Szukaj
SEL 1018 z tej aukcji byłby już mój ale Pani nie ma rachunku bo niby dostała go w prezencie. Poprosiłem więc aby skontaktowała się z darczyńca w tej sprawie ale bez odzewu. Czeka więc Michał na Ciebie![]()
Taka już uroda teleobiektywu z małą głębią ostrości - trzeba dokładnie pilnować, na co się ostrość ustawia. NEXy znam pobieżnie, ale nowe NXy mają możliwość ręcznego doostrzania po AF (zaleta tak czasem krytykowanego "focus by wire"). Można zdać się na AF, a jeśli ten spudłuje, poprawić ręcznie. Spróbuj tego trybu AF-D, wspomnianego powyżej.
PS.
Doczytaj instrukcję, jak radzi wpkx![]()
Oglądając zdjęcia z tele w tym wątku dochodzę powoli do wniosku że do krajobrazu wcale nie potrzeba szerokiego szkła. Kiedyś traktowałem to jako mus - musiałem mieć bardzo szeroko, teraz już nie jestem tego taki pewien. Nawet jak byłem kilka lat temu w Tatrach z D90 i Sigmą 10-20 to zdjęcia z tego zestawu wydawały mi się jakieś takie płaskie, bez wyrazu. Góry straciły w nich swoją potęgę. Miałem kiedyś kompakt Fuji z obiektywem który miał ekwiwalent 39mm. na szerokim i zdjęcia z Tatr wyglądają tu zdecydowanie lepiej. Właściwie najlepiej. A miałem w górach jeszcze 24 i 28mm w innych kompaktach. Wniosek z tego chyba taki że im ciaśniej kadrujemy tym bardziej podkreślamy potęgę gór. Ja Sigmą starałem się zmieścić w kadrze ich jak najwięcej i przez to zamiast Tatr zrobiły się Karkonosze
Przynajmniej takie mam wrażenie jak na nie patrzę.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Co Wy macie z tą instrukcją? Przecież tam nic nie ma. Jak zmieniać obiektyw to wiem![]()
Otwieraczu - to dość oczywiste, choć na tym forum nie wiadomo dlaczego króluje inny pogląd - całkowicie sprzeczny z zasadami optyki i ludzkiego postrzegania.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Otwieracz, podoba mi się to, co napisałeś. I uogólnię - krajobraz to nie tylko góry, a "obiektyw do krajobrazu" to nie tylko UWA. Bo UWA to tylko maniera, jak silikonowe cycki i botoxowe wargi...
PS Mariusz - byłeś pierwszy.
PPS Neck - instrukcja rulez!![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Ale ja lubię UWA... nawet tu małe conieco z UWA wkleiłem
Co do reszty modnych artefaktów - też mało za nimi przepadam![]()
Na potwierdzenie słów otwieracz-a
Niby ładnie ale płasko - 18 mm
Skontaktuj się z nami