Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Domyślnie

czytam i sobie myślę przecież nikt nikogo nie zmusza do używania konkretnie c1, lr, dxo czy jeszcze czegoś innego, każdy kto używa mniej lub bardziej intensywnie tego typu program zwykle go testuje i wyrabia sobie jakąś opinię na temat jego pracy, interfejsu, wydajności i efektów możliwych (lub niemożliwych) do uzyskania, ograniczeniach - a niektóre maja spore nawet w tak trywialnych tematach jak ustawianie balansu bieli - ja tak zrobiłem - używam c1 - warto poświęcić chwilę i przekonać się samemu.
    w takich wątkach pada z zwykle słowo klucz - kolory - mnie zwykle podoba się kolorystyka jotpegów produkowanych przez mój korpus (używam canona), zawsze sobie taki jotpeg mogę wyprodukować dpp - taki soft canona, interfejs wersji 4 wychodzi właśnie z fazy wczesnego średniowiecza (ale to nadal średniowiecze), lub korpusem z rawa, żaden z wymienionych wyżej programów nie daje "na dzień dobry" kolorów podobnych do jotpegów prosto z puszki, zawsze trzeba mniejszej lub większej walki żeby coś podobnego uzyskać, a czasami o dziwo nie daje się tego zrobić - znaczy może się daje ale jakoś nikomu się to nie udaje (tym softem którego nazwy nie będę wymieniał, ale wszyscy wiedzą o który chodzi ) - czy moja praca z odrawiaczem polega na uzyskiwaniu kolorów zgodnych z jotpegiem z puszki? nie, ale nie widzę powodu żeby tracić czas na walkę z dziwaczną kalibracją kolorów całkowicie nieprzystającą do przyjemnej kolorystyki uzyskiwanej wprost z korpusu.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Brawo!

Gratuluję wiary w obiektywizm gościa, który więcej niż połowę filmu poświęconego niby na porównanie programów graficznych przeznaczył na instrukcję obsługi C1, a potem już bez żenady na przemowę jak kupić C1 i naukę gdzie wpisać kod promocyjny na ich stronie, co kilkukrotnie podkreślał.

Powtórzę - brawo, jestem pod wrażeniem, jakby to powiedzieć żeby nikogo nie urazić - monumentalnej i dziewczęco nieskazitelnej wiary w bezstronność i neutralność tego sprzedawcy. Więcej pytań nie mam.
    "Jakby powiedzieć, żeby nikogo nie urazić" - wystarczyło nie pisać "jakby powiedzieć, żeby nikogo nie urazić", "brawo", "gratulacje", "nie mam więcej pytań" (czyt. "phi") i tych farmazonów o "dziewczęco nieskazitelnej wierze". Po co się tak emocjonujesz?
    Na film natrafiłam przy okazji szukania informacji na temat tego softu, uznałam za interesującą ciekawostkę. Nie napisałam, że przyjęłam go jako stuprocentowy pewnik. Zasadniczo podobną informację znalazłam w paru innych materiałach, wydaje mi się, że także na fotoblogii, choć mogę się mylić. Wolałam przekonać się sama, bo zainstalowanie 30 dniowego triala nic nie kosztuje (nie wiem, po co od razu zakładać, że musiałam się przez łatwowierność naciąć na jakiś kod promocyjny). Wolałam przekonać się o tym na własnej skórze i również uważam, że C1P produkuje przyjemniejsze efekty końcowe niż ACR, którego używałam wcześniej. No ale jak napisał kolega wyżej - niech każdy używa, czego mu najwygodniej używać i co pomaga mu osiągać efekty, na jakie liczy.

Dlatego radzę założycielowi wątku, żeby po prostu wyciągnął solidne wnioski z używania tego softu i podjął decyzję bazując na własnych odczuciach, bo jak widać - zdania są podzielone, nikt jednoznacznie nie powie, co jest najlepsze, bo każdy ma inny zestaw potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez rybuuu ; 24-07-2015 o 08:18
    amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rybuuu Zobacz posta
    "Jakby powiedzieć, żeby nikogo nie urazić" - wystarczyło nie pisać "jakby powiedzieć, żeby nikogo nie urazić", "brawo", "gratulacje", "nie mam więcej pytań" (czyt. "phi") i tych farmazonów o "dziewczęco nieskazitelnej wierze". Po co się tak emocjonujesz?
    On już tak ma. Bardzo "specyficzno-drażniąco-ja się nie chwalę, ale wiem najlepiej" odpowiedzi.

Dlatego radzę założycielowi wątku, żeby po prostu wyciągnął solidne wnioski z używania tego softu i podjął decyzję bazując na własnych odczuciach, bo jak widać - zdania są podzielone, nikt jednoznacznie nie powie, co jest najlepsze, bo każdy ma inny zestaw potrzeb.
    Po cichu liczyłem na jakieś ciekawe wnioski i rzetelną rozmowę, ale znowu pojawił się 2pompony i zaczął mieszać (mimo tego, że prosiłem wyznawców innego softu o powstrzymanie się ;]). Odnośnie 30dniowego triala to ja się po prostu obawiam, że nie wystarczy mi czasu na porządne poużywanie. Bo próbowałem już C1P w wersji, zdaje się, siódmej, ale nie rozpracowałem go do końca po czym siłą rzeczy wrócilem do ACR+PS.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

@adrian
    Jeśli chcesz opini praktyka o C1 proponuję zapytać użytkownika "stig".
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paveu Zobacz posta
    @adrian
    Jeśli chcesz opini praktyka o C1 proponuję zapytać użytkownika "stig".
    stig pewnie widział ten wątek, więc pewnie napisze coś od siebie jak będzie miał ochotę

Domyślnie

Widzisz Rybuu, nie masz racji - ja się nie emocjonuję. Poważnie.

Mnie ogarnie niebotyczne zdumienie na samą myśl, że ktoś marketingowy film sprzedawcy daje jako przykład na porównywanie czegokolwiek. Ująłem to zdziwienie zresztą delikatnie, jak może zauważyłaś. A potem tak to właśnie bywa - człowiek palnie jakąś głupotę, a jak mu ją wytkną, to się burzy i wymyśla, ze wytykający się emocjonuje; nie jesteś w tym ani pierwsza, ani niestety nie ostatnia.

Jak chcesz pomóc, to się wysil. Znajdź film poważniej traktujący o sprawie, nie wątpię, że się da taki znaleźć. Nie dawaj linka, gdzie na 5 minut filmu porównanie trwa 1 minutę i w dodatku ogranicza się do jednego zdjęcia. Znajdź coś, co przynajmniej będzie przypominać jakiś test.

@adrian - mam dla ciebie świetną wiadomość: możesz dać mnie do ignorowanych, radzę skorzystać. Odzyskasz spokój którego nikt ci już nei zburzy.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    @adrian - mam dla ciebie świetną wiadomość: możesz dać mnie do ignorowanych, radzę skorzystać. Odzyskasz spokój którego nikt ci już nei zburzy.
    Wiem co mogę.

Domyślnie

A mnie ogarnia niebotyczne zdumienie, że są jeszcze na tej planecie ludzie utwierdzeni w przekonaniu, że skoro nie używają mocnych słów i pod nickiem mają ilość postów w okolicach 2k, to mają prawo użyć pretensjonalnego tonu. To, co Ty nazywasz delikatną sugestią, w moim (i nie tylko) odczuciu brzmi jak traktowanie ludzi z góry. Nie chodzi o to, co chciałeś napisać - nie twierdzę, że wspięłam się na wyżyny pomocy w tym poście, ale chodzi o to w jaki sposób zwracasz się do innych, zarzucając infantylność i stawiając się w pozycji alfy i omegi, rzucając sugestie w trybie rozkazującym ("Wysil się", "Znajdź coś"... serio?). Po prostu proszę, żebyś darował sobie tego typu odzywki, bo kontrargumenty można podawać w inny sposób, np. po prostu mówiąc, co jest nie tak, bez ozdobników w postaci zrównywania kogoś z poziomem podłogi, albo podrzucając link do czegoś lepszego.

Mam nadzieję, że będziesz mógł spać spokojnie, po tym, w jak ogromny szok wprawiłam Cię moim forumowym faux pas.

Domyślnie

("Wysil się", "Znajdź coś"... serio?)
    Serio. Forum na tym tylko zyska, jeśli ludzie będą myśleli co piszą. Jak się wysilą. Serio.

Przeczytaj sobie ten wątek, a zwłaszcza odpowiedź kolegi Ecml na krytykę, która była identyczna jak skierowana do Ciebie - żeby się wysilił następnym razem. Może dostrzeżesz jakąś różnicę w reakcji jego i swojej.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Kolekcjonujesz linki z postami z reakcjami na Twoją krytykę? W sumie... każdego jara co innego - jednym przeszkadza reakcja, innym brak słowa "proszę".
    Nie zrozumiemy się, szkoda. Pozostaje życzyć miłego, słonecznego dnia.

@Adrian - najrzetelniejszym testem softfu chyba po prostu będzie, jeżeli spróbujesz potraktować tego samego rawa dwoma innymi narzędziami tak, aby osiągnąć ten sam efekt, i sam zdecydujesz, którym zrobiłeś to najszybciej, najergonomiczniej i z najmniejszą szkodą dla jakości obrazka (jakkolwiek rozumianą przez Ciebie). W końcu nie chodzi o to, żeby używać, bo ktoś pro używa (nawiązując do pierwszego posta), ale żeby zbliżyć się do efektu, jakie chce się osiągnąć. Btw - dlaczego obawiasz się, że 30 dni to za mało?

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów