Szukaj
No tak, wtedy jedna ramka np. boczna była by grubsza niż górna, stąd potrzeba ramkowania, wewnątrz zdjęcia.
Może macie jakiś programik, przez który mógłbym przepuścić .jpgi => w PS nie było by problemu.
Cudowałem w module PRINT, ale zdjęcia 6000x4000 zmniejesza na jakąś inną rozdziałkę, co mi nie pasuje, no i jeszcze nie jestem w stanie się pozbyć tej 'białej' kartki... ;/
"Nikon"
Nie rozumiem Twojego problemu z ramkami, ale jeśli idzie o zmianę wielkości w module PRINT, to nie zmieniłeś po prostu wielkości strony. Ustaw sobie jednostki na punkty, potem cell size na 6000 x 4000 i nie będziesz miał zmiany wielkości, tylko zdjęćie po princie do file wyjdzie Ci 6000 x 4000. Przed chwilą sprawdzałem.
A jak chcesz się pozbyć 'kartki', ustaw Custom File Dimensions w Print Job i będziesz miał tyle, ile sobie ustawisz. Przed chwilą ustawiłem sobie na 6000 x 4000 i też działa.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
@2pompony dzięki za info.
Hmm sprawdzę później. Ale jest jeszcze jeszcze jeden problem.
Mam LR sporo zdjęć z FX 6000 x 4000. Czasem niektóre crop-uje i mają one wtedy inną rozdziałkę (mniejszą) . Nie bardzo jest szansa, aby przy zapisywaniu ustawiać do każdego zdjęcia rozdziałkę. Da się zrobić coś al'a , aby nie podawać rozmiarów tylko aby samo się domyśliło, aby wziąć rozmiar zdjęcia i dodać samo border ?
Szczerze, to jestem załamany, że nie można dodać w module DEVELOPE tak prostej funkcji... ;/
"Nikon"
Myślę, że czegoś we własnym workflow do końca nie przemyślałeś, albo zapętliłeś się na jakimś maluteńkim szczególe i teraz usiłujesz z tego wybrnąć robiąc jakieś dziwne założenia - dlatego wychodzą Ci dziwne łamańce...
Dla przykładu - mówisz, że wysyłasz gdzieś zdjęcia w wielkości 6000 x 4000 - a teraz powiadasz, że część cropujesz, więc albo tego się pogodzić nie da (proporcje będą inne), albo trzeba będzie nadsamplować (np. jak skropujesz do dłuższego wymiaru powiedzmy na 5800, to żeby wysłać z tego zdjęćie ponownie na całe 6000, trzeba będzie interpolować). Inną wypowiedzią, której nie rozumiem jest to, że chcesz robić ramkę grubości 5 pixeli, ale martwisz się, że proporcje zdjęćia Ci się zmienią, jeśli dodasz je dookoła jednakowej grubości. No zmienią się, fakt, ale 5 pixeli na boku 6000 pixeli, to będzie zmiana rzędu włosa, lekko cieńszego i lekko grubszego...
Może po prostu powiedz co dokładnie chcesz osiągnąć, co ma być celem tych manipulacji - może Twój cel da się osiągnąć jakoś mniej pracochłonnie, lub może warto by było osiągnąć jakiś kompromis, który co prawda zaburzy założenia (np. zmienią się proporcje zdjęćia), ale będzie to zmiana rzędu dwa włosy czy podobna...
PS
Win 7, LR 5.4, Mogrify 2 działa.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 02-06-2015 o 16:16
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Heja.
Link do filmiku, który nagrałem: na 3 komputerach jest ten sam efekt... to nie może być przypadek.
http://project.vipower.pl/nikoniarze...-17-44-019.avi
@2pompony
Chciałem wywołać zdjęcia w formacie 15x21 do albumu z czarnymi kartkami. Potrzebuję zatem ramki na fotkach. Zdjęcia, crop-ując , cropuję utrzymując proporcję 4x6. Zatem proporcja zostaje, a zdjęcie zmienia swoją rozdzielczość.
5px to przykład po prostu dałem.
Więc nie wiem jak to zrobić. W mogrify outborder ramka robi się na zewnątrz, więc jak ustawię 50px to się robi 6100 x 4100, a to już jest duża różnica, a zapewne taką ramkę pasowało by zrobić.
Ratunkiem jest ramka wewnątrz zdjęcia, która nie zaburzy jego proporcji i zawsze będzie taka sama... bo 50px przy 6100 x 4100 będzie wyglądać inaczej niż przy niższej rozdzielczości (tej samej proporcji) -> jakbym użył tylko ramki zewnętrznej.
Pozdrawiam
"Nikon"
No, to już wiadomo, co chcesz osiągnąć - chcesz zmieścić prostokąt zdjęćia o proporcji kadru 6 x 4 = 1,5 w prostokącie papieru o proporcji 21 x 15 = 1,4 - czyli zupełnie innej. Można to zrobić na 3 sposoby:
1. tak, żeby zmieścić całą długość - ale wtedy będzie od góry/dołu pasek wolnej przestrzeni, bo wysokości jest za mało
2. tak, żeby zmieścić całą wysokość - ale wtedy z lewej/prawej zdjęćie będzie obcięte bo jego fragmenty wyjdą poza kartkę, bo długości jest za dużo
3. tak, żeby zmieścić i całą długość i całą wysokość - ale wtedy zdjęćie będzie musiało być naciągnięte w pionie, czyli każde koło stanie się elipsą, choć z drugiej strony każdy gruby który stoi, trochę schudnie (a jak będzie miał pecha i będzie leżał, to przytyje).
Innych możliwości w naszej czasoprzestrzeni nie ma.
Osobiście uważam, że po prostu kombinujesz za bardzo. Ja zrobiłbym to tak, jak mówisz:
1. ustawił papier na 21 x 15
2. wpakował na niego zdjęćie z opcją zoom to fit (czyli zdjęcie lekko wychodzi poza kadr, ale bardzo mało z każdego boku lewego/prawego)
3. ustawił ramkę koloru i szerokości jaką chcę (im szersza ramka, tym mniej zdjęcia będzie wychodziło poza kadr z każdej strony, można to zaobserwować empirycznie, suwając suwaczkiem grubości ramki).
Trzy bardzo proste kroki z module print. Jak zrobisz sobie z tego preseta, to juz w ogóle będzie bajka. Zdjęćie o długości boku w okolicach 5-6 tys pixeli ma bardzo dużą zwyżkę wielkości, więc kompletnei bym tym się nie martwił.
pozdrawiam bombelkowo
Na wydrukach się nie znam i kombinowałem jak się da. Myślałem że trzeba całe te 24 mpx wcisnąć bo inaczej spadnie jakość. A wrzucać to jako 300 dpi bo do wydrukòw chyba tak to się eksportuje.?
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 03-06-2015 o 04:08
"Nikon"
Dzieęki @2pompony za super wyjaśnienie. Jak Wstane to będę testował.
"Nikon"
Nie prościej wypytać w labie o dokładne wymiary odbitek, wklepać w LR, zrobić male jpegi i poprosić o druk z ramką? Robię tak od kilku lat i nigdy nie było problemu z rozmiarem czy jakością zdjęć.
Skontaktuj się z nami