Co prawda nie mam tego szkła, więc na jego temat nic Ci nie napiszę, ale mogę wypowiedzieć się na temat czy f4 to nie ciemno. Miałem swego czasu 5d z 24-105/4 i nigdy nie cierpiałem na brak światła - akurat ten obiektyw był dobry optycznie już w pełni otwarty, a więc bez problemu mogłem używać go w pełni otwartego. Jeśli sel1670 równie dobrze sprawuje się od f4, to nie będzie to dla Ciebie problemem. Oczywiście należy go traktować jako wysokiej jakości spacer zoom i pewnie do takich zadań został zaprojektowany. Gdyby więc cena nie grała roli ("cena nie ten tego"), to pewnie brałbym go w ciemno.
Jak już wcześniej pisałem - chwilowo mam d80 z 18-70 i powiem szczerze, że ten zakres jest bardzo uniwersalny - co więcej - w porównaniu z kitem sel1855 wydaje się on lepszy optycznie i neutralny kolorystycznie, ale to może być jedynie moje własne odczucie. Szkoda wielka, że Sony nie zdecydowało się na wypuszczenie takiego szkła do nex'a. Mam na myśli nie tylko zakres ogniskowych, ale również cenę i jakość. niestety nie ma tu złotego środka - możesz mieć albo relatywnie słabego kita, albo dobrego kita, ale za (moim zdaniem) kosmiczne pieniądze.
edit:
wiem, że zakres ogniskowych 16-70, czy też 18-105 można pokryć innymi szkłami, na przykład zestawem szkieł stałoogniskowych, czy też zestawem 16 + 18-55 + 55-510, ale nie zawsze jest czas i możliwość zmiany obiektywów, o sprawach logistycznych już nie wspomnę - robiłem kiedyś zdjęcia nad morzem przy huraganowym wręcz wietrze - akurat na całe szczęście miałem pod ręką jakiegoś kompakta z megazoomem. W takich warunkach praktycznie nie ma szans na zmianę szkieł - pył z plaży i delikatna mgiełka z rozbijających się fal unosiła się w powietrzu. Jak w takich warunkach zmieniać obiektywy - moim zdaniem bez szans, gdyż usyfienie matrycy więcej niż pewne.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami