Close

Strona 35 z 110 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Witajcie, mam pewien problem. Gdy zmieniłem kiedyś kompa, na którym zainstalowany był LR3 na nowego to kupiłem LR4. Wystarczyło, że skopiowałem foldery z RAWami na nowego kompa w miejsce gdzie LR zapisuje importowane fotki i proram wszystko widział tak samo jak w LR3. Teraz znów zmieniłem kompa i kupiłem przy okazji LR5. Po przerzuceniu folderow z RAWami program nie widzi ich w bibliotece. Musze wchodzić w import, zaznaczać wszystkie fotki i wtedy dopiero je sobie importuje i wszystko hula. Jednak trwa to kupę czasu a nawet lokalizacja tych fot się nie zmienia gdyż wrzuciłem je tam gdzie lightroom wrzuca zaimportowane fotki. Foldery nazywają się dokladnie tak jak nazywa je program, np 2013-05-17. Czy da się coś zrobić aby on widział wszysto co tam wrzucę z poprzedniego kompa zamiast wszystko importowac co trwa bardzo długo?

Domyślnie

Nie wiem czy ktoś z was dokonał odkrycia (zupełnie przypadkiem) - w jaki sposób przyspieszyć LR5 - wyłączyć na czas pracy nad zdjęciem sekcję Detail. Włączymy ją przy eksporcie.

Domyślnie

Można też wyłączyć pędzle i retusz, jak ktoś musi. Albo skonwertować do JPEGa, na którym będzie wszystko śmigać.

Domyślnie

No nie w tym rzecz - równie dobrze można faktycznie od razu jpgi prosto z body drukować. Przypomina to tylko pracę na CNX, gdzie odszumianie podczas pracy musi być wyłączone, bo inaczej robi się wyjątkowo gorąco. Być może wystarczy po prostu "noise reduction" dać na 0 podczas pracy, a odszumiać na końcu, ale zdecydowanie łatwiej mi wychodzi po prostu odkliknięcie sekcji "detail".

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika, że sporo w kwestii wydajności daje ukrycie histogramu Na starym sprzęcie włączałem sobie sygnalizowanie przycięć kolorami i jakoś się udawało pracować (bo zysk był większy niż na nowym sprzęcie), teraz już tej sztuczki nie stosuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clusca Zobacz posta
    @josephebeloki

Ok, to do początku...

Eksportujesz tą kolekcję jako nowy katalog LR, kopiujesz na drugiego kompa, bez znaczenia gdzie.

Jeśli w kolekcji były zdjęcia, które fizycznie znajdowały się w folderze 2013_10_22, to w takim samym folderze będą po eksporcie kolekcji do osobnego katalogu LR, zatem po eksporcie powinieneś mieć katalog z rawami o nazwie 2013_10_22, plik .lrcat oraz katalog lrdata. Tego ostatniego, o ile się nie mylę, nie musisz w ogóle kopiować do nowej lokalizacji - są tam jedynie wygenerowane jpegi z podglądem plików.

Kopiujesz to wszystko na drugi komputer. Otwierasz LR i katalog, gdzie chcesz wyeksportowaną kolekcję umieścić. Robisz import plików z istniejącego katalogu LR. W opcji "File handling" wybierasz "Copy new photos to a new location and import". W opcji "Copy to" wybierasz nową lokalizację dla plików, czyli w Twoim przypadku D:/D600. Zaznaczasz zdjęcia, o ile nie są jeszcze zaznaczone i klikasz "Import". W efekcie pojawia Ci się w katalogu LR na drugim kompie nowa kolekcja z plikami skopiowanymi do D:/D600/2013_10_22, czyli dokładnie to, o co chodziło

Obojętnie, po imporcie możesz je skasować.

Będą tylko rawy. .lrcat i lrdata mogą być gdziekolwiek, niekoniecznie tam gdzie rawy.

Możesz, jeśli wybrałeś podczas importu, tak jak napisałem wcześniej, "Copy new photos to a new location and import".

Witam.
    Testowałem ostatnio owe rozwiązanie i hmm jest połowicznie dobrze.

1. Jeśli na pierwszym komputerze mam zdjęcia np: D:\D600\Nikon\2013_10_22.
    2. Robię export
    3. Odpalam Import na drugim komputerze i zaznaczam "Copy new photos to a new location and import" oraz wybieram lokalizację D:\D600\ (bo tutaj mam wszystkie tak jak wczesniej pisałem biblioteki)

Co się dzieje?
    W komputerze do którego zaimportowałem zdjęcia, są one wrzucone, ale w taki sposób D:\D600\Nikon\2013_10_22
    No i tu jest problem, bo zdjęcia miały wylądować w D:\D600\2013_10_22. Czyli dodało katalog Nikon... taki jak był na pierwszym komputerze.

Czyli on robi tak, że bierze całe drzewo katalogów pobrane z kompuera nr 1 i przy imporcie tworzy strukturę katalogów z pierwszego komputera.

Jest to problematyczne i burzy całą moją hierarchię plików. Rozwiązanie jakie znalazłem to jedynie utworzenie w identycznej lokalizacji na 1 i na drugim komputerze, wtedy to się uda. Kojarzy ktoś jak to obejść? Próbowałem to przenosić i zmienić nazwy plików na pierwszym komputerze (tym co z niego exportowałem), no ale wtedy cała obróbka i praca idzie do kosza.
    "Nikon"

Domyślnie

No ale jeżeli to jest kwestia tylko jednego katalogu, to przecież możesz sobie przenieść odpowiednio foldery w samym LR, by uporządkować je, jak sobie życzysz. Czyli na przykład przeciągnąć je w inne miejsce, tak by się pozbyć jednego poziomu.

Domyślnie

Hmmm... tylko, że jak je przenoszę, to nagle wszystkie kolekcje które powstały na podstawie tego katalogu => kolekcje te automatycznie także się zaimportowały... nagle zostają bez plików i zostają miniaturki i informacja ! (brak pliku)
    "Nikon"

Domyślnie

Prawym myszem na katalogu w LR i ustaw lokalizację (Update Folder Location) - najlepiej właśnie jak jest jeden jakiś nadrzędny, to zadziała dla wszystkich. Więcej trików chyba nie ma - z tym powinno się już zrobić niemal wszystko.

Domyślnie

Pytanko jeszcze jedno => mam fotkę w jednej kolekcji i z tej fotki chcę całość obróbki przenieść na fotkę w innej kolekcji . Jak skopiować tą obróbkę na fotkę? Nie chcę zapisywać jako preset , ani nie interesuje mnie opcja previosu bo ja już mam obrobione i previous działa jak coś dotknę
    "Nikon"

Strona 35 z 110 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów