Z tego co wiem to wszystkie ustawienia body dla RAW są ignorowane w LR.
Oczywiście ISO, f i czas nie są ignorowane.
Jeżeli ktoś robi w jpg to inna sprawa.
Szukaj
Z tego co wiem to wszystkie ustawienia body dla RAW są ignorowane w LR.
Oczywiście ISO, f i czas nie są ignorowane.
Jeżeli ktoś robi w jpg to inna sprawa.
Absolutnie nie.
Wszystkie ustawienia dla JPEGów są ignorowane przez LR. Te ustawienie są jedynie zapisywane w metadanych jako informacja czy włączone czy nie.
Są też takie, które określają jak aparat przetwarza zdjęcie. Tego nie da się zignorować, bo te operacje zostały już wykonane na zdjęciu.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
A WB? A orientacja? A crop (DX/FX, 1.3DX)?
Jak się okazuje, jakby tak poskrobać, to całkiem sporo ustawień aparatu przechodzi na RAWy, a których to ustawień potem LR wcale nie ignoruje...
Przed momentem sfotografowałem własny monitor, który - nie wiem jak Wasze, ale mój jak najbardziej tak - ma obudowę w postaci prostych odcinków, nie łukowato wygiętych, tylko absolutnie prostych. No i raz sfotografowalem z włączoną korektą dystorsji, a raz bez - na małym ekranie aparatu wydaje mi się, że raz odbudowa jest całkiem prosta, a raz ma dystorsje beczkowe, jak to zwykle bywa...
Pod LRem już nei jestem tego taki pewny, na dużym ekranie i to i to zdjęcie mają krzywe boki, choć wydaje mi się, że jednak w nierównym stopniu, co może świadczyć o paru rzeczach:
- może być tak, ze LR takiej korekty nie widzi (choć wydaje mi się, że trochę wyprostowało);
- ale może być i tak, że widzi te korekty, tylko że np. korekta dystorsji w body jest słaba
- lub może że mój obiektyw tej funkcji nei obsługuje (nawet pomoc body twierdzi, że tylko niektóre obiektywy tą funkcję obsługują)
- albo może to wskazywać na okropne niechlujstwo mojego testu, bo nawet nie miałem siły wyciągnąć statywu (chyba zresztą się rozpuścił).
W każdym razie jakby tak spojrzeć bardziej szczegółowo, informacji w RAWie, których LR nie ignoruje jest całkiem sporo, nei tylko ISO, czas i F.
EDIT
Oto zresztą wspaniałe pole do popisu dla rzutkiego eksperymentatora, ktory po pierwsze ma siły, po drugie statyw mu się nie rozpuścił, po trzecie ma coś prostego, na czym można taki eksperyment przeprowadzić: czy LR widzi korektę dystorsji w RAWie, czy też kompletnie to ignoruje...
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-08-2015 o 19:04
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skoro są wątpliwości to przy najbliższej okazji zrobię test by się o tym przekonać nawlasnoocznie.
Czytałem w wielu miejscach w necie o tym że ustawienia korekcji obiektywu są ignorowane, nie spotkałem się z inną opinią. Podobnie z redukcja szumów w body. Ale sprawdzę.
Przy okazji, kiedyś testowałem d-lightning i się okazało ze to jest ignorowane.
D-lighting wpływa na pomiar światła, to coś jakby korekta działania światłomierza w momencie mierzenia - więc oczywiście ma wpływ na ostateczny wygląd RAWa, skoro inaczej każe naświetlać aparatowi. Natomiast nie jest to taka cecha jak Picture Control, która ingeruje w sposób wywołania RAWa i rzeczywiście jest odczytywana tylko przez soft Nikona.
Jeśli się nie zważa na światłomierz - na przykład ustawi body na Manual, i zrobi dwa zdjęcia: jedno z D-lightingiem i drugie bez, to oczywiście nie zauważy się różnicy, skoro oba zdjęćia miały identyczne parametry naświetlania. Po drugie D-lighting nie działa zawsze, a tylko w określonych sytuacjach, więć bywa, że zdjęcie zrobi się nie na manualu, ale też różnic nie będzie.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
D-lightning to też zastosowanie nikonowego algorytmu na zdjęcie w taki sposób że np. cienie są "wyciągane" więc nawet na Manual można zobaczyć różnice, których skala zależna jest od stopnia jaki się wybrało dla d-lightning w body.
Oczywiście w niektórych fotkach różnica może być znikoma
Ale d-lighting działa tylko na jpg'a
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
A czy przypadkiem nie jest tak, że ustawienia mają wpływ na zaszytego jpga (czyli de facto to co widzisz na podglądzie pliku w aparacie), a na właściwego "RAWa w RAWie" już nie, przez co po wczytaniu do LR zdjęcie jest "krzywe"? Nie mam teraz pod ręką LRa żeby sprawdzić, ale dałbym sobie rękę uciąć, że podczas wczytywania RAWów z Nexa 6 przez parę sekund widzę zdjęcie (zaszytego JPGa) bez dystorsji, winiety i z "poprawnymi kolorami" (tak, nie tylko w Nikonie są takie problemy), a po wczytaniu właściwego RAWa widzę już zdjęcie nietknięte żadnymi korektami (zakładając, że podczas importu nie aplikuję żadnego profilu ustawień).
Bardzo niewykluczone, że dokładnie tak się właśnie dzieje - dlatego nawet zrobiłem test, z którego absolutnie nic nie wynika, bo zrobiłem go niechlujnie. I trochę tą korektę widzę, a trochę nie - czyli zamiast połowicznie zrobionego testu wyszła całkowita lipa. Jest to nauka na przyszłość, żeby nie robić lipy i jak się robi testy, to żeby się jednak przyłożyć.
Natomiast nie wydaję już osądów co do LRa i tego jak działa na podsatwie chwilowego podglądu zaszytego jpga - ten etap mam już szczęśliwie za sobą.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Czy ktoś z Was korzysta i dobrze zna moduł PRINT w LR?
Posiadam LR5 i przechodząć w zakładkę print, wybieram template, ale za żadne skarby żaden template nie chce pojawić się na głównym oknie,
a tym samym nie mam możliwości wrzucenia w niego zdjęć.
Jaka podpowiedź?
Skontaktuj się z nami