Close

Strona 1260 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2607601160121012501258125912601261126212701310136017602260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 591 do 12 600 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    W A7s nie ma, no chyba, że ktoś chce focić powyżej ISO 51200 Patrząc realnie, w A7s ISO 3200-6400 to całkowicie inna bajka niż w jakimkolwiek, kiedykolwiek wyprodukowanym APS-C, wliczając w to cudawianki od Fuji. Nie chodzi nawet o sam szum, ale o możliwości obróbki, wyciągania cieni i kolorystykę na takich czułościach. Jeśli zestawiamy A7s z APS-C, to faktycznie ten drugi sensu nie ma (no chyba że patrzymy na cenę). Ale czy podstawowa A7 jest takim 'świętym Graalem'? Moim zdaniem nie.
    No po reskalowaniu zdjęć do 12MP z A7/A7r ponoć A7s wcale tak nie miażdży braci szumami Poza tym A7s ma tylko AF kontrastowy a część bezluster apsc już jednak hybrydowy. Dla mnie a7s (jak i a7r) to bardziej takie specyficzne narzędzie, a7 ma już hybrydowy Af, jest na pewno bardziej uniwersalnym aparatem. Gralem bym go nie nazwał. Ale sporo tu też zawinia szklarnia (jeśli się chce mieć Af i korzystać z dobrodziejstw mniejszych zestawów niż lustrzankowe a nie z A+LAEA). Już nawet pominę ceny ale UWA waży ponad pół kg (e10-18 225g), tele 0.7kg (nexowy przeciętniak ale jednak 350g), szkło dające większe możliwości od 24/1.8 w FE to dopiero zapowiedziany zeiss 35/1.4 którego ceny i wagi aż się boję, 55/1.8 da mniejszą GO od e35/1.8 ale już podobną do fujikowego 35/1.4...
    Tak więc na razie z AFem ciężko wykorzystać tę super plastykę pełnej klatki (zachowując jakieś gabaryty czyli bez bagnetu A), jeszcze bezlustrowe apsc nie umarło Brakuje w FE jakiejś linii niedużych szkieł z f2 (35, 50, 85) i stałki 15mm.
    Wiedziałem oczywiście w co się pakuję i nastawiałem się raczej że będę trzymać oba formaty, bo ładnie się uzupełniają Chciałbym być purystą z jednym aparatem ale to marzenie jest dla mnie na razie ciężkie do pogodzenia z pełną klatką.

Wolna puszka (...)
    He?
    (...) z kiepskim AF (...)
    He?

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie Sony NEX

Co prawda nie bawiłem sie zbyt długo A7 ale żeby ona była wolna i z kiepskim AF to bym nie powiedział.... Chyba ze porównujemy to do luster z wyższej półki... no nie biorę pod uwagę kiepskich warunków oświetleniowych, które jednak wpływają negatywnie na wszystkie bezlustra...
    .

Domyślnie

A7 i tak poprawnie ostrzy w gorszych warunkach niż a6000 Gdy ten drugi już głupieje, przeostrza, błądzi zanim trafi to A7 jeszcze daje radę. Z nieruchomymi obiektami w lepszych warunkach ostrzy tak samo szybko, z ruchomymi nie próbowałem. Może kwestia ustawień. Do a7 był też update który poprawiał np. czas włączania aparatu (choć u mnie od początku było dobrze).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A7 i tak poprawnie ostrzy w gorszych warunkach niż a6000
    Jeszcze raz poproszę, tym razem po polsku
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Przecież wyjaśniłem to w kolejnych zdaniach posta. Sprecyzuj pytanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    No po reskalowaniu zdjęć do 12MP ponoć A7s wcale tak nie miażdży braci szumami Poza tym A7s ma tylko AF kontrastowy a część bezluster apsc już jednak hybrydowy

Szumy to nie wszystko, A7s ma mniejsze szumy a po przeskalowaniu zdjęć z A7/A7r do 12 Mpix może szumy będą podobne do A7s ale poziomu DR i TR i reszty przeskalowanie już nie poprawi.

AF kontrastowy czy hybrydowy dzisiaj to już nie ma znaczenia ponieważ hybrydowe czy nawet kontrastowe ogólnie są już lepsze od fazowych np. AF kontrastowy z Panasonica GH4, GX7, są szybsze od i już tak szybkiego hybrydowego AF w A6000 a w szybkości spokojnie dorównują fazowym z drogich lustrzanek ale AF kontrastowy ma kolosalną przewagę nad fazowym - koniec problemów z kalibracją obiektywów(nareszcie) oraz że punkty AF możemy wybierać na całej powierzchni kadru/matrycy.

W tej chwili uważam że w APS-C od Sony A6000 i A5100 to jedne z najbardziej udanych modeli na rynku.
    Jeśli Sony wypuści więcej szkieł dla seri A7/R/s itd. to na pewno wielu przejdzie z lustrzanek na bezlustra.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Szumy to nie wszystko, A7s ma mniejsze szumy a po przeskalowaniu zdjęć z A7/A7r do 12 Mpix może szumy będą podobne do A7s ale poziomu DR i TR i reszty przeskalowanie już nie poprawi.
    A to prawda Musiałbym znaleźć tamten test bo nie pamiętam co brał pod uwagę ale średnio mnie to w sumie interesuje;p

AF kontrastowy czy hybrydowy dzisiaj to już nie ma znaczenia ponieważ hybrydowe czy nawet kontrastowe ogólnie są już lepsze od fazowych np. AF kontrastowy z Panasonica GH4, GX7, są szybsze od i już tak szybkiego hybrydowego AF w A6000 a w szybkości spokojnie dorównują fazowym z drogich lustrzanek
    Nie porównywałbym panasoników, one mają prawie o połowę mniejsze matryce od apsc więc nic dziwnego że sobie sprawniej ostrzą z większym marginesem błędu... Poza tym af kontrastowy działa fajnie na kontrastowych elementach, jak masz do tego fazowy to masz większe pole manewru. Choć ja dalej po przyzwyczajeniu do n5n ostrzę głównie na kontrastowe krawędzie;p

ale AF kontrastowy ma kolosalną przewagę nad fazowym - koniec problemów z kalibracją obiektywów(nareszcie) oraz że punkty AF możemy wybierać na całej powierzchni kadru/matrycy.
    To prawda, zupełnie zapomina się o tej niedogodności lustrzanek, FF/BF to była masakra, słanie puszek do serwisów, wybieranie z paru szkieł, wiele osób nawet nie wie że jest coś takiego jak FF/BF tylko się dziwią biedni że zdjęcia są nie tam ostre gdzie powinny. W ogóle dziwi mnie że korektę FF/BF w body miały tylko topowe lustrzanki a nie każda...
    A ostrzenie bez przekadrowywania to też fajna sprawa

Domyślnie

ikit
    szukam i nie mogę znaleźć, możesz podpowiedzieć czy A6000 lub A5100 mają możliwość filmowania w slowmotion np 120fps i robienia Time Lapse?

Domyślnie

Nie filmuję praktycznie ale nie przypominam sobie funkcji w a6000 która by na to pozwalała. Natomiast przyjrzyj się dostępnym aplikacjom, chyba była jakaś do filmów poklatkowych czy wielokrotnych ekspozycji. Nie wiem gdzie tyle fpsów mogło być, może coś z mniejszą matrycą albo potwór typu a7s?

Domyślnie

A używa ktoś 16-70/4? Miałem w Nikonie 18-70/3,5-4,5 i uważam, że był bardzo uniwersalny. Wiem, że cena nie ten tego ale może ktoś ma i może się podzielić wrażeniami, czy jednak nie za ciemno to f/4?

Strona 1260 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2607601160121012501258125912601261126212701310136017602260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów