Odczyń, by się nie okazało, że w złej godzinie te słowa pisałeś...
Swoją drogą, Ahabem jeszcze mnie nikt nie nazwał, więc na wszelki wypadek podziękować wypada, choć Fenka minę ma sfinksową...
Szukaj
Odczyń, by się nie okazało, że w złej godzinie te słowa pisałeś...
Swoją drogą, Ahabem jeszcze mnie nikt nie nazwał, więc na wszelki wypadek podziękować wypada, choć Fenka minę ma sfinksową...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
A ma tu ktoś jeszcze lens turbo i używa tego z szkłami FD? A może ktoś ma i nie używa? Fajne to czy dziś już nieużywalne?
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Czemu LT miałoby być nieużywalne? Ma swoje ograniczenia ale i swoje daje, zabawa fajna jak się nie ma FF![]()
Do mydlanej opery dorzucę swój kamyk - NEX-7, ISO500, 1/100s, F8.0, ogniskowa 55 mm na kicie 18-55... Ba! Ale czarnym!
Snoblesse oblige:
A ja tam jestem z mojego A5000 zadowolony. Do tego stopnia że sprzedałem D90 i całą szklarnię do niego. Nie będę się rozpisywał co do jakości szkieł, bo wszystko zostało już napisane. Oczywiście 16-50 odbiega jakością od Nikonowskiego 16-70 który miałem bez dwóch zdań. Ale fotografia to sztuka kompromisu, ja się na ten kompromis zgodziłem z pełną świadomością. Dla mnie ważna była jak najmniejsza waga i dobra dynamika matrycy i użyteczne ISO 3200. Do tego chciałem mieć możliwość podpięcia czasem różnych szkieł. Oczywiście tak jak każdy szukałem w swoim przedziale cenowym. Każdy ma przecież inny, tak samo jak i inne wymagania. A czy z 16-50 jestem zadowolony? Jestem, wiem jakie ma wady i ograniczenia i staram się je omijać. W żaden sposób nie przeszkadza mi on w robieniu zdjęć. W sieci można znaleźć zarówno dobre jak i złe zdjęcia z tego obiektywu, tak samo jak i z 55-210. Niestety, ale dzisiaj do szkieł trzeba mieć też szczęście bo rozrzut jakościowy jest duży, tym bardziej w niskim przedziale cenowym. Liczy się ilość wyprodukowanych sztuk w jak najkrótszym czasie a nie jakość.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
To żeby zakończyć mydlaną operę wrzucam zwykły pstryk z 16-50 zrobiony w październiku w ramach testów. A5000, 16mm., F8, 1/100s., ISO 100, kontrast i ostrość w aparacie ustawione na +1. Po zmniejszeniu nic nie wyostrzane.
I drugi - 18mm., F8, 1/60s., ISO 100. - też nie ruszane.
Nie wiem jak u Was ale mnie taka ostrość zadowala.
I mam srebrny egzemplarz tego obiektywu![]()
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Bo dogłębnej analizie rawów zdyboo oraz wielu, wielu zdjęć i z E20 i E16 stwierdzam, że przyczyną różnych opinii jest po prostu rozrzut jakościowy. Po prostu zdyboo trafił się na prawdę dobry egzemplarz, Z E16 bywało gorzej ale też się lepsze sztuki trafiały.
Najwyraźniej Tomek ma egzemplarz o bardzo głębokiej czerni.
Snoblesse oblige:
Skontaktuj się z nami