Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Zamiar - D3X

Domyślnie

Mam D3x, sprzedałem d800 i nikomu go nie polecam. Jakość obrazka jak najbardziej porównywalna (ja wolę z d3x). Jedyna wada d3x to brak wysokich czułości. Kupuj d810.
    Właśnie siadam na D750 i jestem bardzo ciekawy tej puszki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo1104 Zobacz posta
    ..ale dużo jest przeciw D800, a złego słowa na D3 ciężko znaleźć.
    ...
    Masz na mysli D3x? Bo D3 a D3x to totalnie rózne aparaty, do róznych zastosowań. Niech podobieństwo wyglądu cie nie myli.

D3x miało bardzo, bardzo, bardzo mało osób. Przez cenę.
    Ten aparat nie ma wysokiego ISO. Jesli wyjdziesz ze studia i będziesz chciał zrobić choć jeden slub to ....

24 Mpx to naprawdę spora ilość detalu. Dlatego nie wiem dlaczego nie poleca się tu aparatów z współczesnymi matrycami 24 Mpx, gdzie wysokie ISO jest rewelacyjne, a aparaty do studia nadają się właściwie równie dobrze jak D800. Aparaty to oczywiście D600/610 albo z lepszym AF - D750. I to był mój wybór gdyby chcieć częściej wychodzić ze studia i czasami robić repo.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wątek zatoczył koło. Autor pytał co kupić, ludzie jednogłośnie doradzili, autor się zdecydował. Teraz znów zaczyna się pomysł z D3x. Chłopie, jak masz parcie na "jednocyferkowca' dla samego posiadania to bierz i nie pytaj się. Bo on też będzie robił zdjęcia. Ludzie doradzili Ci co będzie lepsze a Ty dalej kręcisz.

Domyślnie

Dokładnie. Ja wtedy proponuję kupno D2x albo D1 dla satysfakcji i D750 do pracy te dwa body razem wyjdzie taniej niż D3x
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dobra... nie irytujcie się tak.

Spytałem tylko czy warto, bo wydawało mi się, że to mega okazja.
    A D800 to faktycznie lekki niewypał jeśli chodzi o niezawodność.
    Jest nawet taki slogan, że jeśli nie kupiłeś już spierniczonego, to i tak się rozkalibruje...

Ok. można zakończyć temat, bo widzę, że zbyt nerwowo się robi
    Ale przecież po to jest forum, by pytać, drążyć dowiadywać się, itd...

Dziękuję wszystkim za pomocne wypowiedzi, które rozjaśniły mi trochę pewne rzeczy.

Bez odbioru
    Ostatnio edytowane przez Pablo1104 ; 08-01-2015 o 21:58

Domyślnie

Dobra... nie irytujcie się tak. Ok. można zakończyć temat, bo widzę, że zbyt nerwowo się robi
    Nikt się chyba nie irytuje. Przynajmniej ja tego nie zauważam. A nerwowo nie jest tym bardziej.
    Ale przecież po to jest forum, by pytać, drążyć dowiadywać się, itd...
    Ale co Ty chcesz się jeszcze dowiadywać i drążyć skoro temat się wyczerpał? Wszystkie argumenty już padły więc jaki sens pisać w kółko? Masz już podane jasno za i przeciw więc jako dorosły facet powinieneś już bezproblemowo podjąć decyzję.

Domyślnie

D3X to fajny aparat. plusy- oszczędzasz na zakupie gripa, mniejszy rozmiar pliku- a pixelami się nie przejmuj- wysunę teorię że usuwając aberycję i interpolując do 40Mpx uzyskasz na D3X lepszą jakość niż na pliku raw z D800 z usuniętą aberycją- oczytani specjaliści udowodnią że tak nie jest, ale sprytni praktycy oszczędni w marnowaniu miejsca na dysku ją podzielą. Po drugie wygląd- jak chcesz fotografować za kasę to większy aparat robi lepsze wrażenie

To co jest dla mnie podejrzane to niski przebieg i że używany przez amatora. Za piękne by było prawdziwe bo w Polsce amatorzy raczej nie mają aparatów pro. A jak nie jest w Polsce to nie wydawaj tyle pieniędzy na coś czego nie możesz dotknąć. Z drugiej strony pro bardziej dbają o sprzęt niż amatorzy.
    Nie podałeś ceny. nie sugeruj się przebiegiem- szukaj czegoś z przebiegiem 30-40k w lepszej cenie.
    coolpix L29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NegLTD Zobacz posta
    a pixelami się nie przejmuj- wysunę teorię że usuwając aberycję i interpolując do 40Mpx uzyskasz na D3X lepszą jakość niż na pliku raw z D800 z usuniętą aberycją- oczytani specjaliści udowodnią że tak nie jest, ale sprytni praktycy oszczędni w marnowaniu miejsca na dysku ją podzielą.
    Możesz coś więcej napisać o tej teorii sprytnych praktyków? Nie jestem oczytanym specjalistą, chciałbym dowiedzieć się czegoś nowego.

Po drugie wygląd- jak chcesz fotografować za kasę to większy aparat robi lepsze wrażenie
    Zwykle puszki Dxxx z gripem są większe niż jednocyfrowce (przynajmniej z D700 i D3 tak było), także pudło.

Domyślnie

pixelami się nie przejmuj- wysunę teorię że usuwając aberycję i interpolując do 40Mpx uzyskasz na D3X lepszą jakość niż na pliku raw z D800 z usuniętą aberycją- oczytani specjaliści udowodnią że tak nie jest, ale sprytni praktycy oszczędni w marnowaniu miejsca na dysku ją podzielą.
    Coś nowego. Wszyscy sprytni praktycy mają D3x, a oczytani specjaliści mają D800.
    Gdzie można o tym poczytać i popatrzeć na jakieś sample?

jak chcesz fotografować za kasę to większy aparat robi lepsze wrażenie
    To najważniejsze.

pro bardziej dbają o sprzęt niż amatorzy.
    Znam wielu amatorów, którzy za ciężko zarobione pieniądze kupili wymarzony sprzęt i traktują go z wielkim szacunkiem, wręcz pedantycznie. Tak samo widziałem wielu pro, dla których to jest tylko narzędzie pracy bez większych emocji.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Zwykle puszki Dxxx z gripem są większe niż jednocyfrowce (przynajmniej z D700 i D3 tak było), także pudło.
    Potwierdzam. W dodatku dołączany grip jest wygodniejszy. Tym wygodniejszy im dłuższe palce użytkownika.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów