Close

Strona 332 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2322823223303313323333343423824328321332 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 311 do 3 320 z 19131

Domyślnie

Możesz bez obaw.
    Problemem jest dźwignia wokół bagnetu aparatu Nikona, która zazębia się o wycięcie w pierścieni przysłony szkła Ai. Pierścień przysłony szkieł pre Ai jest pozbawiony tych wycięć, ale przelotka jest pozbawiona owej dźwigni, zatem faktycznie jest "all the same".
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

@zdyboo: dzięki!
    N -> L -> S

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Dziś odebrałem SEL28F20 + SEL075UWC, czyli popularna FE 28/2.0 i konwerter szerokokątny x0,75 dedykowany do tego szkła (robi z niego FE 21/2.8 ). Po założeniu konwertera, aparat jestt ego świadomy, a dane o ogniskowej i świetle są wpisywane w exif - brawo!
    Pierwsze wrażenia: FE28 ma szybki AF z A7, jest mega kontrastowa, ma ładny bokeh ... i jest ostro od F2.0 - bardzo przyjemne szkło - chyba przyspawa mi się do body. Konwerter powiększa zestaw dosyć znacząco, jest ciężkawy, ale jakościowo kontynuuje dobre cechy FE28 - szybko, kontrastowo, ostro. Jak się trochę oswoję z tym szkłem to będę podrzucał jakieś zdjęcia - ale już mogę napisać, że jeśli ktoś jest zadowolony z FE28, to polubi UWC.

Najlepsze jest to, że nosząc tak mały konwerter i FE28 mam świetny zestaw dwóch szkieł .. przy czym po założeniu UWC nie musze szukać miejsca w torbie dla FE28.

Zrobiłem kilka zdjęć, jak te graty wyglądają w praktyce - zestawiłem to z kitem, który jest dobrze znany i ze szkłem, które może być konkurencją dla FE28+UWC, czyli MIR 20mm/f3.5

Domyślnie

Bardzo ładnie się to prezentuje a to o czym wspomniałeś jest sporą zaletą że nie trzeba się zastanawiać co z 28 bo nie trzeba jej ściągać a i z konwerterem robi się 2.8. Ciekaw jestem efektów tego tandemu oraz jak będzie się sprawdzać fiszka, myślisz o niej? W jakiej cenie kupiłeś konwerter?
    A mam jeszcze jedno pytanko bo z tego co ktoś mówił la-ea4 nie działa z TC ale czy nie działa tylko z oryginalnym czy z każdym? Podpinał ktoś kiedyś jakiś TC nie oryginalny np kenko czy coś innego?
    Ostatnio edytowane przez ciszy ; 08-09-2015 o 18:09

Domyślnie

Jak znajdziesz chwilę to pokaż proszę zdjęć parę z i bz konwertera może tego samego obiektu, żeby porównać można delikatnie było.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Bardzo ładnie się to prezentuje a to o czym wspomniałeś jest sporą zaletą że nie trzeba się zastanawiać co z 28 bo nie trzeba jej ściągać a i z konwerterem robi się 2.8. Ciekaw jestem efektów tego tandemu oraz jak będzie się sprawdzać fiszka, myślisz o niej? W jakiej cenie kupiłeś konwerter?
    O rybie nie myślałem, bo miałem kiedyś SY 8mm na APS-C i o ile zabawa mi się podobała, to używałem tego szkła tak okazjonalnie, że szkoda mi na takie zabawy pieniędzy. Ograniczam sprzet do minimum i nawet po zakupie FE28, mam do siebie pretensje, że kupiłem KITa - nie sądzę, żebym go używał, bo jestem przyzwyczajony do stałek.

Konwertera nie kupowałem osobno - jak widzisz na pudełku był to zestaw FE28 + UWC - kosztuje to ok 2,5kpln.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Jak znajdziesz chwilę to pokaż proszę zdjęć parę z i bz konwertera może tego samego obiektu, żeby porównać można delikatnie było.
    Jasne, postaram się zrobić w ogóle jakieś porównanie FE28, FE21 i tego MIRa-20, bo będę go musiał niedługo oddać. Dziś odebrałem to szkło, więc nie było czasu na sensowne zdjęcia i nie mam się nawet czym pochwalić.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeszcze dopiszę dlaczego zdecydowałem się na taki zestaw:
    - Na początku byłem zdecydowany na Samyanga 14/2.8 jako szeroki kąt, ale ikit swoimi postami obrzydził mi tą wielką armatę To szkło jest zdecydowanie za duże i za cięzkie do A7 - nie po to kupowałem małe A7, żeby biegać z kilogramem szkła. Niektórych obiektywów nie powinno się podpinać pod A7 (chociaż mam Zeissa 180/2.8 )

- Naturalnym wyborem stał się Voightlander 15 ... tylko że kosztuje już sporo .. trzeba dokupić przejściówkę i ciągle nie ma AF (wiem, przy tej ogniskowej to mały problem, ale jednak). Poza tym szkła zacne i świetnie pasuje do małego body.

- Ponieważ chciałem kupić Zeissa 35 (troche za ciemne, chciałbym F2.0 ... i dodajmy do tego sporą cenę) to zacząłem patrzeć w stronę FE28. Dodatkowo używałem przez jakiś czas tego Mira 20/3.5 i stwierdziłem, że te 20mm to jest już na tyle szeroko, że trafia w moje potrzeby.

- Upiekłem dwie pieczenie na jedym ogniu: szeroki kąt + świetka jasna stałka w cenie Voitka LUB w cenie Zeissa. Oczywiście są to trochę inne ogniskowe - 21 kontra 15 (to mnie bardzoej boli, ale od czego są panoramy w LR6) i 28 kontra 35 (tutaj nie żałuję, bo wydaje mi sie że zeiss słabo wypada przy FE28 pod każdym względem)

Domyślnie

Hmm.. Tym porównaniem 28/2 do 35/2.8 mówiąc że zeiss jest słaby, mocno mnie zaskoczyłeś.

Do teraz planowałem zakupić Woitka i 35/2.8
    Teraz zaczynam się zastanawiać, czy 28 i UWA nie było by lepsze.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ReverseEsper Zobacz posta
    Hmm.. Tym porównaniem 28/2 do 35/2.8 mówiąc że zeiss jest słaby, mocno mnie zaskoczyłeś.
    To nie o to chodzi, że zeiss 35 jest słaby - to świetne szkło. Jednak moim zdaniem nie tak dobre jak FE28. Jest za ciemne i za drogie jak na tego typu stałkę - moim zdaniem zeiss nie dał rady.

Domyślnie

Jak dla mnie pomiędzy 35mm a 28 nie ma jakiejś wielkiej różnicy poza tym 28mm można scropować do 35 na odwrót już nie poza tym mamy światło f2 a nie 2.8 i przy obecnej różnicy cen jak dla mnie wybór jest oczywisty dodatkowo do 28 można przypiąć kowertery a więc jak dla mnie 35 nie ma kompletnie sensu...

Domyślnie

Po prostu moim ulubionym szkłem pod A6000 jest Zeiss 24 1.8 ( I tuż za nim Touit 32 1.8 )
    Po przesiadce na A7s, odpowiednikiem tego pierwszego byłby właśnie 35 2.8 ( A potem 55 1.8 jako odpowiednik Touita)

Teraz muszę się mocno zastanowić ( I pewnie znaleźć kogoś cierpliwego w Wawie, żebym mógł sobie porównać)

Strona 332 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2322823223303313323333343423824328321332 ... OstatniOstatni