No po reskalowaniu zdjęć do 12MP z A7/A7r ponoć A7s wcale tak nie miażdży braci szumamiPoza tym A7s ma tylko AF kontrastowy a część bezluster apsc już jednak hybrydowy. Dla mnie a7s (jak i a7r) to bardziej takie specyficzne narzędzie, a7 ma już hybrydowy Af, jest na pewno bardziej uniwersalnym aparatem. Gralem bym go nie nazwał. Ale sporo tu też zawinia szklarnia (jeśli się chce mieć Af i korzystać z dobrodziejstw mniejszych zestawów niż lustrzankowe a nie z A+LAEA). Już nawet pominę ceny ale UWA waży ponad pół kg (e10-18 225g
), tele 0.7kg (nexowy przeciętniak ale jednak 350g), szkło dające większe możliwości od 24/1.8 w FE to dopiero zapowiedziany zeiss 35/1.4 którego ceny i wagi aż się boję, 55/1.8 da mniejszą GO od e35/1.8 ale już podobną do fujikowego 35/1.4...
Tak więc na razie z AFem ciężko wykorzystać tę super plastykę pełnej klatki (zachowując jakieś gabaryty czyli bez bagnetu A), jeszcze bezlustrowe apsc nie umarłoBrakuje w FE jakiejś linii niedużych szkieł z f2 (35, 50, 85) i stałki 15mm.
Wiedziałem oczywiście w co się pakuję i nastawiałem się raczej że będę trzymać oba formaty, bo ładnie się uzupełniająChciałbym być purystą z jednym aparatem ale to marzenie jest dla mnie na razie ciężkie do pogodzenia z pełną klatką.
He?
He?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami