Close

Strona 1357 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3578571257130713471355135613571358135913671407145718572357 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 13 561 do 13 570 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Moja uważać, że nie ma nic złego w dywagacjach o nowy aparat. Wielkie Ahaby mieć już swoje aparaty a moja jeszcze go nie mieć, więc chcieć kupić jak najlepsie. Moja nie być tak bardzo bum bum z fotografia ale przysłona migawka ogarniać, nie być nic złego że moja aparat nie chcieć zachlapać. Przecież moja nie będzie kupować bezczelny aparat jak za dwa miesiąc być szczelny? Moja wie, że gadać a nie zdjęcia wklejać to grzecha wielka ale stara się mało gadać, mało dywagować. Moja czekać.

Domyślnie

No tak słownik swoje zrobił, tak to jest jak człowiek z lenistwa nie przeczyta co napisał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    To powiedz dlaczego zawodowi fotografowie kupują jak najlepszy sprzęt?

Sprzęt jest ważny i nie powinien ograniczać jego użytkownika. Jeżeli to robi to czas na zmianę.
    Z nexa niestety nie osiągnę tego, co da mi pełna klatka przy zdjęciach krajobrazowych. Chyba, że będę 30 minut obrabiał zdjęcie - ale nie o to chodzi.

PS. Michał, mojej córce spodobał się Twój awatar.
    Sorki Neck, ale nie widzę związku między krajobrazem a formatem FF. Krajobraz to szerokie, dobre szkło i gęsta matryca z dużym zakresem tonalnym. Spokojnie do osiagnięcia na apsc.

Z pierwszym zdaniem tez bym polemizowal. Zawodowcy kupują bo na tym zarabiają, choć znam wielu, którzy o sprzęt martwią się najmniej. I nawet dobrze im idzie ten fach.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 28-02-2015 o 11:34
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Owszem, widziałem wiele świetnych zdjęć z puszek APS-C np Canon 50D, Nikon 7000, 7100, nawet z Canon 400-600. Jednak kiedy patrze na zdjęcia które są zrobione 5D to widzę to "coś" co mnie w tych zdjęciach przyciąga.

Być może wynika to z faktu, że większość foto zapaleńców krajobrazowych kupuje to na co ich maksymalnie stać. Ciekawy jestem efektów ich pracy z bezlustrem.

Polecam poniższy artykuł odnośnie zmiany sprzętu, wiele w nim prawdy.
    https://iso.500px.com/how-i-drastica...tle-decisions/
    Ostatnio edytowane przez neck ; 28-02-2015 o 11:46

Domyślnie

Gdzieś tu na forum wrzuciłem zagadkę z dwiema bliźniaczymi fotografiami. Obie wykonałem w tym samym czasie przedstawiające wiejskie skrzyżowanie z ławką, krzyżem, trawnikiem (szczegółów nie pamiętam). Jedna zrobiona Nikonem D 800, druga kompaktem Olympus XZ-2. Fotki nie do odróżnienia. Właściwie to większość (raczej na tzw. czuja) wskazywała tą z Olympusa jako wykonaną D 800. Zwątpiłem ... czy nie przesadzam ze sprzętem fotografując czysto hobbystycznie.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Krajobraz to szerokie, dobre szkło i gęsta matryca z dużym zakresem tonalnym.
    Sorry Stachu, ale to jest straszne sprymitywizowanie, prowadzące do ślepej uliczki gonienia za sprzętem... dla samego gonienia.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Popatrzyłem sobie na tabelki z DXO z ciekawości... A6000 daje w przybliżeniu DR, tonalR, i color sensitivity jak pełnoklatkowce sprzed ok. 7 lat - A900, D700, 5dm2 choć czym wyższe iso tym gorzej, tak do 400-800 jest ok ale potem pełnoklatkowce czasem zaczynają górować, a w niższych ISO góruje A6000. Natomiast przy A7 z tego samego okresu co a6000 nie ma takiej przepaści jak by się mogło wydawać, pełnoklatkowiec wyprzedza a6000 średnio o ok. 1ev (daje przy dwa razy wyższym ISO podobny rezultat).
    Czyli jak chcemy najlepszy rezultat (mając dobre szkła i umiejętności) to kupujemy nowoczesnego pełnoklatkowca, jak starczą nam możliwości sprzed 7 lat to 7letniego pełnoklatkowca lub nowoczesnego APSC.

Co jakiś czas przeglądam sobie najlepsze zdzisie na 500px (czyli w większości krajobrazy) i z ciekawości patrzę na aparaty i obiektywy, często powtarzają się tam 5dmk3 (chyba głównie przez popularność bo wg dxo nikony ff czy a7ki mają lepsze matryce) ale co jakiś czas zaskakuje mnie aparat szczególnie jak to np. jakieś stare soniaki apsc Najważniejsze to odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie + obróbka i znajomość sprzętu. Dokładnie jak podsumowują to w artykule.
    Natomiast pewien sprzęt pozwala na więcej. Chociażby przez uszczelnienia, czasem posiadanie wizjera co umożliwia zobaczenie sceny mimo ostrego światła, czy nieduży rozmiar aparatu w innych sytuacjach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Najważniejsze to odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie + obróbka i znajomość sprzętu. Dokładnie jak podsumowują to w artykule.
    Bo lepiej wydawać pieniądze na doświadczenia. Podróż do Indii z aparatem, który masz, lub warsztaty z ulubionym fotografem, prawdopodobnie dadzą Tobie więcej, niż nowy 5Dmk10 I prawdopodobnie będą tańsze.

Domyślnie

No ja się przekonałem że nawet za darmo można się obudzić przed świtem co dało więcej niż sprzęt (choć nie wiem czy by mi się chciało mając tylko kompakta, dobry sprzęt trochę zachęca do dobrego jego użycia ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Najważniejsze to odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie + obróbka i znajomość sprzętu. Dokładnie jak podsumowują to w artykule.
    Natomiast pewien sprzęt pozwala na więcej. Chociażby przez uszczelnienia, czasem posiadanie wizjera co umożliwia zobaczenie sceny mimo ostrego światła, czy nieduży rozmiar aparatu w innych sytuacjach.
    Nic dodać nic ująć.

Strona 1357 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3578571257130713471355135613571358135913671407145718572357 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów