Close

Strona 282 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1822322722802812822832842923323827821282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 811 do 2 820 z 19131

Domyślnie

Troche boli mnie głowa po przeczytaniu tego, targają toba wątpliwości. Widze tutaj błąd jaki popełniają początkujący weganie/wegetarianie zastpujący majonez np sojonezą (?) . Nie trzeba zastępować czegoś czymś podobnym i dokładnie analizować co jest lepsze o 5% w jakimśtam parametrze ani też pokrywać całego zakresu ogniskowych zumami (miałem dawno temu taki zestaw made by Lolympus).

Jako redukcjonista proponuje ograniczyć się do 2 obiektywów/ogniskowych bez których nie możesz funkcjonować fotograficznie, dobrac trzeci na sytuacje extremalne, reszte sprzedać, zakopać lub oddać do "Armii Zbawienia".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    A ja tak ni z gruchy, ni z pietruchy. Taka luźna uwaga. Właśnie obejrzałem fotki z A7R2 na wiadomym portalu.
    No i konsternacja. Bo ludziska chwalą szczegółowość i ostrość, a przykłady cienkie. Miałem w łapkach Sigmę Quattro, która produkuje obrazki o podobnej z grubsza rozdzielczości i bardzo podobnej wadze jpegów, czyli około 25-30 MB. Pomimo, że matryca jest mniejsza, daje ze dwa razy bardziej szczegółowy i ostry obrazek, nie mówiąc o kolorach. A przecież do A7R2 podpięty był 55/1.8. O co tu chodzi? Czy to tylko kwestia Bayera?
    No właśnie - dokładnie to powstrzymuje mnie przez zakupem A7II oglądam, oglądam i mam wrażenie, że obrazki są płaskie, kolory skóry ludzi jakieś takie nienaturalne - szkoda bo możliwość korzystania ze szklarni różnych producentów jest genialna !

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Mozliwości podpinania plesniaków sa imponujące. Polecam adaptery formy FOTGA (chinskie). Kupiłem kilka sztuk, róznych firm .. i FOTGA bardzo pozytywnie wyróznia się jakością.

ostatnie nabytki: Canon FD 50/1.4 i Zeiss Sonnar 180/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie wiem czy 20 mpix jest zbliżone do 42 mpix...
    Tak. Myślę, że 39 Mpix jest zbliżone do 42 Mpix.

"Also, since it captures color vertically, there is no need for color filters or a low-pass filter, further increasing image quality for an equivalent resolution of about 39MP."
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_camera.html

I taką rozdzielczość po prostu widać na zdjęciach. Zresztą, jak wspomniałem, waga plików jest bardzo podobna. Ale tu nie chodzi o Sigmę. Tylko znając wcześniej jej obrazek, po A7R2 spodziewałem się czegoś znacznie więcej.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Myślałem podobnie ze obrazek z Sony jest płaski ale gdy już przywykłem i nauczyłem się to nie chce nic innego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Wojtek, a co zrobiłeś z Adalbertem?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Ja w ogóle nie byłem na poczatku zadowolony z JPG z puszki - jest tam cały dział w menu "strefa twórcza", w którym można sobie poustawiać jego kolorystykę, nasycenie, kontrast, ostrość, wygładzanie skóry ... później dobrać do tego poziom DRO (wyciaganie z cieni). Ponieważ używam RAW, to mnie to nie bardzo interesowało. Jak zacząłem jednak w tym grzebać i ustawiać pod siebie to coraz bardziej podobają mi się JPGi z puszki. Jeszcze jakiś czas i może znajdę swoje perfeksyjne ustawienia.

Macie jakies swoje "ulubione" ustawienia wpływające na JPG?

Obecnie mam:
    VIVID +1 -1 0 [czyli - saturacja: -1, kontrast: +1, wyostrzanie: 0 (zero wg. sony ) ]
    DRO: zazwyczaj AUTO, ale zaczyna mi się podobać +5
    Redukcja szumów wysokiego ISO: NORMAL
    Efekt głagdkiej skóry: ? (nietestowany)

Domyślnie

JPG krzywo z puszki:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Ale tu nie chodzi o Sigmę. Tylko znając wcześniej jej obrazek, po A7R2 spodziewałem się czegoś znacznie więcej.
    Zdajesz sobie sprawę, że na optyczne robią zdjęcia ZAWSZE z wyostrzaniem w aparacie ustawionym na minimum ??
    Przez to wyglądają na ogół kiepsko.
    Sigma ma zupełnie inną matrycę, dzięki temu zdjęcia dużo lepiej wyglądają jak się je ogląda w 100%.
    No i Sigma ma chyba relatywnie spore wyostrzanie sądząc po tych zdjęciach co widziałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Zdajesz sobie sprawę, że na optyczne robią zdjęcia ZAWSZE z wyostrzaniem w aparacie ustawionym na minimum ?? Przez to wyglądają na ogół kiepsko.
    Prawda.

Sigma ma zupełnie inną matrycę, dzięki temu zdjęcia dużo lepiej wyglądają jak się je ogląda w 100%.
    Święta prawda.

No i Sigma ma chyba relatywnie spore wyostrzanie sądząc po tych zdjęciach co widziałem.
    G..wno prawda.

Strona 282 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1822322722802812822832842923323827821282 ... OstatniOstatni