Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 6065

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Nie byłbyś sobą gdybyś w niamalże każdym temacie, w którym zabieram głos, nie wyskoczył z... D90 i D5100. Jak długo jeszcze to będzie się ciągnęło?
    Tak długo jak Ty będziesz sobą i będziesz truł w tematach dotyczących D90 oraz nawracał wszystkich na D5100. Czyli pewnie dość długo A tak na serio to odkąd pamiętam zawsze jako główny atut D5100 w porównaniu do D90 stawiałeś znacznie lepszą jakość obrazka więc mocno mnie zdziwiła ostatnia Twoja wypowiedź i postanowiłem dopytać.

Co do przejścia z jednego DXa na drugiego DXa to prawda. Co najwyżej można podnieść sobie ego cyferkami na body.
    Tu nie chodzi o ego tylko o potrzeby. Widzę jakie zdjęcia robi Stark, wiedziałem że nie przyda mu się ani wysokie ISO (plener, "studio") ani mega-rozdzielczość do prezentowania prac na portalach, cropować też nie musi bo ma kontrolę nad tym co fotografuje, a mega AF nie jest niezbędny w portrecie. Przydać się może CLS i większy wizjer oraz wygoda ale to może się okazać za mało by poczuć satysfakcję z wymiany sprzętu. Z tego co czytam pociąga was płytka głębia ostrości więc wybór może być tylko jeden. Ewentualnie jakieś mega jasne szkło na przeczekanie i dozbieranie do FFa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Tak długo jak Ty będziesz sobą i będziesz truł w tematach dotyczących D90 oraz nawracał wszystkich na D5100. [...] A tak na serio to odkąd pamiętam zawsze jako główny atut D5100 w porównaniu do D90 stawiałeś znacznie lepszą jakość obrazka więc mocno mnie zdziwiła ostatnia Twoja wypowiedź i postanowiłem dopytać.
    Nikogo nie nawracam i jestem od tego daleki. To raczej Ty (i kilku Tobie podobnych) staracie się mi wmawiać przy każdej okazji, że lepiej ode mnie wiecie, jak np. leży mi (czy mojej żonie) w dłoniach D5100 i, że aparaty pokroju D90 są lepsze np. pod względem ergonomii, którą mylicie z funkcjonalnością. To tak w skrócie, żeby nie robić kolejnego OT.

Tu nie chodzi o ego tylko o potrzeby.
    Niestety ale w wielu przypadkach chodzi o łechtanie ego a nie o potrzeby. Każdy chce być przynajmniej "semi-pro" a mając puszki pokroju D3x00 czy D5x00 niestety jest się "amatorem".

Widzę jakie zdjęcia robi Stark, wiedziałem że nie przyda mu się ani wysokie ISO (plener, "studio") ani mega-rozdzielczość do prezentowania prac na portalach, cropować też nie musi bo ma kontrolę nad tym co fotografuje, a mega AF nie jest niezbędny w portrecie. Przydać się może CLS i większy wizjer oraz wygoda ale to może się okazać za mało by poczuć satysfakcję z wymiany sprzętu. Z tego co czytam pociąga was płytka głębia ostrości więc wybór może być tylko jeden. Ewentualnie jakieś mega jasne szkło na przeczekanie i dozbieranie do FFa.
    Również byłem zdziwiony, że Ned idzie w D7100. Choć z drugiej strony, kto nie chciałby mieć "najlepszego DX-a" na rynku zamiast jednego z "nieergonomicznych kastratów", którymi nie da się robić zdjęć?
    Nikon

Domyślnie

Rozważania idą wiec w kierunku obrazka.
    I dobrze. Bo cała reszta nie jest ważna...

Ps.
    Ned
    Bez FX nie bedziesz zadowolony z tego co widac.
    Sprzedaj co masz. Kup tani d700. Wystarczy w portrecie. Na pewno.
    A resztę kasy w szkło jakies. (180mm?)
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Nikogo nie nawracam i jestem od tego daleki. To raczej Ty (i kilku Tobie podobnych) staracie się mi wmawiać przy każdej okazji, że lepiej ode mnie wiecie, jak np. leży mi (czy mojej żonie) w dłoniach D5100 i, że aparaty pokroju D90 są lepsze np. pod względem ergonomii, którą mylicie z funkcjonalnością. To tak w skrócie, żeby nie robić kolejnego OT...
    Ja tylko zwracam Ci uwagę na to, jak niekonsekwentny jesteś w swoich osądach. Dla mnie jest to rażące i wprowadzające innych w błąd więc to podkreślam. O tym co leży w dłoni twojej żonie się nie wypowiadałem, o tym co leży Tobie sam napisałeś (cytaty z jeszcze świeżego wątku o D90):

"Po dzisiejszym dniu sam już nie wiem, czy brać D5100 czy D90. Ten pierwszy średnio leży w dłoni i sprawia wrażenie zabawki, drugi zaś... idealnie leży w dłoni i robi naprawdę wrażenie! I bądź tu mądry człowieku, co wybrać..."

"P.S. Znajdź jeszcze, jak się nudzisz, moją wypowiedź, że ciut lepiej mi leżał w dłoni D90. Tak, tak kiedyś napisałem. Jednakże wygrała matryca z D7000. I wcale nie żałuję tego wyboru. Dlaczego? Bo za dużo większą kasę miałbym gorsze zdjęcia a to był dla mnie priorytet."

W związku z tym proszę nie kłam, że piszę coś czego w rzeczywistości nie napisałem. Sam widocznie udzielasz tak wielu rad, że gubisz się w zeznaniach. W drugim cytacie masz dodatkowo potwierdzenie tego, że w jednym wątku piszesz o różnicach między matrycami DX(z resztą pisałeś to dziesiątki razy) a w tym, cytujesz Gonzo i przyznajesz mu rację, że w obrazku nie ma różnicy nawet między DX a FX. Co do tego kto myli pojęcia to niestety przytoczenie (chociaż w sumie tego nie zrobiłeś) jednej regułki z netu nie czyni z ciebie eksperta z dziedziny ergonomii, a o różnicy między pojęciami funkcjonalność i ergonomia radzę poczytać w dobrym słowniku. Raz już o tym pisałem i nie chce mi się powtarzać bo do Ciebie dociera tylko to co chcesz usłyszeć (zobaczyć). Pozdrawiam.

Domyślnie

@cz4rnuch, co do cytatów to fajnie byłoby gdybyś podał jeszcze daty i dokładny kontekst. Wtedy byłoby łatwiej się odnieść do nich i zobaczyć, czy kłamię czy nie. Poza tym Archibald (w poprzedniej dyskusji) wyjaśnił pewnemu moderatorowi (do cb to widać nie dotarło), który robił mi takie same jak ty wycieczki, jak należy czytać te wypowiedzi. Oczywiście mając na uwadze nie tylko ich datę ale i kontekst. Nie ukrywam, że często też patrzę, w przeciwieństwie do cb, np. oczami żony, która także używa mojego D5100. Stąd też moje wypowiedzi mogą być niekiedy źle odbierane.

P.S. Może te dwa cytaty wpisz sobie w stopkę skoro tak bardzo cię jarają.
    Nikon

Domyślnie

Nie jarają mnie tylko pokazują jak należy traktować Twoje wypowiedzi, czyli z przymrużeniem oka. Archibald sam się później zastanawiał jak rozumieć to co napisałeś. Mam za swoje bo jak zwykle nie odniosłeś się do tego co Ci zarzuciłem tylko zmieniasz temat. Co do dat to musisz sam poszukać, ale chyba ręce Ci się nie skurczyły od czasu gdy napisałeś jak to idealnie w Twojej ręce leżał D90 i jaką zabaweczką okazało się w bezpośrednim porównaniu D5100. A może pisałeś o ręce małżonki? Już sam nie wiem
    ...Może te dwa cytaty wpisz sobie w stopkę skoro tak bardzo cię jarają.
    Oczywiście tak zrobię jeśli takie jest Twoje życzenie, ale i ja mam do Ciebie małą prośbę. Może załóż żonie konto na Nikoniarzach, będzie wiadomo kto pisze
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 09-04-2015 o 15:42

Domyślnie

Nie jarają mnie tylko pokazują jak należy traktować Twoje wypowiedzi, czyli z przymrużeniem oka.
    Jak zawsze wywijasz się z odpowiedziami. Zestaw daty i kontekst a wszystko się wyjaśni. Reszty (m.in. z kontami) nie komentuję bo jest wyjątkowo płytka...

Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?) i próbował go ośmieszać w oczach innych? Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały (mając D90 - pozytywnie o D90, mając D7100 - negatywnie o D90). Podobnie jest w moim przypadku (patrz cytaty, które podałeś), o czym wspomniał Archibald...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 09-04-2015 o 17:24
    Nikon

Domyślnie

Jak zawsze wywijasz się z odpowiedziami. Zestaw daty i kontekst a wszystko się wyjaśni. Reszty (m.in. z kontami) nie komentuję bo jest wyjątkowo płytka...

Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?). Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały. Dokładnie jest w moim przypadku (patrz cytaty, które podałeś), o czym wspomniał Archibald...
    Andrzej, różnica jest taka, że ten ktoś używał D90 i używa D7100. Nie wiem co to za osoby, szczerze to nie czytałem takiego jechania byłych właścicieli po D90 jak po burej suce. Choć widzę, że znowu starasz się zmienić temat.

Ty za to odwrotnie
    Chodzi Ci zapewne o to zdanie Archibald6803: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...77#post3538477
    Gdybyś równocześnie miał okazję używać D90 i D5100 to faktycznie jest podstawa do tego, aby jakoś weryfikować pierwsze wrażenie.
    Wybrałeś D5100 bo żonie lepiej leżał, a Ciebie skusiła lepsza matryca - OK. Bardzo dobry wybór. Ważne, że jesteś zadowolony. Jednak po czasie nieużywania i braku kontaktu z D90 zaczął się on gorzej trzymać, natomiast używane przez Ciebie D5100 okazało się idealnie leżące w Twojej dłoni, mieszczą się nawet wszystkie Twoje palce - mimo iż nie masz małych dłoni - na gripie i żaden nie ucieka.

Napisałeś jeszcze, że jeśli chodzi o ergonomię to D7100 czy D610 nie porównywałbyś z D90 bo to różne światy. Natomiast D5100 dla Ciebie ma lepszą ergonomie niż D90.
    Widzisz, dla mnie to są same sprzeczności.

Na koniec ta wisienka
    w jednym wątku piszesz o różnicach między matrycami DX(z resztą pisałeś to dziesiątki razy) a w tym, cytujesz Gonzo i przyznajesz mu rację, że w obrazku nie ma różnicy nawet między DX a FX.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?) i próbował go ośmieszać w oczach innych? Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały (mając D90 - pozytywnie o D90, mając D7100 - negatywnie o D90).