Close

Strona 78 z 110 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    A tak w ogóle jak grubą dajecie ramkę białą do zdjęć, na ile pt? Bo nie wiem jaki jest standard.
    Standardowa ramka ma od 0,985 do 1,125. Przy ramce 2 - 2,5 można jeszcze nie zarobić punktów karnych, ponieważ prawo stanowi, ze takie ramki są tylko wykroczeniem, ale mandat się należy jaknajbardziej. Natomiast ramka powyżej 4 stanowi przestępstwo zagrożone karą grzywny lub pozbawienia wolności do lat czterech, lub łącznie, jeśli sąd tak uzna.

Występowanie z ramkami pozastandardowymi oprócz cech ewidentnego łamania prawa jest też wysoce niemoralne, sprzeczne z etosem, niepatriotyczne, a także może stanowić obrazę uczuć. Radzę o tym pomyśleć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

@OFF TOP
    . No i jest problem, bo ja dałem ramkę 3,5 mm, a patrząc na Twój opis to nie mieszczę się w żadnym z przedziałów

To jak, odpowie ktoś jaka jest mniej więcej standardowa ramka dla zdjęć 15x21 ?
    5mm mi się wydaje 'grubo'.

Odnośnie LR 5 i modułu Print, to śmiga to pięknie @2pompony i chyba przy tym sposobie zostanę bo mam już wymiar zdjęcia taki jaki trzeba i nie będą mi nic przycinać jakbym wysłał zdjęcie 4:3.

Pozdrawiam.
    "Nikon"

Domyślnie

@OFF TOP
    . No i jest problem, bo ja dałem ramkę 3,5 mm, a patrząc na Twój opis to nie mieszczę się w żadnym z przedziałów

Odnośnie LR 5 i modułu Print, to śmiga to pięknie @2pompony i chyba przy tym sposobie zostanę bo mam już wymiar zdjęcia taki jaki trzeba i nie będą mi nic przycinać jakbym wysłał zdjęcie 4:3.

Pozdrawiam.
    A powiesz mi jakie kadry się standardowo robi, aby moc wywołać zdjęcia 10x15 ...??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Pozwolimy sobie doradzić jedną rzecz - przygotowując zdjęcia do naświetlenia na maszynie LAB, lepiej nie oddawać plików z ramkami. Oczywiście pod warunkiem, że to ma być biała ramka. Maszyna ma minimalne spady i ramka może wyjść niesymetryczna (maszyna może "zebrać" z jednego boku kawałek ramki) . Lepiej przy zamawianiu odbitek poprosić o naświetlenie z ramką 4,5,10mm. Wtedy jest gwarancja, że ramka będzie równa, bo zostaje wydzielona ze zdjęcia przez sterownik maszyny LAB. Dodatkowo można zdecydować, czy ramka ma być symetryczna czy niesymetryczna. Załóżmy, że ma być ramka 10mm przy odbitce 15x23. Jeśli zachowamy cały kadr, to z proporcji boków wynika, że ramka nie będzie symetryczna. Natomiast jeśli każemy maszynie naświetlić ramkę symetryczną (z każdej strony zdjęcia ma być 10mm), to będzie musiała "zabrać" kawałek kadru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A powiesz mi jakie kadry się standardowo robi, aby moc wywołać zdjęcia 10x15 ...??
    Kadrować możesz jak chcesz, ja piszę o formacie zdjęć.

OFF TOP.
    Dzięki @jbrLAB

Ktoś może polecić jakieś drukarnie co robią ramki za free, ewentualnie tanio, Bo z tego co się orientowałem, dorobienie białej ramki to +100% ceny zdjęcia, więc przesada.
    "Nikon"

Domyślnie

+100% za ramkę przy odbitkach???

Domyślnie

Tak , + 100% :
    http://fotopakiety.pl/cennik-odbitek...ie-plik%C3%B3w

"DODATKOWY WYBÓR
    *PEŁEN PAPIER z białym paskiem
    możemy też wykonać zdjęcia z białymi paskami
    będą one wówczas pomniejszone i dodane białe paski po bokach
    lub od góry i dołu
    przy czym labolatorium
    ( doliczy do każdego zdjęcia 100% jego ceny )"
    "Nikon"

Domyślnie

W takim razie nie wszędzie się dopłaca za ramkę.

jbrLAB

Domyślnie

Widzisz, nikt Ci tego nei powie, bo to wiedza dostępna tylko wtajemniczonym. Na szczęscie masz mnie, ja się wiedzą, nawet dość hermetyczną dzielę.

Otóż jest prawo dotyczące ramek wewnętrznych, i brzmi ono tak: symetryczna ramka wewnętrzna nie może być grubsza niż połowa długości boku prostopadłego do niej.

Jak będziesz się tego trzymać, zmieścisz się w standardzie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    symetryczna ramka wewnętrzna nie może być grubsza niż połowa długości boku prostopadłego do niej.
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 78 z 110 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów