Close

Strona 84 z 110 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Gonzo, chyba się nie rozumiemy

Uważasz że po włączeniu profilu ma się pojawić winieta (rozjaśnienie rogów zdjęcia)?

Bo mnie się wydaje że odwrotnie, że ma zniknąć
    Winietowanie to zjawisko dokładnie odwrotne od tego, które opisałeś, czyli przyciemnianie (niedoświetlenie) rogów zdjęcia. Jeśli chcesz ją usunąć, to musisz wykonać działanie odwrotne, tzn. rozjaśnić rogi, ew. dodatkowo przyciemnić środek. W momencie, gdy wczytujesz do LRa RAWa z zestawu aparat + szkło, które ma już w swojej bazie (lub zrobiłeś sam sobie profil), LR automatycznie usuwa dystorsję i winietowanie. Zachowanie LRa, które opisałeś jest całkowicie poprawne, to Ty znasz złą definicję winietowania.

Aby się upewnić, zrób zdjęcie całkowicie białej płaszczyzny, np. ściany czy kartki A-4, która będzie obejmować cały obszar kadru. Zgraj zdjęcie na komputer, wczytaj RAWa do jakiejś przeglądarki, która wyświetla zaszytego jpga (Irfan, XNview, Windowsowa przeglądarka po zainstalowaniu kodeków do RAWów danego producenta aparatu), a potem wczytaj je do LR i zobacz co się stanie
    Oczywiście cała próba ma sens tylko wtedy, gdy wczytujesz zdjęcie ze sprzętu i obiektywu, który LR ma w swojej bazie.
    Ostatnio edytowane przez ku6i ; 09-08-2015 o 14:15

Domyślnie

Zdaje się że profil obiektywu i aparatu tak sam z siebie się automatycznie nie wczyta. Trzeba samemu wybrać tę opcję lub stworzyć własne ustawienia domyślne by LR rzeczywiście robił to sam po wczytaniu fotki

Domyślnie

Dobra, bo widzę że prosta sprawa zaczyna się komplikować

Czy jak zaptaszkuję profil Enable Profile Corrections to jest możliwe żeby wszystkie 4 rogi zdjęcia się wyraźnie rozjaśniły?
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Tak, tak działa ta funkcja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miroko Zobacz posta
    Zdaje się że profil obiektywu i aparatu tak sam z siebie się automatycznie nie wczyta. Trzeba samemu wybrać tę opcję lub stworzyć własne ustawienia domyślne by LR rzeczywiście robił to sam po wczytaniu fotki
    Dlatego polecam zrobienie sobie presetu, który za jednym zamachem ładuje profil do pary body/lens znalezionej w Exifie. Jednocześnie nie polecam aplikowania tego przy imporcie, bo zabiera sporo mocy i czasu, jeśli wszystkie zdjęcia się tym obarczy. Wystarczy potem zaaplikować go do tych, które przejdą etap selekcji.

Po drugie zastanawia mnie Wasza nieznajomość zagadnienia... Przecież obiektywy winietują, czyli przyciemniają brzegi! Robią tak wszystkie obiektywy dla każdego formatu (FX, DX, 13x9 w calach, średni format, obojętne), tylko nie wszystkie w równym stopniu. Stąd w testach bada się stopień tego przyciemniania rogów - w jednych obiektywach jest większy w innych mniejszy.

No i LR, jak każdy porządny program po prostu niweluje to zjawisko - to znaczy rzeczywiście rozjaśnia brzegi kadru. W dodatku robi to inteligentnie - to znaczy tam, gdzie należy. Jeśli - dla przykładu - z całego kadru scropujemy tak, że zostanei sam środek, to LR oczywiście dokona korekty, ale jej nie zobaczymy (albo zobaczymy bardzo nikłą zmianę), bo korekta będzie najmocniejsza w rogach, które wycięliśmy. Podobnie w zdjęciach, które mają ciemne rogi, a jasne centrum - różnica może być widoczna, a może jej wcale nie zauważymy ze względu na akomodację naszych oczu.

Teraz uwaga - gdzie LR nie dokona takich korekt... mianowicie w tych profilach, które nei obsługują RAWów tylko jpgi; nie jest ich dużo, ale bywają i takie. Czemu? Bo wczytując RAWa LR ma pewność, że wczytało całą klatkę, więć może rozjaśnić jej, całej klatki obrzeża. A jak LR wczyta jpga, nie ma oewności, czy to cała klatka, czy może jej górna prawa ćwiartka, a może dolna lewa - więć nie będzie wiadomo które rogi ewentualnie rozjaśnić.

I co zuchy, jasne?

Acha, oczywiście stopień korekcji winietowania można regulować, a jeśli ktoś lubi winiety, jakie obiektyw robi samodzielnie, może z tej korekty całkiem zrezygnować.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

czyli z tego co piszecie to jest prawidłowe zachowanie ? :

tak wygląda bez użycia profilu

a tak z użyciem profilu

jest to pełny kadr
    dlaczego zatem przy innych zdjęciach profil zachowuje się poprawnie i nie rozjaśnia rogów ? to mnie zastanawia
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 09-08-2015 o 15:34
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013

Domyślnie

Zachowanie jest prawidłowe, tylko złe zdjęcie zrobiłeś!

A poważniej - no cóż, ktoś się nie popisał: profil, czy może wajcha od korekcji winiety, a może to jest plik, któremu body już coś skorygowało, a teraz LR koryguje ponownie, bo o tej poprzedniej nic nie wie i te dwie poprawki się nakładają... W każdym razie po to masz oczy, żeby móc to poprawić, a może zrobić sobie własny preset z poprawką... Ja na przykład ze zdziwieniem kiedyś odkryłem, że korekcja dystorsji w firmowym profilu przesadza, i robi mi z pofalowanego horyzontu falę, tylko w drugą stronę - więc na stałe zapisałem sobie poprawkę (korekta nie na 100% tylko na 93) i mam spokój.

I podobnie - też działanie jako takie było dobre, tylko profil do d.py w tym jednym aspekcie.

Jeśli chcesz, to powieś ze 3, może 4 klatki z tego miejsca, to wciągnę je do swojego LRa i zobaczę, czy dzieje się podobnie na wszystkich klatkach.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

dzięki 2pompony za wyjaśnienie. (pozostałym też dzięki)
    Też mi coś nie pasowało bo inne zdjęcia są ok i tak na 1300 zdjęć to może z 30-40 takich przypadków z tą winietą się trafia

tak się zastanawiałem właśnie czy coś się nie nakłada z ustawieniami w boby bo tam też niby jest jakaś tam korekta.

Na szybko to wydaje mi się że ma to ścisły związek z tym na jakiej ogniskowej się to dzieje i chyba częściej na max ogniskowych, ale to jeszcze przykapuję w dalszych działaniach

teraz przynajmniej będę bardziej krytycznie podchodził to profilowania
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 09-08-2015 o 16:09
    Grecja2013

Domyślnie

LR ignoruje tego typu ustawienia body także nawet jak w body jest ustawione poprawianie winietki to w LR nie będzie to widoczne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miroko Zobacz posta
    LR ignoruje tego typu ustawienia body także nawet jak w body jest ustawione poprawianie winietki to w LR nie będzie to widoczne
    Nie wszystko to są ustawienia dla JPEG. Część to opcje obróbki także RAWów, więc nie mogą być ignorowane.

Winieta albo dystorsja (nie pamiętam, które, ale oba wpłyną na późniejsze usuwanie winiety w LR) właśnie należą do opcji, które wpływają na RAWy.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 09-08-2015 o 17:19
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 84 z 110 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów