Te, Ahab, Ahaby się nie śmieją!
Bezczelnie (i to potrójnie) dam Pannę Fenię:
Szukaj
Te, Ahab, Ahaby się nie śmieją!
Bezczelnie (i to potrójnie) dam Pannę Fenię:
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Szukajcie twarzy ogrodnika...
Snoblesse oblige:
Kurcze, Pany, zaczynam rozumieć humor udzielający się w tym wątku właścicielom nexów. Dwa miesiące temu znajomi prosili o pomoc w wyborze aparatu i poleciłem im bezlusterkowca i od kolegi z tego forum kupiłem nex5 z 1650. Ostatnio rodzinka suszyła mi głowę aby i im pomóc, więc poszukiwania ciekawej używanej sztuki i ....... kupiony 8miesięczny nex 3n z 16-50. Cholercia, podobają mi się te zabawki do takiego zwykłego pstrykania....![]()
EDYTA/////////
Jaką uv kupić a szczególnie jakiej średnicy aby ochronić soczewkę? 40,5mm ? Lepiej niech dzieci opaciają filtr niż zniszczą obiektyw. ( Kupione słuchawki wytrzymały 1 dzień, więc wróg jest kreatywny)
Ostatnio edytowane przez sabur ; 07-05-2015 o 07:57
No możesz kupić innej wielkości filtr ale będziesz potrzebować dodatkowo adaptera aby go podpiąć oraz będziesz musiał dokupić większy dekielek aby się trzymał filtra. No i nie jestem pewien czy gorszy obraz da obiektyw z opalcowaną soczewką czy z filtrem uv (a raczej też opalcowanym bo filtr jest większy niż soczewka), moim zdaniem lepiej kupić dobrą szmatkę![]()
Też wolałbym aby kupili dobrą szmatkę ale znając zdolność do niszczenia najmłodszej w rodzinie, lepszym rozwiązaniem będzie jakiś filtr. Nawet nie chcę myśleć co może zrobić z soczewką...dodatkowo dochodzi praktyczność - po założeniu uv dekielek pójdzie do pudełka. A różnica w jakości zdjęć? Wiesz, oni chcieli kupić jakąś małpkę, więc nie odczują spadku z jakości![]()
Ja bym kupił linkę, przywiązał szkodnika za nogę do kaloryfera i aparat stawiał poza zasięgiem... Ale to ja, a ja się nie znam...![]()
Snoblesse oblige:
Właśnie się skończyłem zastanawiać dlaczego koty Ci tak ładnie pozują;p
Koty to stworzenia boskie, a dzieci to zwykłe szkodniki.![]()
Snoblesse oblige:
Szkoła falenicka głosi, że filtr UV pogarsza jakość obrazu, ja jednak jestem zwolennikiem szkoły otwockiej, która zaleca używanie filtrów UV do ochrony przedniej soczewki obiektywu. Dobry filtr UV nie pogarsza jakości aż tak bardzo, a na pewno mniej, niż porysowana przednia soczewka obiektywu. A do jakiegoś super jakościowego zdjęcia (np. ze źródłami światła w kadrze) filtr zawsze można odkręcić. W obiektywach typu naleśnik przednia soczewka w ogóle nie jest zagłębiona i jej wypalcowanie czy nawet porysowanie jest tylko kwestią czasu. Filtr taki, jak Hoya UV(C) HMC powinien wystarczyć. Wystrzegaj się natomiast tanich chińskich filtrów nieznanych marek, które miewają oznaczenie MC - przekonałem się, że to tylko napis.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami