Close

Strona 123 z 371 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 221 do 1 230 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

System Samsunga ma sie doskonale, ale w Azji i US. Z Europy powili sie zawijaja. Juz to widac w ofercie sklepow. W UK np. taki 10mm i 16mm zniknal ze sklepow calkowicie, 30mm jest dostepny juz tylko w kilku sklepach a jeszcze pol roku temu tych sklepow bylo chyba ze 30. W Niemczech jeszcze troche tych szkielek jest, ale z dnia na dzien coraz mniej i coraz drozsze. Ja uwazam, ze wejscie w NX jest dobra decyzja, ale bym sie pospieszyl z kupnem szkielek bo pozniej bedzier to troche utrudnione.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Po pierwsze primo:
    Jeśli szukacie PODOBNEJ jakości, to po co zmieniać?

Wg testów DxOMark: http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...-300___439_851 wyniki sumaryczne są zbliżone, a szczegółowe dane pokazują, że D90 ma odrobinkę lepszy odstęp od szumów, dynamikę, itd. Za to NX300 ma prawie dwukrotnie większą rozdzielczość matrycy, więc teoretycznie powinien lepiej rejestrować drobne szczegóły.

Ale Sigma 17-70 to dobry obiektyw, jaśniejszy i na szerokim, i na długim końcu, i ma większy zakres; nie wiem, czy macie wersję ze stabilizacją OS, czy bez. Samsung 18-55 jest troszeczkę węższy na szerokim końcu, zauważalnie krótszy na długim, i jest ciemniejszy, za to ma stabilizację.
    Nikon ma dobry celownik lustrzany, którego NX300 nie ma wcale. Za to ma gibany ekran AMOLED, naprawdę dobry.

Trudno ocenić, czy to byłaby dobra zamiana - moim zdaniem znajoma musiałaby wziąć sprzęt do ręki i sprawdzić, jak się jej go używa. Na pewno Samsung jest mniejszy i lżejszy. Czy dokona się skok jakościowy w zdjęciach? Trochę wątpię, chyba, że ocenimy samą rozdzielczość.

Czy system Samsunga umiera, musisz zapytać u Samsunga, ale wątpię, czy Ci odpowiedzą, bo chyba sami nie wiedzą, a już na pewno nie w Samsung Polska, bo tam chyba w ogóle nie wiedzą, co to jest NX.

A co do cen - nie dziwię się, że ceny bezlusterkowców zwalają z nóg, bo bezlusterkowce jako grupa są DROŻSZE od lustrzanek, i osprzęt do nich (obiektywy, lampy, itd.) także.
    Ludzie automatycznie zakładają, że jak aparat jest mniejszy, to powinien być tańszy. Tymczasem produkcja bezlusterkowców ciągle jest kilkakrotnie niższa, niż lustrzanek (i odpowiedniego osprzętu), co odzwierciedla się w cenach.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 21-08-2015 o 11:51
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Czy system Samsunga umiera, musisz zapytać u Samsunga, ale wątpię, czy Ci odpowiedzą, bo chyba sami nie wiedzą, a już na pewno nie w Samsung Polska, bo tam chyba w ogóle nie wiedzą, co to jest NX.
    Niedawno zainteresował mnie aprat NX300/NX500. Popatrzyłem na ceny korpusów z kitami i nawet nie było tak źle, szczególnie ceny NX300 były atrakcyjne. Potem zacząłem szukać obiektywów (stałek) i tu jest tragedia. W PL nie ma w sklepach, nie ma na rynku wtórnym. Samsung nie dorobił się swojego forum, wątki o NX na forum Pentaxa zostały zamknięte, podobnie jak giełda. Na dzisiaj wchodzenie w system NX jest co najmniej nierozsądne, chyba, ze ktoś potrzebuje w miarę taniego pstrykadła z matrycą APSC i z jednym obiektywem kitowym.

ksh
    Gość

Domyślnie

Zakup dobrego bezlusterkowca fuji czy olympus odpada bo to ceny topowych lustrzanek dx, samsung tu wypada całkiem korzystnie cenowo.

Zmiana D90 wynika z tego że jak padła stabilizacja w sigmie to nagrywanie filmów stało się niemożliwe, naprawa nieopłacalna, a zmiana obiektywu pociąga za sobą spore koszty, drugi powód to wielkość zestawu co jest zaletą dla znajomej obecnie.

Z obiektywów pewnie gdzieś poczytam testy ale tak na szybko widzę że w ofercie w zestawie jest czesto 18-55mm i 20-50mm, czy może lepiej kupić samo body i szukać jakiegoś lepszego obiektywu w zakresie 18-50mm, a może odpuścić inne obiektywy bo jakośc będzie wystarczająca do w/w rzeczy czyli produkty do sklepu i pstrykanie spacerowe ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_jj Zobacz posta
    Na dzisiaj wchodzenie w system NX jest co najmniej nierozsądne, chyba, ze ktoś potrzebuje w miarę taniego pstrykadła z matrycą APSC i z jednym obiektywem kitowym.
    Bzdura. Jesli chcesz kupic topowego bezlusterkowca NX (NX300, NX500) to ceny sa duzo korzystniejsze niz w innych systemach. Obiektywy mimo iz rzeczywiscie ciezko dostepne to maja calkiem przyjemne ceny. Dla amatora mozliwosc zakupu 30mm za 700-1000zl czy rybiego oka za 1000zl to wg. mnie gratka. Do tego dochodzi mozliwosc kupna bardzo fajnego zooma 16-50mm PZ za mniej niz 1000zl (w tej chwili duzo mniej).

Nie mozna patrzec na wejsce w system bezlusterkowy przez pryzmat taniosci sprzetu. Z jednej strony chcemy jak najlepszego obrazowania, super jakosci wykonania, mnogosci akcesoriow a z drugiej strony niskiej ceny. To nie idzie w parze.
    Pewnie niewielu z Was miało w ręce topowe szkła Samsunga. One naprawde są zbudowane jak czołgi. Dużo porządniej niż Nikony czy Canony. Za takie rzeczy się płaci.

ksh
    Gość

Domyślnie

Tak przeglądam obiektywy i widzę że wybór jest między 18-55mm, 16-50mm i 20-50mm, kazdy w dwóch wersjach z tego co znalazłem, więc sporo tych kitów, czy faktycznie warto wybrać wspomniany tu 16-50mm PZ ED OIS ?
    Pytam bo jak widzę takiego naleśnika i pozytywne opinie użytkowników to nie dowierzam

Domyślnie

16-50PZ jest naprawde bardzo dobrym obiektywem za niewielkie pieniadze.
    Nalesniki sila rzeczy to inna bajka, ale takie 30mm czy 10mm sa naprawde swietne optycznie (16mm i 20mm minimalnie slabsze).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    Bzdura. Jesli chcesz kupic topowego bezlusterkowca NX (NX300, NX500) to ceny sa duzo korzystniejsze niz w innych systemach. Obiektywy mimo iz rzeczywiscie ciezko dostepne to maja calkiem przyjemne ceny. Dla amatora mozliwosc zakupu 30mm za 700-1000zl czy rybiego oka za 1000zl to wg. mnie gratka. Do tego dochodzi mozliwosc kupna bardzo fajnego zooma 16-50mm PZ za mniej niz 1000zl (w tej chwili duzo mniej).
    Hyper - nie ma się co podniecać. Napisałem przecież, że korpusy są tanie i można kupić ze szkłami kitowymi. Poza tym trudno , lub bardzo trudno jest kupić coś poza tym, a w ofertach innych producentów można przebierać. Mogę polować na jakieś używane szkło, bo chce kupić taniej, ale jak bardzo trudno jest kupić nowe obiektywy u dystrybutorów, to jak wchodzić w system?. Atrakcyjna cena to nie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez tomek_jj ; 21-08-2015 o 13:43

Domyślnie

Samsung w bezlusterkowcach APS-C jest najtańszy i bezkonkurencyjny oferując bardzo dobrą jakość zdjęć.
    Polecam NX300
    Ze szkieł, ze standardowych zoomów najlepszy optycznie jest 18-55 III
    16-50 i 20-50 są przyzwoite optycznie ale jednak słabsze od 18-55.
    Stałki też są świetne a moja ulubiona i najbardziej uniwersalna jest 30/f2 ZDJECIA TUTAJ
    a wiec NX300 +30f2 to zestaw lekki i na każdą w zasadzie okazję

Samsung w jakości zdjęć jak dla mnie jest na równi lub tuż za FUJI.
    W SONY zawiodłem się zarówno w FF i APS-C dziwnie i brzydko obrazuje, dużo na zdjęciach bardzo ciemnych i bardzo jasnych tonów co ciekawe starsze Sony np. 5N obrazuje dla mnie lepiej niż A6000.
    Samsung upada w Europie bo trochę u nich słabo z reklamą i dostępnością.

Domyślnie

NX300 ma niezłe ceny, bo to model sprzed 2 lat. Teraz można go kupić za cirka jebałt 1500 zł lub mniej, z obiektywem 18-55 w wersji III.
    Uwaga! Wersja III miała DWIE wersje, różniące się rozkładem ogniskowych na pierścieniu zooma. Starsza ma 18-24 w dużej odległości od siebie, a 45-55 ciasno obok siebie.
    Nowa wersja ma odwrotnie - 18 i 24 blisko siebie, a 45 i 55 trochę dalej od siebie. Nowa wersja jest lepsza, pierścień zooma chodzi płynniej i bez tendencji do skoków.
    W zasadzie w sprzedaży powinny być już tylko III New, ale może trafić się też III Old - proponuję szukać jednak nowej.
    NX300 był u nas sprzedawany chyba wyłącznie z 18-55; nie można go kupić ani jako body only, ani z 20-50, ani z PZ16-50.

NX500 jest nowym aparatem, ale też spada, zaczął od 3 kafli, a wczoraj widziałem go w FJ za 2,5 - z PZ16-50.
    Moim zdaniem PZ16-50 też zasługuje na miano naleśnika, to malutki obiektyw i bardzo wygodny w użyciu, mniejszy niż 20-50 (w pozycji złożonej, bo po starcie wyciąga się prawie dwukrotnie), a jakości optycznej nie czepiam się. Nie robiłem bezpośrednich porównań z 18-55, może dlatego, że nie chciałem zobaczyć jakichś wad, ale tak bez porównań ich nie widzę.

Trafiłem na pogłoskę, że Samsung w ogóle chce wycofać NX z Polski i z Europy, zapewne wobec dominacji na rynku bezlusterkowych innych firm. Co więcej chyba w ogóle chce wycofać się tutaj z rynku foto.
    Co ciekawe, nie tylko na tym polu Samsung wycofuje się z Europy, bo jakiś czas temu wycofał laptopy, a niedawno czytałem o spektakularnej porażce Samsunga w Japonii chyba na wszystkich frontach - i telewizorów, i smartfonów, i innej elektroniki także.
    Polityka Samsung Polska wobec NX wydaje się to potwierdzać - po początkowej próbie wprowadzenia systemu na nasz rynek, gdy pojawiły się NX10 i 5, a potem 100, i trochę akcesoriów do nich, firma chyba położyła na tym laskę, i jakby z wielkiej łachy sprzedawała tylko trochę aparatów (i to nie wszystkich!) w podstawowych zestawach - na przykład praktycznie w ogóle nie było w sprzedaży NX11 ani chyba NX210, a kupienie w sklepie jakiegokolwiek akcesorium już rok - dwa temu graniczyło niemal z cudem. Nawet prospekty Samsunga NX z owych lat wykazywały to niezdecydowanie firmy - np. na zdjęciach w katalogu był NX11, w danych technicznych - NX10, a w sklepach - od biedy NX10, jak się trafiło. Aparaty w podstawowych zestawach, to prawda, były i są w dość atrakcyjnych cenach, zwłaszcza jakiś czas po premierze, no ale z założenia mają to być podobno aparaty systemowe - pytam więc, gdzie ten system? Skoro brak go w sklepach, to znaczy, że firma nie przykłada do tego wagi i raczej nie planuje ekspansji, tylko przeciwnie - sprzedaje same aparaty na karcianej zasadzie "wziąć co swoje i do domu".

O jakości obrazowania trudno dyskutować, bo to subiektywne, ale są ludzie, którzy bardzo chwalą sobie obraz z SONY NEXów, i to JPG prosto z puszki. Mnie JPG Samsunga prosto z korpusu podoba mi się mniej od JPGa z lustrzanek Nikona DX; niby można coś wyciągnąć w obróbce RAWów, ale zdecydowanie nie jest to moja mocna strona. Rzadko to robię, bo nie umiem i przeważnie nie jestem zadowolony z efektów.

Tak użytkowo, to do szału doprowadza mnie zapychanie się bufora w aparatach Samsunga przy zrobieniu kilku zdjęć raz po razie. Wystarczy nawet zwykły autobracketing naświetlania, by aparat się zatkał - oczywiście chodzi mi o zapis par JPG + RAW, bo RAWy jednak zapisuję na wszelki wypadek. Zdecydowanie NIE są to aparaty do fotografowania w szybkich i długich seriach. Zabawne to, że Samsung dla NX300 deklaruje prędkość 9 kl/s. - ale nie pisze, że tylko przez pół sekundy...
    Samsung działa jak w tym dowcipie:
    - Dlaczego przekracza pani prędkość? Jechała pani 120 km na godzinę!
    - Na godzinę? Niemożliwe, dopiero 10 minut temu wyjechałam!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 123 z 371 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów