części zdjęcia (można to zobaczyć na większość sampli w necie).
    Lloyd Chambers również miał ten przypadek w dwóch egzemplarzach.

Pozdrawiam,
    Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Serio ... ozdrowiłeś peaking za pomocą nowego bagnetu?
    serio, serio.
    ale wierzyć nie musisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mkei Zobacz posta
    Tak nie w temacie wymiany plastikowo-metalowych bagnetów,
    miał ktoś już do czynienia z FE 35 1.4?

Lloyd Chambers również miał ten przypadek w dwóch egzemplarzach.
    Chambers ma problem z ostrością z połową szkieł na tym świecie No ale fakt, obiektyw nietani więc warto dopytać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    serio, serio.
    ale wierzyć nie musisz.
    Ja się będę upierał żeby pokazać sample że te ze zmienionym bagnetem są lepsze. I proponuję sprawdzić inne adaptery czy ze wszystkimi tak jest. Bo jak problem ze szkłami natywnymi nie występuje...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Chambers ma problem z ostrością z połową szkieł na tym świecie No ale fakt, obiektyw nietani więc warto dopytać...
    Akurat w tym konkretnym przypadku ma rację, wykupiłem subskrypcję żeby dokładniej sprawdzić.
    Zdjęcia z photographyblog (samochody na półce) potwierdzają ten sam problem w innych egzemplarzach.
    Problem zaczyna być mniej widoczny dopiero przy F8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mkei Zobacz posta
    Akurat w tym konkretnym przypadku ma rację, wykupiłem subskrypcję żeby dokładniej sprawdzić.
    Zdjęcia z photographyblog (samochody na półce) potwierdzają ten sam problem w innych egzemplarzach.
    Problem zaczyna być mniej widoczny dopiero przy F8
    Pewnie gość ma nawet rację. Można sobie ewentualnie zadać pytanie, na ile takie mankamenty odkryte w warunkach "laboratoryjnych" mają znaczenie w realnym fotografowaniu. Dopóki nie zacząłem czytać jego wywodów, niczego mi nie brakowało w moim Summiluksie 35. Może dlatego, że nie fotografuję samochodów na półce

Ale rozumiem, że przed wydaniem 6000 chciałoby się mieć pewność, co się kupuje

Domyślnie

A jak się ma ta 35tka do innych systemów?
    Na którym aparacie była testowana?
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ja się będę upierał żeby pokazać sample że te ze zmienionym bagnetem są lepsze. I proponuję sprawdzić inne adaptery czy ze wszystkimi tak jest. Bo jak problem ze szkłami natywnymi nie występuje...
    no tak, ale co ? mam przekręcać bagnety co chwilę, żeby robić sample ? chyba letko sensu bzz.
    poza tym, wygląda na to, że każdy ma "inne luzy" obawiam się, że ta inność powstała z powodu wyrobienia tego plastiku przy częstych zmianach szkieł.
    kolejny raz napiszę, iż moim zdaniem, relatywnie ten zamiennik kosztuje naprawdę niewiele i można rozważyć jego wymianę.
    Jeden zauważy różnicę w ostrzeniu, drugi nie, jak w życiu, jeszcze się taki nie urodził , który wszystkim dogodził.
    ps
    choć się taka urodziła, co wszystkim dogodziła

Domyślnie

Baaardzo często zmieniam szkła i się nic nie wyrobiło dlatego mnie to dziwi. Nex 5n miał chyba identyczny bagnet (na pewno nie był lepszy) i przez 2 lata się nie wyrobił ten plastik. Był trochę starty ale nie było luzów a już na pewno nic co by wpływało na ostrzenie. Z wieloma przejściówkami. To samo z A6000.
    A test prosty - aparat na statyw, na bagnecie zapiąć szkło, zrobić kilka zdjęć na różnych ustawieniach i resecie ostrości za każdym razem aby móc wybrać najlepsze. Potem drugiemu i trzeciemu szkłu/adapterowi. Potem przekręcić adapter i zrobić to samo, te same ustawienia i sekwencja szkieł/adapterów. I porównać zdjęcia.

Strona 324 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2242743143223233243253263343744248241324 ... OstatniOstatni