Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Domyślnie

Pisałem już to w wątku nexowym, ale może tu jakiś dr House się trafi:

Po upgradzie Capture One do z wersji 8 do wersji 9 nie mogę przypisać plików raw (rozszerzenie *.arw) do programu Capture One 9, a konkretniej do pliku exe startującego ten program.

Wydaje się, że coś jest nie tak z programem, choć sam startuje z pliku exe. Jednak po kliknięciu PPR na rawa (albo jakikolwiek inny plik, np jpg), po odszukaniu programu ręcznie w oknie "otwórz za pomocą..." (czyli pliku exe w katalogu program files/phase one/captureone9 - tego samego który normalnie otwiera program) i kliknięciu go nie "wskakuje" on do okna "otwórz za pomocą...", tak jakby system go nie traktował jako plik startowy aplikacji. Oczywiście, plik ten odszukany w eksploratorze startuje program i można pliki rawowe arw otworzyć w Capture One 9 ale nie jest to tak wygodne jak kliknięcie w konkretny plik rawa (jak robiłem to do tej pory). Pliki rawowe arw da się poprzez okno "otwórz za pomocą..." przypisać do każdego innego programu (worda, notatnika, acrobat ridera itp.) Próbują się w nim otworzyć, ale oczywiście format pliku jest nieodpowiedni do typu pliku, ale jednak się próbują w nich otworzyć. A w capture one 9 nie, bo się nie da przypisać Reboot systemu czy odinstalowanie i ponowna instalacja C1, w tym "jako administrator", nie pomaga. Przeskanowanie w poszukiwaniu wirusów też, antywirus ani ComboFix nic nie znajdują. Nie da się też tego zrobić przez "Panelsterowania/programy domyślne/ skojarz typ pliku z programem - system widzi capturowego exe'ka, ale po kliknięciu go nic się nie dzieje. Albo jakiś konflikt z moim systemem (Win 7 64bit) albo co... Jaby ktoś coś, jakiś magik miał pomysł, będę wdzięczny za cynk, najlepiej na PM by nie zaśmiecać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Pisałem już to w wątku nexowym, ale może tu jakiś dr House się trafi:

Po upgradzie Capture One do z wersji 8 do wersji 9 nie mogę przypisać plików raw (rozszerzenie *.arw) do programu Capture One 9, a konkretniej do pliku exe startującego ten program.

Wydaje się, że coś jest nie tak z programem, choć sam startuje z pliku exe. Jednak po kliknięciu PPR na rawa (albo jakikolwiek inny plik, np jpg), po odszukaniu programu ręcznie w oknie "otwórz za pomocą..." (czyli pliku exe w katalogu program files/phase one/captureone9 - tego samego który normalnie otwiera program) i kliknięciu go nie "wskakuje" on do okna "otwórz za pomocą...", tak jakby system go nie traktował jako plik startowy aplikacji. Oczywiście, plik ten odszukany w eksploratorze startuje program i można pliki rawowe arw otworzyć w Capture One 9 ale nie jest to tak wygodne jak kliknięcie w konkretny plik rawa (jak robiłem to do tej pory). Pliki rawowe arw da się poprzez okno "otwórz za pomocą..." przypisać do każdego innego programu (worda, notatnika, acrobat ridera itp.) Próbują się w nim otworzyć, ale oczywiście format pliku jest nieodpowiedni do typu pliku, ale jednak się próbują w nich otworzyć. A w capture one 9 nie, bo się nie da przypisać Reboot systemu czy odinstalowanie i ponowna instalacja C1, w tym "jako administrator", nie pomaga. Przeskanowanie w poszukiwaniu wirusów też, antywirus ani ComboFix nic nie znajdują. Nie da się też tego zrobić przez "Panelsterowania/programy domyślne/ skojarz typ pliku z programem - system widzi capturowego exe'ka, ale po kliknięciu go nic się nie dzieje. Albo jakiś konflikt z moim systemem (Win 7 64bit) albo co... Jaby ktoś coś, jakiś magik miał pomysł, będę wdzięczny za cynk, najlepiej na PM by nie zaśmiecać.
    Problem rozwiązany, choć łatwo nie było. W końcu zadziałało po czyszczeniu rejestru CClinerem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    więc ja się wypowiem, bo zachwalałem C1 broniłem Go jak lew może nawet rywin
    i
    no właśnie, jakaś cholera mnie podkusiła na zainstalowanie LR CC
    i
    załamałem się.

po dwóch latach obcowania z C1 -przedtem korzystałem z LR 5.7
    uważam, że jednak LR lepszy.

może dużych różnic nie mam, ale w LR w dużo prostszy i szybszy sposób dochodzi się do efektu końcowego.

piszę to z bólem serca, bo polubiłem C1 poznałem go dość dogłębnie, ale na chwilę obecną LR/ 6 jest dla mnie lepszy niż C1/ 9
    ( nie fotografuję mody, więc nie wiem jak z dokładnymi odcieniami skóry )
    sypię łysy łeb popiłem i na kolanach wracam do Canossy.
    więc jak widać dyskusja co lepsze jest sztuką dla sztuki.
    to lepsze co komu lepiej pasuje.
    niestety zgadzam się...

Domyślnie

Szkoda, że cichy70 nie dostarczył rawa, żeby każdy mógł sam się przekonać
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Szkoda, że cichy70 nie dostarczył rawa, żeby każdy mógł sam się przekonać

no ale jak ? przecież każdy może spróbować na jakiś swoim rawie.
    co tu dostarczać ?

Domyślnie

Mam pytanie do korzystających z C1 na codzień; Martwi mnie podejście do obróbki wielu zdjęć jednocześnie. O ile przekopiowanie wszystkich ustawień z jednego na inne zdjęcia działa bezproblemowo, to skopiowanie pojedynczego ustawienia, np.: balansu bieli i próba "wkopiowania" go na inne zdjęcie/zdjęcia nie chce u mnie działać. Nie mam pojęcia dlaczego.
    Co robię: ustawiam balans bieli na jednym zdjęciu i klikam z optionem na te maleńkie, podwójne strzałeczki. One wtedy mrugną na pomarańczowo, wiem, że coś się wydarzyło (domyślnie: skopiowałem ustawienia). Teraz klikam i wybieram kolejne zdjęcie. Na palecie z balansem bieli klikam rzeczone strzałeczki przytrzymując Shift. Mrugają na pomarańczowo, ale nic się nie dzieje, balans pozostaje niezmieniony.
    Co robię źle? Bo rozumiem, że nie powinno być problemu z "wklejeniem" konkretnego ustawienia z jednego na drugie (lub na wiele kolejnych) zdjęcie, prawda?
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Zaznacz kilka zdjęć, wybierz jedno z zaznaczonych (powinno mieć bardziej białą, grubszą obwódke) kliknij te strzaleczki przy balansie bieli, powinno się pokazać okno kopiowania, wybierz apply. Skopiuje ustawienia z zaznaczonego zdjęcia do pozostałych.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    no ale jak ? przecież każdy może spróbować na jakiś swoim rawie.
    co tu dostarczać ?
    Swoje rawy wywołuje bez problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Zaznacz kilka zdjęć, wybierz jedno z zaznaczonych (powinno mieć bardziej białą, grubszą obwódke) kliknij te strzaleczki przy balansie bieli, powinno się pokazać okno kopiowania, wybierz apply. Skopiuje ustawienia z zaznaczonego zdjęcia do pozostałych.
    Dzięki! Działa, w końcu i u mnie działa. Zawsze kopiowałem z jednego zdjęcia, potem klikałem inne i próbowałem wklejać. Teraz załapałem filozofię: zdjęcie, z którego kopiuję edytowane parametry na inne zdjęcia, musi być zaznaczone i wybrane jako wiodące. (Most Selected, jak to nazywa Adobe.)
    Trochę bloguję.

Domyślnie

Mam pytanie, wybaczcie jeśli głupie.

Ostatnio trochę wydziwiałem, bo próbowałem przejść na C1 v. 9 ale w końcu wróciłem do C1 v.8. Po tych instalacjach - deinstalacjach jak zasysa mi rawa to strasznie on jest zamglony, wypłowiały, nieostry i małokontrastowy (niezależnie od obiektywu). Aparat to sony a6000. Mam co prawda podbite wartości w aparacie do produkcji jpga (ostrość, kontrast) ale chyba kiedyś tak nie było. Nie bardzo idzie mie też wyeliminować to na suwaczkach, zawsze podbijam kontrast i nasycenie ale mam dziwne wrażenie, że gdzieś(no właśnie, gdzie?)mam ustawione jakieś dziwne pre-ustawienia przy samym zasysaniu rawa (obraz pół sekundy jest ok i zmienia się na zamglony, wypłowiały. Jak widać, obsługę C1 znam sobie tak o, więc będę wdzięczny za pomoc

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów